Apsaimniekošanas maksas maisam gals vaļā! • IR.lv

Apsaimniekošanas maksas maisam gals vaļā!

28
Uzraksts uz kāda nama sienas Maskavas ielā Rīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Valdis Gavars

Būtu jāizsludina atkārtots konkurss par apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu Rīgas pašvaldības ēkās

Rīgas pašvaldības uzņēmumi patiesi rūpējas par to, lai rīdzinieks vienmēr būtu modrs, neieslīgtu pašapmierinātībā, jo pārfrazējot klasiķus – uztraucies, tātad dzīvo!

Rīdzinieku uztraukumiem ir piepulcējies jauns iemesls, apsaimniekošanas maksas paaugstinājums pašvaldības SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” (RPB) apsaimniekotās mājās. Daudzi rīdzinieki ir saņēmuši brīdinājumu, ka no 1.novembra šī maksa pašvaldībai piederošajās un RPB apsaimniekotajās ēkās krietni pieaugs. Iedzīvotāji pašvaldības ēkā Dzilnas ielā 22 turpmāk būs spiesti maksāt 0,982 eiro par kvadrātmetru.

Līdz šim visās pašvaldības ēkās Rīgā, kuras apsaimnieko RPB, bija vienota maksa – 0,64 centi par kvadrātmetru, tomēr nesen pašvaldība atļāva RPB noteikt katrai ēkai individuālu apsaimniekošanas maksu, balstoties uz katras ēkas specifiku, kvadratūru, vajadzībām utt. Citā ēkā Rīgā Ilūkstes ielā 52 iedzīvotāji ir saņēmuši informāciju, ka rudenī būs jāmaksā 0,753 centi. Citur Rīgā ir citi skaitļi, turklāt tie gandrīz vienmēr pārsniedz līdz šim maksāto summu. Turklāt jāpiebilst, ka pašvaldības mājās visbiešāk dzīvo trūcīgi īrnieki, kas dzīvokļos nokļuvuši pēc ilgas gaidīšanas rindā.

Ar ko šādu sadārdzinājumu pamato RPB? Pirmkārt, ar vispārēju cenu kāpumu visās pakalpojumu jomās, bet, otrkārt, ar nevienmērīgajiem maksājumiem, tātad parādniekiem. Skaidrs, ka cenas pa laikam mēdz pieaugt, tomēr līdz šim īrniekiem nav nekādas iespējas izvērtēt vai ietekmēt apsaimniekotāja veicamos vai plānotos darbus. Absolūti lielākā iedzīvotāju daļa no dažādiem santehnikas mezgliem, elektrotīkliem, videonovērošanas, liftu darbības, ugunsdrošības pakalpojumiem un citiem megauzdevumiem maz ko saprot. Viņiem iesniedzamajā uzdevumu plānā un tāmē, ja tāda vispār ir plaši pieejama, var sarakstīt darbus un summas, kādus apsaimniekotājs vien vēlas.

Īrnieks, protams, var teikt: „Manuprāt, šī truba nav jāmaina un, ja tomēr jāmaina, kādēļ celtniecības preču veikalā tā maksā lētāk?” Tomēr liela jēga šim jautājumam nav, jo apsaimniekotājam nav jāatskaitās īrniekam, lai gan tieši īrnieks par visu maksā. Jāatgādina, ka maksājumi par siltumu ir atsevišķa pozīcija, kas apsaimniekošanas izmaksās nav iekļauta.

Otrs RPB izsludinātās apsaimniekošanas maksas palielinājuma skaidrojums ir vecie labie parādnieki. Ar parādniekiem var attaisnot jebkuru neizdarību, pārmaksu un ārpuskārtas pieprasītu naudu. Tas, ka bieži vien absolūti lielākā ēkas iedzīvotāju daļa ir kārtīgi maksātāji, bieži vien apsaimniekotājam maz interesē. „Jūsu vidū ir parādnieks, tādēļ visiem jāmaksā vairāk?” Bet kādēļ, piemēram, Annai un Kārlim maksāt vairāk, ja blakus dzīvo parādnieks Fredis? Tā nav iedzīvotāju funkcija veikt kādu iekšējo pašattīrīšanos, piespiežot parādniekus maksāt, vai arī vākties prom.

Ne visi ēku apsaimniekotāji Rīgā atļaujas par apsaimniekošanas pakalpojumiem prasīt gandrīz vai eiro par kvadrātmetru. Tā „Latio namsaimnieks” ēkā Endzelīna ielā, kas nodota 2014.gadā, no iedzīvotājiem prasa 0,54 eiro par kvadrātmetru, uzņēmums „Hausmaster” ēkā Ķīpsalas ielā, kas nodota ekspluatācijā 2011.gadā, prasa 0,46 eiro par kvadrātmetru, bet „Labo darbu aģentūra” mājā Liepājas ielā, kas nodota 2007.gadā, no iedzīvotājiem prasa 0,43 eiro par kvadrātmetru.

Jāuzsver, ka arī “Rīgas pilsētbūvnieka” apsaimniekotās pašvaldības ēkas ekspluatācijā ir nodotas nesen. Nesamērīgi paaugstināt maksu “Rīgas pilsētbūvnieks” var atļauties arī tādēļ, ka ir vienīgais pašvaldības ēku apsaimniekotājs, tātad sava veida monopolists.

Pamata problēma šajā īres maksas sadārdzinājuma stāstā ir labticīgo īrnieku beztiesiskums. Ietekme uz tāmēm nekāda; iespēja saskaņot plānotos darbus, izvairīties no kāda, kas, iespējams, nav pārāk svarīgs, nekāda; novērtēt materiālu izmaksas un salīdzināt tās ar cenām tirgū – nekādas; iespēja izvēlēties vai nomainīt apsaimniekotāju – nekāda.

Lai RPB nejustos kā absolūts monopolists savā laukā, kas kā vietējais barons dzimtbūšanas laikā paziņo, cik zemniekam nodevās jāmaksā, būtu jāizsludina atkārtots konkurss par apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu Rīgas pašvaldības ēkās.

Lai brīvā tirgus apstākļos katrs apsaimniekotājs, kurš atbilst noteiktām kvalifikācijas prasībām, var piedalīties atklātā, caurredzamā konkursā ar savu apsaimniekošanas piedāvājumu. Pašvaldības ēkas varētu apsaimniekot dažādi apsaimniekotāji, jo, iespējams, ka kādam šo darbu veicējam izmaksas, piemēram, Pārdaugavā ir mazākas nekā Purvciemā vai Pļavniekos, kur varētu strādāt cits apsaimniekotājs. Ar šādu konkursu lielajiem pašvaldības apsaimniekošanas baroniem tiktu mazināta visatļautība un augstprātība, kas noteikti būtu rīdzinieku interesēs.

Lai novērstu nepamatotu īres maksas palielinājumu, prasītu atbildes no “Rīgas pilsētbūvnieka” vadības un iniciētu atklātu konkursu par tiesībām apsaimniekot Rīgas pašvaldības ēkas, aicināšu sasaukt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi ar visu ieinteresēto un atbildīgo personu piedalīšanos.

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (28)

Drosma 19.05.2015. 14.52

Manā vērtējumā apsaimniekošanas biznes ir visefektīgākā legālās zagšanas metode.

Piemēram, es atklāju,ka kopš mums ir apsaimniekotājs a/s RNA – ar Šķēli kā vienu no akcionāriem, šo četru gadu laikā ir stipri dīvaina bijusi maksas iekasēšana par zemes nodokli, vienā gadā 2.33 ls, citā gadā, necik, tad atkal 13.00ls, tad pēkšņi 30.

Uzrakstīju oficiālu iesniegumus ar lūgumu izskaidrot – pēc kādiem sētas stabiem orientējoties šāda nauda no manis ir iekasēta. Otrais mēnesis – klusums. Tiem pašiem sētas stabiem vari iet un lūgt atbildi.

2014. gadā beidzot saņēmu atbildi, ka jā – maksājumu par 2012.gada decembra rēķinu viņi ir saņēmuši, bet tā bijusi maina vaina, ka tas “piesaistījies” citai mājai , jo apmaksājamā rēķina numurs bijis nepareizs. Toties jaunajos rēķinos šī samaksāti – nesamaksātā summa joprojām uzrādās kā parāds.

Lūk. Seksīgi jau bez gala.

Tagad gribu salikt savā feisbukā skaistās bildes, tad būs jāliek tās – pornogrāfiskās ar manu māju- kā reklāma manam apsaimniekotājam un Latvijas valsts beztiesiskumam.

Seksīgi, jau vispār. Nespēju noticēt,ka esmu nevis PSRS vai Putina Krievijā , bet Latvijas valstī. Kas it kā skaitās brīva un demokrātiska.

0
0
Atbildēt

0

Līga 19.05.2015. 13.30

Vienotība deputāts varētu arī pievērst uzmanību tam, kā un kam apsaimniekotāji, konkrēti Rīgas namu pārvaldnieks aprēķina ūdens zudumus. Un cik nekaunīgi piespriež maksāt par ūdens zudumiem tos iedzīvotājus, kas savus skaitītāju rādījumus nodod rakstiski uz lapiņas kāpņutelpā izvietotajās kastītēs. Lapiņas “pazūd” tieši tiem iedzīvotājiem, kas 2 mēnešus nav nodevuši rādījumus, bet trešajā mēnesī lapiņa “pazūd” un nedisciplinētajam īrniekam jāapmaksā viss ūdens zudums. Un ūdens zudums rēķināms simtos EUR.

0
0
Atbildēt

1

    Drosma > Līga 19.05.2015. 14.56

    Jā un lai uzrkasta par konifednciālajām cenām, kuras saņem apsaimniekotāji no a/s Rīgas Siltums. Mēs maksājam pilnas summas, bet viņiem dod atlaidītes, jo uzņēmējiņi – partiju ziedotājiņi, bet mēs truliķīši, nodokļu maksātāji.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu