Fotogrāfijas muzejā skatāmas Imanta Grosa un Jūhana Sundgrēna darbu izstādes • IR.lv

Fotogrāfijas muzejā skatāmas Imanta Grosa un Jūhana Sundgrēna darbu izstādes

30
Foto no Jūhana Sundgrēna izstādes "Lampas gaismā"

Abas izstādes ir festivāla “Rīgas fotomēnesis” pasākums

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklātas divas izstādes – Zviedrijā dzimušā latviešu fotogrāfa Imanta Grosa izstāde “Bārta” un zviedru fotogrāfa Jūhana Sundgrēna izstāde “Lampas gaismā”, raksta aģentūra LETA.

Abas izstādes, ko Fotogrāfijas muzejā varēs aplūkot līdz 7.jūlijam, būs vienas no pirmajiem festivāla “Rīgas fotomēnesis” 2015.gada sarakstā iekļautajiem pasākumiem. 

Fotogrāfijas muzeja 3.stāvā izstādītā Grosa fotosērija “Bārta” tapusi laikā no 2012.gada pavasara līdz 2013.gada vasarai, autoram dodoties uz ciemu – Bārtu -, kurā dzīvojis un savu fotodarbnīcu vadījis viņa vectēvs Miķelis Gross un piedzimis autora tēvs Modris Gross. Šis fotoprojekts ir ne tikai privāta dokumentācija, kas veltīta nekad nesatiktajam vectēvam, bet arī laikmeta liecība par Bārtu un tās iedzīvotājiem.

Autors apmeklējis Bārtu aptuveni 15 reizes. “Šajā laikā esmu saticis un iepazinis Bārtas iedzīvotājus, atradis vairākas manā kolekcijā vēl nebijušas vectēva fotogrāfijas. Esmu rīkojis arī vectēva uzņemto fotogrāfiju izstādi Bārtas muzejā,” saka Gross. Viņš norāda, ka senie fotouzņēmumi un viņa stāstījums par kādreizējo Bārtas fotogrāfu Miķeli Grosu palīdzēja viņam iegūt Bārtas iedzīvotāju uzticību.

Savukārt 2.stāva izstāžu zālē aplūkošanai izlikta Sundgrēna izstāde “Lampas gaismā”. Fotogrāfiju sērija tapusi no 2000.gada līdz 2006.gadam, laikā, kad Sundgrēns strādāja par sociālo aprūpētāju Sodermalmas apgabalā, Stokholmā. Aprūpes centrs atradās vienā ēkā ar mākslinieka dzīvokli, tāpēc pēc fotogrāfijas studijām Meksikā Sundgrēns kļuva par tā darbinieku. Iepazīstot aprūpējamos, viņš sāka uzņemt viņu fotogrāfijas, vienlaikus ņemot līdzi otru fotokameru, ar kuru seniori varēja fotografēt Sundgrēnu viņa ikdienas darbā. 

“Viena no lietām, kas man ieinteresēja šajā projektā bija miers. Gausums, vilcināšanās, laiks. Cieņa pret atmiņām un domām ikdienas tikšanās reizēs,” stāsta autors. “Mūsdienās viss notiek daudz straujāk, un mēs ne vienmēr vēršamies pēc informācijas pie senioriem, iespējams, mēs bieži vien novēršamies no viņiem pavisam,” izsakās fotogrāfs. 

Sundgrēns dzimis 1969.gadā Zviedrijā. 20.gadsimta 90.gadu sākumā autors ieguva universitātes diplomu sociālajā aprūpē un vēlāk studēja fotogrāfiju Meksikā. Kopš 2001.gada viņš piedalās autoru grupu izstādēs un veido savas personālizstādes mākslas galerijās un muzejos Zviedrijā, Meksikā, Vācijā un Spānijā. 

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu