11 Eiropas valstu prezidenti Polijā pieminēs Otrā pasaules kara beigas • IR.lv

11 Eiropas valstu prezidenti Polijā pieminēs Otrā pasaules kara beigas

24
Foto: AFP/LETA

Polijas rīkotie piemiņas pasākumi notiks Vesterplates pussalā

Vienpadsmit Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu prezidenti apstiprinājuši, ka kopā ar Polijas valsts galvu Broņislavu Komorovski 7.maijā un 8.maijā Gdaņskā piedalīsies piemiņas pasākumos par godu 70.gadskārtai kopš Otrā pasaules kara beigām.

Šī iecere izraisījusi aizkaitinājumu Krievijā, kurai jāpārdzīvo atkārtots pazemojums, vienu pēc otra saņemot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu atteikumus ierasties Maskavā uz tā dēvētās Uzvaras dienas svinībām 9.maijā, vēsta LETA.

Kopā ar Komorovski 7.maijā Gdaņskā pasākumā piedalīsies Ukrainas, Slovākijas, Čehijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Ungārijas, Rumānijas, Bulgārijas, Horvātijas un Slovēnijas prezidenti, raksta „Ukrainskaja pravda”. Turklāt ir ļoti liela iespēja, ka ieradīsies arī Francijas prezidents Fransuā Olands, kā arī Lielbritānijas karaliskās ģimenes pārstāvji.

Tomēr Francijas vēstnieks Varšavā Pjērs Būlers intervijā televīzijas kanālam TVN ceturtdien izteicās, ka nevar “nedz apstiprināt, nedz noliegt” Olanda iespējamo dalību.

Savukārt Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses padomniece Līga Krapāne aģentūrai LETA apliecināja, ka prezidents Otrajā pasaules karā kritušos jau tradicionāli pieminēšot tepat, Latvijā, kopā ar abās frontes pusēs karojušajiem veterāniem.

Polijas rīkotie piemiņas pasākumi notiks Vesterplates pussalā, kur 1939.gada 1.septembrī, ievadot Otro pasaules karu, sākās nacistiskās Vācijas uzbrukums Polijai.

Līdztekus oficiālajiem piemiņas pasākumiem 7.maija vakarā Vesterplatē paredzētas vēsturnieku debates, kurās piedalīsies tādi pazīstami pētnieki kā Normans Deiviss un Vldislavs Bartoševskis.

 

Komentāri (24)

Bet 24.04.2015. 15.59

Polija jau cieta pamatīgi no abiem agresoriem un tāpēc ir pelnījusi, ka ES dalībvalstu līderi ierodas Polijā nevis otrā dienā PSRS mantiniecē

+7
-1
Atbildēt

0

v_rostins 25.04.2015. 09.08

Nez vai poļi ir priecīgi par WWII netaisnīgo iznākumu, kas atnesa tiem neizmērojamas ciešanas, tāpēc rīkot WWII beigu svinības, ir liekulība. Agresori: Francija, Lielbritānija un ASV var būt laimīgi, ka Hitlers nepaguva uztaisīt Bumbu, pamudināt tos mieram un piespiest izdot visus kara kurinātājus, bet to līdzdalībnieci, absolūto ļaunumu – Krieviju izbeigt uz visiem laikiem kopā ar tās smirdīgiem simboliem un atribūtiem.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu