Ušakovs: Latviešu valodu nepieciešams aizstāvēt • IR.lv

Ušakovs: Latviešu valodu nepieciešams aizstāvēt

24
Nils Ušakovs. Foto: Nora Krevneva, F64

Rīgas mērs atbalstu krievu valodai referendumā skaidro ar vēlmi ”būt kopā ar vēlētājiem”

Rīgas mērs Nils Ušakovs (”Saskaņa”), kurš savulaik parakstījās par ierosinājumu rīkot referendumu par otras valsts valodas statusu krievu valodai, šodien intervijā Latvijas Radio 1 sacīja, ka latviešu valodai ir nepieciešami aizstāvības instrumenti, taču referenduma laikā viņš bija izšķīries ”būt kopā ar vēlētājiem”.

Viņš stāstīja, ka šis bija gadījums, kad pieņemt lēmumu parakstīties par referendumu bija grūti. ”Es esmu politiķis, es esmu nekas bez vēlētājiem,” savu izvēli pamatoja Ušakovs.

No vienas puses, pēc vēlēšanām, kurās “Saskaņas centrs” uzvarēja, bet to neiekļāva valdībā, partijas vēlētāji jutās aizvainoti. Koalīcijas “partijas runāja – ņemt vai neņemt tos krievus valdībā”, bet “Saskaņas” vēlētāji uzskatīja, ka viņi to ir pelnījuši, klāstīja Ušakovs. No otras puses, viņš piekrīt, ka nepieciešami instrumenti, lai aizstāvētu latviešu valodu, kad apkārt ir citas lielas valodas, citē Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Ušakovs klāstīja – viņš joprojām uzskata, ka daudzās situācijās valsts un pašvaldības iestādes var izmantot krievu valodu, piemēram, pieņemt kādu iesniegumu krieviski un tālāk jau strādāt ar to latviski.

Referendums par oficiālā statusa noteikšanu krievu valodai notika pēc radikālā aktīvista Vladimira Lindermana un viņu atbalstītāju rosinātās parakstu vākšanas 2012.gada februārī, un pilsoņu vairākums pārliecinoši noraidīja šo priekšlikumus. Pēc referenduma politiķi sāka plaši apspriest sabiedrības saliedētības problēmas, bet rezultātā pieņēma Satversmes preambulu, kurā uzsvērtas nacionālās valsts un latviešu valodas vērtības. Gadu pēc referenduma Valsts prezidents Andris Bērziņš pauda pārliecību, ka referendums nesašķēla sabiedrību un sašķelti ir vien politiķi.

Uz jautājumu, kāpēc piedalās plašajā 9.maija svinēšanā pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā, Ušakovs sacīja, ka vēlas tos padarīt par visas valsts svētkiem, kur plīvo arī Latvijas karogs. Viņš noliedz, ka tur valdītu latviešiem naidīga gaisotne un aicināja piedalīties saietā, lai pārliecinātos, ka atmosfēra tur ir citāda.

Komentāri (24)

Abeam 28.04.2015. 22.06

Protams ka Latviesu valodu nepieciesams aizstavet, un pirmam kartam no tadiem, ka Usakovs, tapat ka Valsti. Bet zurnalisti, dazreiz parsteidz ar jautajumu kapec Usakovs dara to, piedalas tur, it ka tas tapat nebutu skaidrs, izskatas ka skaidrs nav tikai vienam, otram zurnalistam.

+17
0
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 29.04.2015. 08.10

Nu-nu-nu, — Nils šoreiz tipiski vēlas atbilst krievu folklorai: i zivtiņu apēst, i uz mārrutka uzsēsties, i ar asaku neaizrīties.

Ja vēlējās būt ar saviem vēlētājiem, tad bija jārēķinās, ka ne pašam, ne SC līdzdalība varā nespīd. Kamēr pats pa riekstiem nedabūja, tikmēr nesaprata, ka aborigēnu valodai aizsardzība vajadzīga pret sēmušku spļāvēju un tanku pilotu valodu?! Grūti atzīt, ka padkrievi Latvijā nebija cienījami uzvarētāji, bet WWII sabiedroto uzmetēji, tušonkas rijēji, studebekru braucēji, masveida izvarotāji, svešu puksteņu valkātāji, gudrāko apšāvēji, slodzītāji un savu māju virzienu aizmirsēji?

+14
0
Atbildēt

0

aivarsk 28.04.2015. 21.51

Ho, ho, ho!

Prezidentos sataisījies?

+11
-1
Atbildēt

3

    Normunds > aivarsk 29.04.2015. 08.14

    SC + ZZS + Vienotība un Ušakovs ir prezidents.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Raicha > aivarsk 29.04.2015. 11.38

    >>>SC + ZZS + Vienotība >>>

    Nē, SC+ZZS+NSL. Nu vēl piepirks kādu no NA, kam Solvita lielāks bieds kā Ušakovs. Tad sanāks.

    Vēsture jau vairākkārt pierādījusi, ka labākais veids, kā “norakt” pasākumu, ir sanaidot to aizstāvošos mērenos ar radikāļiem. Sāk plūkties savā starpā, kuri pareizāki, bet naidnieks tikmēr visus…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivarsk 29.04.2015. 08.14

    Tieši to pašu padomāju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu