Operas Jaunajā zālē baleta jauniestudējums "Neiepazītās teritorijas" • IR.lv

Operas Jaunajā zālē baleta jauniestudējums “Neiepazītās teritorijas”

28
Izrādes publicitātes foto

Šosezon “Neiepazītās teritorijas” varēs noskatīties vēl tikai 2.maijā 

Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvojis baleta jauniestudējums “Neiepazītās teritorijas”, kuru veidos trīs jaunu horeogrāfu darbi: Jevgeņijas Trautmanes “Dziļumā”, Elzas Leimanes-Martinovas “Tikko” un Milanas Komarovas “Tuvāk ekvatoram”, raksta aģentūra LETA.

“Esmu ļoti gandarīts, ka Latvijas Nacionālajā baletā sevi piesaka trīs jaunas, daudzsološas horeogrāfes. Ikgadējie klasiskā un laikmetīgā baleta vakari “Iespējams…”, kuros mūsu baleta māksliniekiem ir iespēja pierādīt sevi horeogrāfu ampluā, šopavasar vainagojas ar repertuāra iestudējumu Jaunajā zālē,” stāsta Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis. 

Trautmanes uzvedumā “Dziļumā” dejos Ieva Rācene, Alise Tomkoviča, Annija Kopštāle, Jūlija Brauere, Nataļja Lipska, Antons Freimans, Sergejs Biserovs, Kirils Baiduks, Aleksandrs Kaļivods un citi. “Gluži kā daudzi cilvēki mūsdienu pasaulē, vairums manas horeogrāfijas varoņu izvēlas materiālās vērtības, kuras simbolizē drēbes, un savā ziņā viņi par tām atdod savu dvēseli – viņi zog, laupa, nogalina, zaudē savu cilvēcību un sirdsapziņu. Tikai divi mani varoņi atsakās no ārējā spožuma un tā vietā izvēlas vispatiesāko dārgumu – mīlestību un laimīgu dzīvi kopā,” savu iestudējumu raksturo Trautmane. 

Leimane-Martinova iestudējusi baleta viencēlienu “Tikko”. “Tikko” dejos Viktorija Jansone, Baiba Kokina, Rācene, Aleksandrs Osadčijs, Ringolds Žigis un Arturs Sokolovs. Iestudējumā izmantota dažādu autoru mūzika, skaņdarbu “Tikko” komponējis Kaspars Kurdeiko. “Triju sieviešu stāsts rekonstruēts laikā, tas pārklājas un jau atkal saplūst vienā, jo jūtu pasaule mums ir tik dažāda un vienlaikus – visiem līdzīga,” stāsta autore. 

Komarova “Tuvāk ekvatoram” veidojusi ciešā sadarbībā ar jauno komponisti Agatu Meļņikovu. Šajā uzvedumā dejos Jansone, Baiba Kokina, Evelīna Godunova, Juka Mijake-Sokolova, Alise Prudāne, Raimonds Martinovs, Sokolovs un Germans Ševčenko. “”Tuvāk ekvatoram” stāsta par pārsteidzošu floru un faunu tropiskajos lietus mežos. Noslēpumainā pasaule, kas slēpjas šo neizbrienamo džungļu sirdī, atveras brīnumainā dažādībā. Dzīvo radību unikālas izdzīvošanas spējas, dzīvnieku instinkti un attiecības, pamanāmas un gandrīz neredzamas dabas parādības apbur ar savu atjautību un neatvairāmo skaistumu,” saka horeogrāfe Komarova un komponiste Meļņikova. 

Iestudējuma kostīmu māksliniece ir Kristīne Pasternaka, video mākslinieks – Uģis Ezerietis, gaismu mākslinieks – Kārlis Kaupužs. 

Šosezon “Neiepazītās teritorijas” varēs noskatīties vēl tikai 2.maijā. 

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu