Vācijas prezidents armēņu nogalināšanu pirms 100 gadiem nosauc par genocīdu • IR.lv

Vācijas prezidents armēņu nogalināšanu pirms 100 gadiem nosauc par genocīdu

21
Armēņu genocīda pirms 100 gadiem piemiņas pasākums Berlīnē pie Brandenburgas vārtiem. Foto: EPA/LETA

Gauka runa bija pirmā reize, kad Berlīne šā slaktiņa raksturošanai oficiāli lietojusi vārdu “genocīds”

Vācija nosoda pirms 100 gadiem Osmaņu impērijā notikušo armēņu masu slaktiņu – genocīdu, ceturtdien paziņoja Vācijas prezidents Joahims Gauks, atzīstot, ka līdzatbildīga par šo asinsizliešanu ir arī toreizējā ķeizariskā Vācija, ziņo LETA/AFP.

Gauka runa armēņu masu slepkavošanas simtgades pasākumā bija pirmā reize, kad Berlīne oficiāli lietojusi vārdu “genocīds”, lai raksturotu Pirmā pasaules kara gados notikušo slaktiņu, turklāt arī neparasti spēcīgiem vārdiem atzinusi Vācijas impērijas lomu asiņainajos notikumos.

“Šajā gadījumā ir jāpieņem vēsture par mūsu dalīto atbildību, iespējams, dalīto vainu, genocīdā pret armēņiem,” ekumēniskajā dievkalpojumā Berlīnē sacīja prezidents.

Vācijas impērija – Osmaņu impērijas Pirmā pasaules kara sabiedrotais – bija izvietojusi karavīrus, kas “piedalījās deportāciju plānošanā un daļēji arī to īstenošanā”, uzrunā Berlīnes Domā sacīja prezidents.

Vācijas diplomāti un novērotāji, kas ziņoja par pieredzētajām zvērībām, tika “ignorēti”, baidoties no attiecību sabojāšanas ar osmaņiem, sacīja Gauks.

Kaut arī Gauks masu slepkavības nepārprotami nodēvējis par genocīdu, Vācijas valdība atbalstījusi kompromisa rezolūciju, kas piektdien tiks apspriesta parlamentā.

Tikmēr ASV prezidents Baraks Obama nosaucis armēņu nogalināšanu Pirmā pasaules kara laikā par briesmīgu asinspirti, bet izvairījies to nodēvēt par genocīdu.

Armēnija piektdien piemin 100.gadadienu kopš Osmaņu impērijā notikušās armēņu masu slepkavošanas, kurā dzīvību zaudēja līdz pusotram miljonam cilvēku un kuru Erevāna aicina visā pasaulē atzīt par genocīdu.

Turcija kategoriski atsakās atzīt notikušo par genocīdu un turas pie uzskata, ka armēņu upuru skaits mērāms ap pusmiljonu, nevis pusotru miljonu, kā uzskata Armēnija.

“Osmaņu impērijas armēņu iedzīvotāji tika deportēti, noslepkavoti un dzīti uz nāvi. Viņu kultūra un mantojums viņu senajā dzimtenē tika iznīcināts,” paziņoja Obama.

Ceturtdien simtgades priekšvakarā Armēņu apustuliskā baznīca noturēja lielāko kanonizācijas dievkalpojumu vēsturē, ieceļot svēto kārtā pusotru miljonu slaktiņā nogalināto.

1915.gada 24.aprīlī Osmaņu impērijas valdība apcietināja simtiem armēņu inteliģences pārstāvju, no kuriem daudzi tika nekavējoties nogalināti. Tam sekoja armēņu grautiņi un slaktiņi visā impērijas teritorijā, kā arī pavēle masveidīgi pārvietot armēņus no Mazāzijas cauri tuksnesim uz Mezopotāmiju un Sīriju. Tūkstošiem deportēto armēņu zaudēja dzīvību ceļā slimību, bada, bandītu uzbrukumu un pavadošo karavīru brutālās izturēšanās dēļ.

Atbilstoši armēņu vēsturnieku aplēsēm Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara gados tika nogalināts aptuveni pusotrs miljons armēņu.

Vēsturiskajā Armēnijā, kas atrodas mūsdienu Turcijas ziemeļaustrumos, genocīdā un deportācijās armēņu kopiena tika pilnībā iznīcināta.

Armēnija vēlas, lai Turcija atzīst notikušo par genocīdu, bet Ankara kategoriski atsakās to darīt, kā arī turas pie uzskata, ka armēņu upuru skaits mērāms ap pusmiljonu, nevis pusotru miljonu, kā uzskata Armēnija.

Armēņu slepkavības par genocīdu atzinušas aptuveni 20 valstis, arī Francija un Krievija.

(papildināta ar Obamas viedokli)

Komentāri (21)

otra puse 24.04.2015. 09.25

Valstsvīra cienīga rīcība.

+4
0
Atbildēt

0

v_rostins 24.04.2015. 20.12

Latvijai, kura ir visvairāk cietusi Koļana II sarīkotā karā, jo pa mūsu teritoriju šurpu turpu pārvietojās frontes līnija un, karam beidzoties, bija pilnīgi izvazāta, nevajadzētu pārdzīvot par armjāškām, Turcijas pavalstniekiem, kas WWI laikā nodarbojās ar izvarošanām, slepkavībām un laupīšanām, tādejādi palīdzot agresoram, krievijai.

+1
0
Atbildēt

0

gustaps 24.04.2015. 15.14

Nē. Par 1915.g. stāsta hronikas, par holokostu – vectēvs.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu