"Tilde": 21 valoda Eiropā ir digitāli apdraudēta • IR.lv

“Tilde”: 21 valoda Eiropā ir digitāli apdraudēta

29
Andrejs Vasiļjevs aicina uzlabot mazo valodu tulkojumus digitālajā vidē. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Rosina veidot sadarbību, lai nodrošinātu tulkojumu kvalitāti mazajām valodām

Ilgtermiņā digitāli apdraudēta ir 21 valoda no 30 Eiropas valodām, tā šorīt intervijā ”Latvijas Radio 1” pavēstīja tehnoloģiju uzņēmuma “Tilde” valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs. Šāds secinājums iegūts īpašā pētījumā, citē aģentūra LETA.

Tāpēc vajadzētu izveidot visā Eiropā sadarbības mehānismu – platformu, lai veicinātu pētniecību, kas radītu pēc iespējas labākas tehnoloģijas valodu tulkošanai digitālajā vidē, skaidroja Vasiļjevs. Viņaprāt, “Google” nodrošinātā tulkojuma kvalitāte mazajām valodām ir daudz sliktāka nekā lielajām.

Eiropas mērķis ir kļūt par attīstītāko reģionu digitālo valodu vidū un panākt tādu situāciju, lai eiropieši visu informāciju varētu saņemt savā dzimtajā valodā, zināja teikt “Tildes” valdes priekšsēdētājs. Tas ir svarīgi tāpēc, ka trīs piektdaļas eiropiešu nepārvalda angļu valodu.

Eiropas Savienībā ir 24 oficiālās valodas, kas ir Eiropas vērtība, tajā pašā laikā radot daudzus saziņas šķēršļus, skaidroja Vasiļjevs. Eiropas Savienības institūcijas katru gadu tērē vairāk nekā vienu miljardu eiro dažādu materiālu tulkošanai. Mašīntulkošanas tehnoloģijas strauji attīstās, un ar šo tehnoloģiju palīdzību nākotnē varētu sniegt digitālos tulkošanas pakalpojumus visās valodās, teica Vasiļjevs.

Šodien Latviešu Biedrības namā Rīgā notiek Eiropas daudzvalodu digitālajam vienotajam tirgum veltīta konference “Rīgas Samits 2015”.

Komentāri (29)

Zorro kundziņš 27.04.2015. 22.39

Tādā plašākā rakursā raugoties un vēsturisko attīstību vērā ņemot, ir likumsakarīgi, ka valodu skaits pasaulē sarūk – cilvēkiem kopumā saprasties kļūst vieglāk, jo dažādās valodas jau šķir, nevis vieno.

0
-1
Atbildēt

1

    Ēriks > Zorro kundziņš 28.04.2015. 06.58

    Jā,arī augu un dzīvnieku sugu skaits sarūk,un tas ir likumsakarīgi,jo priekš kam mums govis un kazas un cūkas un truši un kāļi,tad vēl bietes un rutki…mums būtu vieglāk un vienkāršāk,ja vajadzētu apsaimniekot tikai vienu mājlopdārzeni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu