Arī "Vienotība" atbalsta Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam (papild.) • IR.lv

Arī “Vienotība” atbalsta Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam (papild.)

31
Raimonds Vējonis. Foto: Ieva Lūka, LETA

ZZS par Valsts prezidenta amata kandidātu izvirza Vējoni

Partija “Vienotība” pirmdien valdes un frakcijas kopsēdē vienojās atbalstīt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzīto kandidātu Valsts prezidenta amatam – aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.

“Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa pēc sēdes sacīja – partijas valde un frakcija lēma, ka ir ļoti svarīgi, lai koalīcijai šim augstajam amatam būtu viens kandidāts, tāpēc “Vienotība” savu kandidātu neizvirzīs, ziņo LETA.

Politiskais spēks nolēmis atbalstīt Vējoņa kandidatūru, bet līdz galīgā lēmuma pieņemšanai, kad kandidatūras iesniedzamas Saeimas kancelejā, plānots aicināt Vējoni uz frakcijas sēdi, lai noskaidrotu viņa viedokli valsts attīstībai svarīgos jautājumos.

Šāds lēmums pieņemts diskusiju rezultātā. Balsots par to netika, piebilda Āboltiņa. Vairāki frakcijas deputāti rosinājuši apsvērt arī Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK slavētā tiesību eksperta Egila Levita kandidatūru. Āboltiņa gan uzsvēra, ka koalīcijai ir svarīgi vienoties par vienu kandidātu, bet Levitu neatbalsta ZZS.

Jau ziņots, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirmdien valdes un frakcijas kopsēdē par Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīja aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (LZP/ZZS).

ZZS izšķīrās par savu Valsts prezidenta amata kandidātu, izvēloties starp Vējoni un Liepājas domes priekšsēdētāju Uldi Sesku (Liepājas partija), vēsta LETA.

Iepriekš koalīcijas partneri nepauda būtiskus iebildumus pret Vējoņa kandidatūru augstajam amatam.

ZZS vienprātīgi nolēmuši virzīt Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam, norādīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš teica, ka no koalīcijas partneriem, “Vienotības” un Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), publiski ir izskanējis samērā pozitīvs vērtējums par Vējoni. Abiem politiskajiem spēkiem pašiem jāpieņem lēmumi jautājumā par Valsts prezidenta kandidātu, norādīja politiķis.

Taujāts, vai Vējonis varētu tikt ievēlēts pirmajā balsojumā, Brigmanis atbildēja, ka tas būtu ļoti labs signāls par koalīcijas stabilitāti situācijā, kad ZZS ir izvirzījusi kandidātu, kurš atbilst partneru nosauktajiem kritērijiem.

Liepājas partijas priekšsēdētājs Uldis Sesks, vaicāts, vai partija atsauc savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, atbildēja, ka Liepājas partijas valdes lēmums ir atbalstīt Vējoni kā prezidenta amata kandidātu. Liepājas partijas valdes sēdē Vējonis ticis iztaujāts, lai saprastu viņa mērķus un uzstādījumus. Vairākās lietās partijai un Vējonim saskan viedokļi – par tradicionālu ģimeni, par nacionālpatriotisma veidošanu, par rūpniecības un tranzītbiznesa attīstību. Tāpēc politiskais spēks pieņēmis lēmumu atbalstīt Vējoni kā Valsts prezidenta amata kandidātu, un, ja būs koalīcijas atbalsts, Liepājas partijas deputāti balsos par Vējoņa kandidatūru.

Savukārt Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) norādīja, ka nākamajam prezidentam jākļūst par nācijas līderi, lai ar laiku Latvija vispār nebūtu divkopienu valsts. Tas būs grūtākais un sarežģītākais uzdevums Vējonim viņa ievēlēšanas gadījumā, norādīja Ventspils mērs, piebilstot, ka tagad no Vējoņa svarīgi ir dzirdēt, kādi būs viņa akcenti un prioritātes.

Arī “Vienotība” pirmdien plāno pieņemt lēmumu saistībā ar Valsts prezidenta amata kandidātu.

Koalīcija varētu atbalstīt Raimonda Vējoņa (ZZS) kandidatūru Valsts prezidenta amatam, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” atzina “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa.

Savukārt partija “Saskaņa” un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK lēmumu šajā jautājumā plāno pieņemt 13.maijā.

Opozīcijas partija “Saskaņa” plāno izvirzīt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, un pašlaik tiekot vērtētas iespējamas pazīstamo partijas biedru kandidatūras. Savukārt Nacionālā apvienība jau iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka šajā amatā labprāt redzētu tiesību ekspertu Egilu Levitu. Viņš gan varētu kandidēt uz šo amatu, ja viņu atbalstītu vairāku frakciju pārstāvji.

Latvijas Reģionu apvienība nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt sava līdera Mārtiņa Bondara kandidatūru. Savukārt partijas “No sirds Latvijai” izvirzītais Valsts prezidenta amata kandidāts, Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL) norāda, ka tas būs partijas taktikas jautājums, vai oficiāli pieteikt kandidātu valsts augstākās amatpersonas amatam. Politiķis neizslēdz iespēju, ka viņa kandidatūra varētu arī netikt pieteikta.

Valsts prezidenta amata kandidatūras oficiāli jāizvirza no 19.maija līdz 24.maijam, savukārt Saeimas sēde prezidenta vēlēšanām sasaucama no 29.maija līdz 8.jūnijam, informēja Saeimas Preses dienestā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (31)

Ansis 11.05.2015. 13.41

Uzskatu, ka “Vienotībai” mīļā miera labad prezidenta amatā NAV jāatbalsta Vējonis, jo beidzot ir jāpārtrauc viduvējību ievēlēšana valsts augstakājā amatā.

Arī kompromisu/ shēmošanas mākslai ir jābūt savai robežai.

+18
-1
Atbildēt

2

    Ansis > Ansis 11.05.2015. 15.04

    Vienalga – “Vienotība” atbalstīs vai neatbalstīs Vējoņa kandidatūru, tai (un arī citām partijām) ir precīzi pa punktiem jāpasaka, ar ko, piemēram, Vējonis ir labāks par Pabriku vai Levitu.

    Ja skaidras atbildes uz šo jautājumu nebūs, tad tas būs konkrēts apliecinājums tam, ka mūsu politiskā elite lēmumus pieņem nevis sabiedrības, bet gan konkrētu partiju, to darboņu un atbalstītāju interesēs, kas absolūti ir pretrunā apgalvojumam, ka deputāta pienākums ir pārstāvēt tautas intereses.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Ansis 11.05.2015. 14.16

    Piekrītu, šis būtu tas brīdis, kad V varētu parādīt, ka tai saglabājušies arī kādi principi.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

haralds 11.05.2015. 13.02

lai Dievs pasargā! nevajag nevienu ZOOpreziden†a amata kandidātu no “zaļajiem” konformkomunis†iem virzīt, nepietiek, ka ieberzāties ar biedru Bērziņu, par kuru “zaļā” autobuspakaļu N€irodepu†atša Gribule piemeloja, ka banks†era gaitās eXtrā labi angļu valodu apguvis? bez labas angļu valodas banku businesā nevarot gūt panākumus! da viņš takš dzimtajā latviešu valodā neprot выражопиватся, par inosrāņu valodām i nerunājot!

+13
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 11.05.2015. 13.14

Mums pirmajiem pasaulē bija zaļais par valdības vadītāju. Slaveni beidza. Nu izvirzīts vēl viens tajā pašā krāsā un atkal pirmais pasaulē. Tik tālu nu esam. Pat tad, ja šis tikai par mānekli izlikts – brrr. Dzīvosim zaļi!

+13
-1
Atbildēt

1

    dzeris49 > J.Biotops 11.05.2015. 14.19

    Nu beidz, tu taču to nedomā nopietni, ka Vējonim vai kādam no ZZS varētu vēl piesiet arī kādu ideoloģiju vai vispār vēlmi domāt un demonstrēt savas domas atklāti?

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu