Eiropraidā nerīkos “ballīti”, bet cīnīsies par tiesībām • IR.lv

Eiropraidā nerīkos “ballīti”, bet cīnīsies par tiesībām

40
"Praida nama" atklāšanas pasākumā Kaņepes Kultūras centrā tiek pacelts varavīksnes karogs. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ieva Circene

„Eiropraida” ietvaros plānoti ap 50 pasākumu

“EuroPride 2015” gājiens salīdzinot ar iepriekšējiem nebūs tik krāšņs, taču ir plānoti nelieli karnevāla elementi, lai censtos padarīt to cēlāku, sacīja lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienības “Mozaīka” valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina pirmdienas vakarā preses konferencē. Viņa teica, ka šis gājiens ir kā politiska demonstrācija, kuras mērķis ir cīnīties par minoritāšu tiesībām, nevis rīkot “ballīti”.

Šogad „Eiropraida” ietvaros plānoti ap 50 pasākumu, kas notiks no 15. līdz 21.jūnijam Rīgā. Pasākuma galvenajā notikumā jeb „EuroPride 2015″ gājienā piedalīsies vietējā LGBT kopiena un tās atbalstītāji, kā arī liels skaits dalībnieku no Baltijas valstīm un viesi no citām ārvalstīm.

Kristīne Garina pauda cerību, ka latviešu minoritātes nekautrēsies piedalīties šajā pasākumā.

Jautājot par dalībnieku drošību gājiena laikā, Garina uzsvēra, ka par to rūpēsies pašvaldības policija. Viņa norāda, ka aicinās arī gājiena dalībniekus nepakļauties provokācijām, lai nerastos nemieri starp dalībniekiem un praida protestantiem.

Galvenā pasākumu norises vieta būs Kaņepes Kultūras centrs, kur jau no otrdienas atradīsies tā dēvētais “Praida nams” – LGBT personu un viņu domubiedru pulcēšanās vieta, kultūras un sociālo kontaktu centrs, kā arī brīvprātīgo bāze. Te līdz 14.jūnijam “Praida nams” darbosies katru vakaru no plkst.18 līdz 20, bet “EuroPride” laikā, no 15.jūnija līdz 21.jūnijam, tas kļūs par pasākuma dalībnieku centrālo pulcēšanās vietu.

“Europride” gājiens norisināsies 20.jūnijā no plkst. 13 līdz 15. Gājiens notiks maršrutā Vērmanes dārzs – Tērbatas ielas – Bruņinieku iela – Brīvības iela – Tērbatas iela – Vērmanes dārzs. Plānots, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 2000 dalībnieki.

Šā pasākuma mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām, dažādību, seksualitāti, dzimuma identitāti un ar to saistītiem jautājumiem un informēt par LGBT cilvēku tiesisko stāvokli Latvijā, pieprasīt grozījumu izdarīšanu normatīvajos aktos, kas nodrošinātu visu cilvēku neatkarīgi no viņu piederības kādai sabiedrības grupai vienlīdzīgas tiesības dažādās dzīves jomās, kā arī svinēt daudzveidību un demokrātiju.

 

Komentāri (40)

Absints 19.05.2015. 11.41

Nu kāda tur cīņa? Viens vienīgs tusiņš, un savu uzskatu demonstrācija- gājiens utt. Makšķernieka sieva reiz teica- makšķerēšana tā pati dzeršana vien ir, tik brīvā dabā. Praids – tas pats, tik Vērmaņdārzā. Uzskatu, ka praids ierobežo manas cilvēktiesības, jo tajā laikā centrā es nevarēšu atrasties. Bez tam visu laiku mokos ar jautājumu- kāpēc vienas seksualitātes izpausmes tiek glorificētas, kamēr citas ne? Mans tipiskais piemērs ir daudzsievība vai daudzvīrība, kāpēc tai nav atbalsta? Tāpat narcisisms , piemēram, nu kas tur slikts? Principam vajadzētu būt – jebkas, kas nepaziemo citu cilvēku, nedara pāri otram būtu atbalstāms. Piemēram atsevišķas zoofīlijas formas- ja netiek nodarīts pāri dzīvniekam, šinī gadījumā, bet tas pat “iepriecināts”, tad kāds te sliktums? A tagad “tiesības”ir tiem, kas skaļāk bļauj-zilajiem, tas ir netaisni…

Bet es esmu pret seksuālo noviržu popularizēšanu, praidu tai skaitā. Manuprāt, jāpopularizē būtu veselīgs dzīves veids, klasiskās attiecības, ģimene. Man tajā paša laikā nav nekas pretī pret to, ko katrs dara savā guļamistabā. Bet praidistiem tak būtu jāpadomā par jauno paaudzi, piemēram – par tiem, kas “svārstās”, vai tas ir labi, ka kādu “pārsvērs” savā pusē, novirzot to no dabiskā cilvēces attīstības ceļa. Ar krāsainiem karogiem, muziku un nepārtraukto dzīves svinēšanu, tas var likties pievilcīgi. Un, ja jau praidisti to dara, tad viņi to grib. Grib, lai viņu rindas vairojas. Un tas ir nepieņemami. Vismaz man. Esmu nemoderns, atzīstos, un heteroseksuālis, man nav nekādas papildus tiesības…

+12
-3
Atbildēt

0

aivarsk 19.05.2015. 11.35

Kas cīnīsies par bērnu tiesībām to neredzēt? Vai tā būs irir.lv redakcija, kas dzēš komentārus?

Jūs taču to atbalstāt “dzīvajā”, kāpēc tad dzēšat komentāru, kurš atspoguļo šādu pat pasākumu Kopenhāgenā?

http://static1.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/2400-3/photos/1377358904-copenhagen-gay-pride-parade-2013_2490923.jpg

+12
-4
Atbildēt

3

    Mārtiņš Bisenieks > aivarsk 19.05.2015. 12.27

    Man nav ne jausmas kas notiek Kopenhāgenā, bet pavisam noteikti esmu par to ka Latvijā šādi tērpti cilvēki ir jāsauc pie administratīvās atbildības par nepiedienīgu uzvedību (vai vienalga kā tur tas likuma pants saucās) un esmu diezgan pārliecināts ka tas tā arī notiktu. Neesmu manijis šāda veida bildes no Latvijā notiekošajiem praidiem un ceru ka nekad nekas tāds arī neparādīsies.

    Starpcitu – kā ši plikā pakaļa atšķirās no kailām sieviešu krūtīm kas redzamas Jūrmalā cauru vasaru ik pēc pāris soļiem? Manuprāt abi varianti ir vienlīdz nepiedienīgi (kaut arī 2. ir acīm tīkamāks). Kāpēc mēs pret to necīnamies?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Yan LEE > aivarsk 21.05.2015. 08.16

    Pag, pag šis foto nav taisīts Latvijā. Atkailināšanos publiskā vietā regulē likumdošana un tā attiecas kā uz heteroseksuāļiem, tā homoseksuāļiem. Kristīne Gariņa taču neies gājienā bez biksēm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 20.05.2015. 12.17

    Ja ieskatīsies foto, redzēsi, ka ne jau pliko dibenu apbrīno bērni un fotografē fotogrāfs…

    plikie pupi pludmalē ir vienkārši pliki pupi, bet šeit demonstrētie orgāni ir demonstrēti tieši seksuālā kontekstā. Pats pasākums saucās – “seksuālo minoritāšu…”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Viedoklis_lv 19.05.2015. 10.44

Ja sabiedrībai šis būtu aktuāli tad sen jau būtu savākti tie paraksti partnerattiecību reģistrācijas likumam ko rosina Pūce portālā manabalss.lv. Taču par spīti reklāmas kampaņai mēdijos – cilvēki nav pavilkušies uz šo ideju un vē ar vien ir 4k parakstu.

+8
-1
Atbildēt

6

    Mārtiņš Bisenieks > Viedoklis_lv 19.05.2015. 10.58

    Protams ka sabiedrībai tas nav aktuāli, sabiedrības vairākums ir heteroseksuāļi un tāpēc viņus šī partnerattiecību lieta tik ļoti nesatrauc. Tieši tāpēc es pats neesmu aizvilcies līdz manabalss.lv un nobalsoji – mani tas neietekmē un man slinkums (šajā gadijumā tipiska latvieša domāšana, diemžēl…). Tāpat arī sabiedrības vairākumam netraucētu partnerattiecību likuma eksistence, tad kāpēc tādu nepieņemt? patiesībā nevienam netraucētu šāda likuma eksistence, bet protams daži ir pārāk stulbi un/vai aprobežoti lai to saprastu…

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Mārtiņš Bisenieks > Viedoklis_lv 19.05.2015. 12.14

    Homoseksuāls indivīds neskries veidot heteroseksuālu ģimeni tāpēc ka viņam nav citu variantu. Līdz ar to neatkarīgi no juridiskā statusa, viņš demogrāfijai savu artavu nedos. Un partnerattiecību likums nebūt nenozīmē ka šie pāri būtu jāsauc vai jāpielīdzina ģimenei. Bez tam ja ģimenes ir tas svētais valsts pastāvēsanas stūrakmenis, tad varbūt būtu jāsāk domāt kāpēc katru gadu Latvijā tiek šķirtas ap 8000 laulības nevis jāmeklē vaina kur citur?

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Mārtiņš Bisenieks > Viedoklis_lv 19.05.2015. 13.43

    Opā! Šis nu ir spīdošs apgalvojums! Tad vienkārš jautājums – kāds ir minimālais cilvēku skaits lai tiktu pieņemts kāds likums Latvijā? 4k ir pa maz, kā ar 8k? 16k? 100k? 1miljons?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 19.05.2015. 12.27

    Mārtiņ, priekš 4k cilvēkiem neizdod īpašus likumus. Pa maz to interesentu.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Viedoklis_lv 19.05.2015. 11.07

    Redzi, traucētu gan, jo vienīgā valstiski atbalstāmā kopdzīves forma ir HETEROSEKSUĀLA ĢIMENE, ne tāpēc, ka man tas patiktu, bet kaut vai tikai tāpēc, ka tā spēj atražot un attīstīt sabiedrību! Citu kopdzīves formu jebkāda pielīdzināšana ģimenei to pazemina un degradē!

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 19.05.2015. 14.04

    Nu manabalss.lv dod tālāk uz Saeimas juridisko komisiju, ja ir savākti vismaz 10k balsu. 4k ir par maz.

    4k pie visas reklāmas kampaņas parāda, cik garlaicīgs un neinteresants šis temats ir. Es pieļauju, ka to homoseksuāļu uz 2 milj. ir vairāk kā 4k iedzīvotāju. Pie tam pieļauju, ka tajos 4k ir arī tādi kas nav homoseksuāli. Tātad nu man izskatās, ka šo partnerattiecību likumu nevēlas arī liela daļa homoseksuālu cilvēku, ka tik maz to parakstu. Nu tad tiešām – katra super maza grupiņa jau var pieprasīt izdot tai jaunu likumu – taču tai jau nav obligāti jāizpatīk, ja sabiedrība kopumā par to neizrāda nekādu interesi vai arī neatbalsta. Katrā ziņā – atbalsta nav.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu