ES lūgs ANO pilnvarojumu militārai operācijai Vidusjūrā • IR.lv

ES lūgs ANO pilnvarojumu militārai operācijai Vidusjūrā

23
Itālijas premjerministru Mateo Renci visvairāk satrauc Ziemeļāfrikas nelegālo imigrantu ieceļošana valstī. Foto: AFP/LETA

ES līderi vienojas trīskāršot nelegālo imigrantu kuģu meklēšanas un glābšanas operācijas finansējumu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu samitā, kura mērķis bija rast risinājumus nelegālās imigrācijas krīzei, Lielbritānija un Francija piekritušas iesniegt ANO Drošības padomē rezolūcijas projektu, kas ļautu Vidusjūrā sākt militāru operāciju pret cilvēku kontrabandistiem, vēsta LETA/AFP.

ES līderi ceturtdienas vakarā vienojās arī trīskāršot nelegālo imigrantu kuģu meklēšanas un glābšanas operācijas finansējumu.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci šo lēmumu novērtēja kā “lielu soli uz priekšu”, uzsverot, ka pirmo reizi ES sākusi veidot stratēģisku pieeju imigrācijai.

Tagad ES jūras patrulēšanas operācijas “Triton” budžets būs 120 miljoni eiro, sasniedzot pērn izbeigtās Itālijas operācijas “Mare Nostrum” finansējuma līmeni.

Vairums dalībvalstu arī piedāvāja tehniskos līdzekļus un personālu jūras patruļu nodrošināšanai, pēc samita pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Piemēram, Vācija uz Vidusjūru nosūtīs fregati un apgādes kuģi. Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands piesolīja izlūkošanas lidmašīnas, patruļkuģi un jūras velkoni. Tikmēr Lielbritānija ir gatava piešķirt karaflotes kuģi “HMS Bulwark” un trīs helikopterus.

Tomēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons uzsvēra, ka britu palīdzība tiks piešķirta tikai tādā gadījumā, ja jūrā izglābtajiem nelegālajiem imigrantiem nebūs automātiskas tiesības pieprasīt patvērumu Apvienotajā Karalistē.

„Esmu apmierināta ar Eiropadomes iznākumu. Iedzīvošanās un pelnīšana uz citu cilvēku nelaimes rēķina ir nepiedodama, tāpēc ir svarīgi pēc iespējas ātrāk apturēt cilvēku kontrabandas darbību Vidusjūrā,” uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

„Arī Latvija ir gatava sniegt savu atbalstu dalībvalstīm, kuras saskaras ar bēgļu plūsmu. Esam gatavi piedāvāt savu ekspertu palīdzību, lai paātrinātu patvēruma pieprasījumu izskatīšanu, kā arī materiāltehnisko nodrošinājumu – helikopteri, patruļas kuterus, mobilās novērošanas automašīnas, robežsardzes ekspertus,” sanāksmē sacīja Straujuma.

Līdztekus ar nelegālo imigrantu meklēšanas un glābšanas operācijas izvēršanu ES līderi apņēmās cīnīties pret cilvēku kontrabandistiem, solot veikt pasākumus, lai “identificētu, pārtvertu un iznīcinātu kuģus, pirms tos izmantotu kontrabandisti”.

ES augstākajai pārstāvei ārlietās Federikai Mogerīni uzdots veikta šādas militāras misijas sagatavošanas pasākumus.

Francija un Lielbritānija apņēmušas pieprasīt ANO Drošības padomei mandātu šādas operācijas sākšanai. Olands apsolīja šo jautājumu piektdien apspriest arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai izvairītos no iespējamā Maskavas veto Drošības padomē.

Tajā pašā laikā dalībvalstu līderi nespēja vienoties par ierosināto pilotprojektu, kas paredzēja piecus līdz desmit tūkstošus nelegālo imigrantu pārvietot no Vidusjūras piekrastes valstīm uz citām ES dalībvalstīm.

Samita gala dokumentā nav pieminēta arī iespējamā patvēruma pieprasījumu izskatīšanas centru izveidošana Ziemeļāfrikā.

Risinot nelegālo imigrantu problēmas Vidusjūras reģionā, tiek domāts par iespējām bēgļus pārvietot arī uz citām ES valstīm, taču tas netiks darīts piespiedu kārtā, bet gan balstīsies brīvprātības principā. Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V) piektdien LTV skaidroja, ka nav pamata runāt, ka ES piespiedīs Latviju uzņemt bēgļus, jo runa ir tikai par brīvprātības principu.

Tomēr ES līderi apņēmās atkārtoti pievērsties imigrācijas jautājumiem savā nākamajā samitā, kas gaidāms jūnijā, kā arī ierosināja tuvāko mēnešu laikā sasaukt īpašu ES un Āfrikas Savienības galotņu sanāksmi šajā jautājumā.

 

Komentāri (23)

Absints 24.04.2015. 14.54

Imigranti ir demokrātijas slazds. Demokrātijas pamatprincipi nosaka, ka visi cilvēki ir vienādi, visiem ir vienādas tiesības neatkarīgi no dzimuma, vecuma, orientācijas, ticības un rases. Un tad parādās Āfrikas nēģeri, kas grib tās tiesības. Un tās ir jādod, jo visi taču vienādi…, nedrīkstam šķirot… Ja to nedara, nevaram runāt par demokrātiju.

Un te nu ir viena liela pretruna. Tāpēc jau to mīca , kā karstu kartupeli pa muti. Ne īsti visiem uzreiz EU pilsonības dot, ne īsti pašiem slīcināt, tikko no krasta atīrušies.

Eirodemokrāti nezin, ko iesākt…

+2
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 12.05.2015. 09.27

IndoChainā šorīt esot atrasts humāns risinājums – iedot degvielu un atļaut bezgalīgi turpināt/burāt/ceļot uz nezināmo mērķi.

0
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 12.05.2015. 09.21

ES lūgs ANO pilnvarojumu militārai operācijai Vidusjūrā

========

Un es jau zinu valstis, kuŗas bloķēs iniciatīvu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu