Kremlis: par miera uzturētājiem var runāt, kad izpilda Minskas vienošanos • IR.lv

Kremlis: par miera uzturētājiem var runāt, kad izpilda Minskas vienošanos

12
Foto: AFP-LETA

Prokrieviskie kaujinieki izraida starptautisko NVO pārstāvjus, pārmetot tiem spiegošanu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieļauj, ka kara un sociālās krīzes nomocītajā Austrumukrainā varētu tikt izvietoti starptautiski miera uzturētāji, piektdienas rītā pavēstījis Ukrainas prezidenta preses dienests, ziņo Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Savukārt Kremlis nedaudz vēlāk paziņoja – ir pāragri runāt par miera uzturētāju misijas izvietošanu kara novārdzinātajos Ukrainas austrumos, līdz nav pilnībā izpildīta februārī Minskā panāktā pamiera vienošanās, vēsta Tvnet.lv, atsaucoties uz aģentūrām BNS un Interfax.

Ukrainas puses izziņotais pieļāvums izskanējis ceturtdien vēlu vakarā notikušā telefona sarunā Normandijas formātā – konferencē, kurā piedalījās Krievijas, Ukrainas, Francijas un Vācijas līderi. Putins, Ukrainas prezidents Petro Porošenko, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands telekonferencē pārrunājuši iespējas mazināt saspīlējumu Austrumukrainā.

“Apspriežot mierīgu konflikta noregulējumu, Putins piekrita iespējai Donbasā izvietot miera uzturēšanas spēkus,” teikts Ukrainas prezidenta preses paziņojumā. Jau februārī Porošenko aicināja ievest Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) miera uzturētājus, lai uzraudzīta pamieru Ukrainas austrumos. Porošenko piektdien norādījis – karš beigsies tad, kad Ukraina atgūs Donbasu un Krimu.

Eksperti izredzes panākt vienošanos par miera uzturētāju ievešanu Austrumukrainā pagaidām vērtē skeptiski. Ukrainas valdības sabiedrotie Eiropā un ASV ir atturīgi par ieroču vai karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, baidoties no konflikta saasinājuma. Krievijas puses paziņojumā par telefona sarunu iespējamā miera uzturētāju misija nav pieminēta.

«Kamēr nebūs izpildīti viss Minskas vienošanās teksts un konkrēti tā punkti, mūsuprāt, runāt par jebkādiem citiem jautājumiem, tostarp par miera uzturētājiem, ir pilnīgi nepareizi,» piektdien žurnālistiem teica Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Viņš norādīja, ka «Krievija nekad nav apstrīdējusi miera uzturētāju ideju, tomēr arī piekrišanu tās īstenošanai nevar dot nedz Krievija, nedz kāda cita puse. Vispirms tas jādara ieinteresētajām konflikta pusēm – Kijevai un Donbasam». Peskovs uzsvēra, ka «pašlaik sava misija ir jāizpilda Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai». «Ir Kijevas un Donbasa parakstīts dokuments, kuru garantējušas trīs valstis. Šī līguma punkti ir konkrēti jāizpilda,» norādīja Putina preses pārstāvis.

Neskatoties uz Minkā februārī panākto pamiera vienošanos, kurā bez Ukrainas valdības un separātistu pārstāvjiem piedalījās arī Krievijas, Francijas un Vācijas līderi, novērotāji no Eiropas norāda, ka abu pušu starpā joprojām notiek apšaudes. Gadu ilgušajā konfliktā Ukrainas austrumos gājuši bojā vairāk nekā 6000 cilvēku, bet vairāki miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas.

Prokrieviskie kaujinieki Ukrainas austrumos ir izraidījuši 7 nevalstiskās organizācijas (NVO) “Starptautiskā glābšanas komiteja” (IRC) pārstāvjus no ASV un Eiropas aizdomās par spiegošanu viņu kontrolētajās teritorijās, ziņo lsm.lv, atsaucoties uz aģentūru BNS. ”Organizācija IRC, kas strādā, maskējoties aiz ASV starptautiskas attīstības aģentūras, vairākus mēnešus strādāja nelikumīgi,” paziņoja separātistu pašpasludinātā Drošības ministrija.

Izraidītie palīdzības organizācijas darbinieki – ASV un Eiropas valstu pilsoņi – strādājuši bez atbilstīga apstiprinājuma un “aktīvi mēģināja nodibināt kontaktus ar [separātistu] pārstāvjiem, lai iegūtu informāciju par situāciju un sociālajām problēmām”, teikts paziņojumā.

Nemiernieki, kas ir pārņēmuši savā kontrolē divus nozīmīgus reģionus Ukrainas austrumos un jau gadu turpina cīņu pret Ukrainas centrālās valdības spēkiem, norādīja, ka izraidītās personas “humānās palīdzības civiliedzīvotājiem aizsegā” ievāca personas datus un pētīja vietējo iedzīvotāju attieksmi pret separātistu varas iestādēm.

Septiņi IRC pārstāvji tika izraidīti no separātistu pašpasludināto varas iestāžu kontrolētas teritorijas un viņu birojs Doņeckā slēgts, piebilsts nemiernieku paziņojumā. IRC komentāru par darbinieku izraidīšanu no Ukrainas austrumiem nesniedza. Separātistu varas institūcijas norādīja, ka vēl astoņi ārvalstnieki, kas strādā tajā pašā NVO, no Ukrainas austrumiem izraidīti pērn.

Nemiernieku kontrolētajos Ukrainas austrumos darbu turpina vairākas starptautiskas organizācijas, tostarp Starptautiskā Sarkana krusta komiteja un “Medecins Sans Frontieres” (“Ārsti bez robežām”).

Komentāri (12)

west 01.05.2015. 19.29

Cik labi, ka pasaulē kādi vēl tic tam, ko saka un apsola Putins.

Šī bērnudārza grupas foto un adresi varētu publicēt internetā.

+5
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 02.05.2015. 19.10

Tā kā Kremlim ne prātā nenāk tās vienošanās pildīt, tad nav arī par ko runāt…

+3
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > kristaps_freimanis 03.05.2015. 17.46

    Ja tik vienkāršu patiesību varētu iestāstīt Olanam, vēl arī tam ANO Pokemonam, austriešiem, kas kviec „družbā” Vīnē iebraukušajiem „nakts vilkiem” (laikam mutanti kaut kādi) un sarkanos karogus plivinošiem Eiropas „darbaļaužu” bariem…

    Mūsu pašu Divzemītē arī netrūkst tādu, kam „viss, kas labs, tas nāk no Krieva”.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu