Ilvess apstiprina jauno Reivasa valdību • IR.lv

Ilvess apstiprina jauno Reivasa valdību

17
Igaunijas valdības vadītājs Tāvi Reivass. Foto: Ieva Lūka, LETA

Koalīcijas līgumu parakstīja trīs partijas – Reformu partija, Tēvzemes un “Res Publica” apvienība (IRL) un Sociāldemokrātu partija (SDP)

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess apstiprinājis Reformu partijas līdera Tāvi Reivasa izveidotās valdības sastāvu, vēsta “Postimees”.

Trešdienas vakarā prezidents tikās ar jauno valdību, kas izveidota saskaņā ar triju politisko spēku – Reformu partijas, Tēvzemes un “Res Publica” apvienības (IRL) un Sociāldemokrātu partijas (SDP) – parakstīto koalīcijas līgumu.

Igaunijas parlaments ar 58 balsīm pret 40, diviem deputātiem atturoties, nolēma pilnvarot Reivasu veidot valdību, ziņo LETA.

Ilvess izteicis cerību, ka jaunā valdība strādās ar valstisku atbildību, un uzsvēris, ka panākumu ķīla ir sadarbība gan koalīcijas iekšienē, gan starp koalīciju un opozīciju.

Par svarīgākajiem jaunās valdības uzdevumiem prezidents nosaucis sabiedrības labklājības un ieņēmumu līmeņa paaugstināšanu, rūpes par valsts drošību un aizsardzību, izglītību un zinātni, demogrāfisko problēmu risināšanu, ekonomikas konkurētspējas veicināšanu, kā arī valsts pārvaldes reformu.

Pēc viņa teiktā, šo jomu sakārtošanai nepieciešama tālredzība un tajās nedrīkstētu iejaukt acumirkļa intereses.

Par lielāko pārbaudījumu kopš valsts iestāšanās NATO un ES Ilvess uzskata uzdevumu organizēt Igaunijas prezidentūru Eiropas Savienībā 2018.gadā.

Reformu partija valdības koalīcijā no 2015. līdz 2019.gadam būs atbildīga par septiņām, bet SDP un IRL – katra par četrām jomām.

Ārlietu ministres amats Reivasa valdībā uzticēts Keitai Pentusai-Rosimannusai, iekšlietu ministrs būs Hanno Pevkurs, ekonomikas un infrastruktūras ministrs – Kristens Mihals, lauku dzīves ministrs – Urmass Krūse, izglītības un zinātnes ministrs Jirgens Ligi, tieslietu ministrs – Urmass Reinsalu, aizsardzības ministrs – Svens Miksers, vides ministrs – Marko Pomerantss, kultūras ministrs – Indreks Sārs, uzņēmējdarbības ministre – Urve Palo, finanšu ministrs – Svens Sesters, valsts pārvaldes ministrs – Arto Āss, sociālās aizsardzības ministrs – Marguss Cahkna un veselības un nodarbinātības ministrs – Rannars Vasiļjevs.

Valdība zvērestu nodos ceturtdien no rīta. Pirmā valdības sēde gaidāma jau ceturtdien pēcpusdienā.

 

Komentāri (17)

Kurmītis 09.04.2015. 10.17

Pie viena varētu arī apstiprināt jaunus sūtņus Grieķijā, Kiprā, Ukrainā un Čehijā. Es nevaru iedomāties, kā igauņu diplomāti varēs turpmāk strādāt šajā valstīs pēc tam, kad šis paranoidālais muldoņa un rusofobs ir nosaucis šos valstu vadītājus par „Putina idiotiem”. Grieķi jau izsauca estiņu vēstnieku uz Ārlietu ministriju … laikam, lai izsniegtu tam spoguli, ko nosūtīt Ilvesam … Gaidīsim, ko teiks pārējie „idioti” … : )

0
-2
Atbildēt

1

    Optiskais Tēmeklis > Kurmītis 10.04.2015. 10.01

    Daini, beidz spekulēt. Labi zini, ka Ilvesa mutē žurnaļuga aplamības par “derīgajiem idiotiem” sabāza.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu