Kalnmeiers kopā ar politiķiem un būvniekiem piedalījies ekskluzīvās medībās • IR.lv

Kalnmeiers kopā ar politiķiem un būvniekiem piedalījies ekskluzīvās medībās

43
Ēriks Kalnmeiers. Foto: Ieva Lūka, LETA

Pēc Rīgas pils nodegšanas 2013.gada vasarā ģenerālprokurors medībās vairs neņēma dalību

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers vairākkārt piedalījies ietekmīgu politiķu un uzņēmēju rīkotās medībās, bet kopš nodega Rīgas pils Kalnmeiers vairs neesot piedalījies šajā ekskluzīvajā klubiņā, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”.

Eksprezidents Guntis Ulmanis, viņa ilggadējais kancelejas vadītājs, tagad „Skonto būve” līdzīpašnieks Ivars Millers ar biznesa partneri Gunti Rāvi, ekspremjers Aigars Kalvītis, bijušais finanšu un veselības ministrs Gundars Bērziņš, „Latvijas gāzes” līdzīpašnieka „Itera” Latvija vadītājs un bijušais VDK virsnieks Juris Savickis. Šajā kompānijā medīt devies arī ģenerālprokurors, kurš atzīst, ka uzaicināts tajā piedalīties tikai tad, kad ieņēmis augsto amatu. Viņš šajā ekskluzīvajā medību grupā piedalījies vismaz 2011. un 2012.gadā. Ģenerālprokurors pats intervijā žurnālam apstiprina, ka piedalījies šajā medību pasākumā «divus, varbūt trīs [gadus]».

Ar plašu vērienu strādājošās celtniecības firmas īpašnieki Rāvis un Millers arī vērienīgi prot atpūsties, raksta žurnāls. Jau daudzus gadus novembra pirmajā sestdienā viņi organizē medības. Pēdējā laikā tās parasti notiek Kandavas apkaimes mežos, bet vakariņas un atpūta – pieczvaigžņu viesnīcas „Hotel Bergs” lauku rezidencē Rūmenes muižā.

Tiesa, uz jautājumiem, cik uzņēmējam izmaksā šīs medības, vai labās attiecības ar augstām valsts amatpersonām sekmē būvuzņēmuma uzvaru dažādos valsts iepirkumos un vai ģenerālprokurors Kalnmeiers kādā veidā palīdzēja „Skonto būvei” kriminālprocesā saistībā ar Rīgas pils ugunsgrēku, atbildes žurnālam neizdevās saņemt.

Tomēr žurnāls norāda, ka ir grūti noticēt ģenerālprokurora apgalvojumam, ka viņš nezina šā ekskluzīvā pasākuma organizatoru, jo medības Kalnmeiers apmeklējis vairākkārt, bet pēc tam, kad 2013.gadā remontdarbu laikā nodega Rīgas pils un prokuratūra virzīja apsūdzību šajā lietā, vairs nav pasākumā piedalījies.

Kalnmeiers norāda, ka šādos pasākumos par darbu viņš nerunā. Arī Aigars Kalvītis teic, ka tā ir draugu tikšanās, „mēs vispār norobežojamies no jebkādiem tādiem jautājumiem tajās tikšanās reizēs. Saprotiet, mēs jau braucam atpūsties, ne jau kaut kādus jautājumus sagatavot», viņš skaidro.

Kalnmeiers intervijā žurnāla atklāja, ka Rāvis pēc Rīgas pils ugunsgrēka ir apmeklējis viņu darba kabinetā Ģenerālprokuratūrā un sūdzējies par «viņaprāt, neobjektīvu izmeklēšanu un nepamatoti izvirzītām apsūdzībām». Taču «viņa vizītei nebija nekādas rezultatīvas ietekmes uz izmeklēšanas gaitu», apgalvo Kalnmeiers. Pirmstiesas izmeklēšana par Rīgas pils ugunsgrēku ilga vairāk nekā gadu – lieta tiesai nosūtīta 2014.gada oktobrī.

Tagad Kalnmeiers sola, ka uz medībām vairs nebraukšot, viņš saprotot, ka no malas tas izskatās neglīti, bet viņš neko sliktu neesot darījis.

Vairāk lasiet žurnāla „Ir” rakstā „Trāpīts!” šeit.

 

Komentāri (43)

dzeris49 23.04.2015. 11.13

Kalnmeiejers, kā viņš pats atzīst, tika uzaicināts uz medībām,, kurās piedalijās Latvijas lielākie blēži vai to sponsori tikai pēc tam, kad ieņēma ģenerālprokurora amatu, un tas viņā nekādas aizdomas neizraisīja?

Īstenībā, tā ir uzpirkšana un interešu konflikts.

+13
-4
Atbildēt

7

    klusais > dzeris49 23.04.2015. 13.33

    Edgars – par anglosakšu tieslietu sistēmu :) – Lielbritānijas policija publiskojusi visai savādu statistiku. Izrādās, trīs gadu laikā tiesībsargi izmeklējuši vairāk nekā 15 000 sniega piku kauju, un izmeklēšanas rezultātā bijuši vairāk nekā 100 arestēto, viņu vidū arī mazi bērni, raksta «Daily Mail».

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 23.04.2015. 12.26

    Vispār jau Bet pacēla šo tēmu.

    Un tur Vienotības kontā ir konkrēta darbība.

    Par to Kalnmeijera bezdarbību … varbūt vari paskaidrot ar kādu piemēru? Ko tad Kalnmeijers esošās likumdošanas ietvaros būtu varējis tādu izdarīt un nav izdarījis?

    Kautkā liekas, ka daudziem “revolucionāriem” patiktos, ja 3 oligarhus sadedzinatu uz sārta, jo viņi taču ir oligarhi. Un pārējos ierēdņus un būvkompāniju vadītājus sasēdinātu cietumā, jo viņi taču ir zagļi.

    Es gan skatos no otra gala – ja jau tiesās šādus grēkus pārsvarā nevar pierādīt, tad:

    1) vai nu izmkelētāji nav spējīgi izmeklēt

    2) vai nu likumdošana neļauj izmeklēt

    3) vai atbilstoši likumdošanai, izdarītais nav noziegums

    Ar to es gribu teikt, ka problēma ir likumdošanas galā – tā ir IeM, TM, un Saeima. Nomainot Kalmeijeru ar citu prokuroru … Jūs tikai piemānīsiet paši sevi, cerot, ka no šādām amatpersonu rokādēm kautkas baigi mainīsies.

    Kautkur redzeju piemēru – rokas somiņas, vai telefona, vai velo zādzība …

    Norvēģijā policists aizpilda 1 A4 formāta lapiņu – vieta, laiks, priekšmets, noziedzinieka pazīmes, notikuma apraksts – viss.

    Latvijā šādā gadījuma policisti pāris stundas raksta kaudzēm papirus un vēl cietušais raksta savu iesniegumu.

    Kāpēc Iem un TM un Saeima nevar šo izlabot?

    Vai tiesas procesi pēc Grautiņiem:

    Londonā pie rokas pieķertos tiesa piesprieda sodus 24 stundu laikā

    Latvijā tiesas procesi vilkās 6 gadus

    Nu labi – anglosakšiem tieslietu sistema savādāka – bet nu tomēr – tas nav normāli.

    Vai tas pats Liepiņa gadījums – nepareiza deklaracija, kur pats atzīst, ka kļūdījies … nu tur kāds kriminālprocess? Tur vajag vienu lapu no izmeklētāja par pārkāpumu, tad vienu papīru no prokurora, tad iesniegumu no Liepiņa ar vainas atzīšanu un vienas stundas tiesas procesu, kur vienojas par sodu – viss.

    Kāpēc vismaz šīm situācijām, kur ir skaidra situācija un vainīgais atzīst savu pārkāpumu nevar novienkāršot likumdošanu? Ietaupītos gan izmeklētāja, gan prokurora, gan tiesneša laiks – rezultātā varētu efektīvāk izmeklēt sarežģītos procesus.

    Manuprāt – pretenzijas jāvērš pret likumdevējiem, jo tā ir viņu atbildība – nevis tiesnešu, nevis prokuroru, nevis izmeklētāju

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 23.04.2015. 11.47

    Dombrovskis un Āboltiņa pasēdēja Savicka sponsorētajā Hokejā un Vienotība apturēja Gāzes tirgus liberalizāciju Latvijā.

    Ko sliktu ir izdarījis Kalnmeijers?

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Baiba > dzeris49 23.04.2015. 18.00

    Dombrovska un Zaķa brauciens uz Grūuziju kopā ar investora :) pārstāvjiem nav interešu konflikts??? :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 23.04.2015. 11.49

    Kāds tad Āboltiņai un Dombrovskim ar šo tēmu sakars?

    Lai izdarītu ko sliktu, ģenerālprokurors var vienkārši neko nedarīt, taisni tas attiecas uz Kalnmeiejeru.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Bet > dzeris49 23.04.2015. 11.27

    Piekrītu, jo tie ir pavisam neglīti fakti un daudz trakāki nekā pasēdēšana atklātā hokeja mačā pie dažu no nosauktajiem kungu sāniem.

    Medības ir draugu būšana, ne hokeja mača noskatīšanās kaut kur mazā noslēgtā telpā, bet hokeja hallē, pie tam skatītāju acu priekšā, ne slepus meža namiņā pie dzeramajiem un ēdamajiem. Īsata korupcija – vismaz ES dalībvalstīs to tā uzskatītu.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 23.04.2015. 12.35

    Par prokuratūras darbu atbild ģenerālprokurors.

    Ja viņš uzskata, ka vainīgs likumdevējs, vai kāds cits, tad jāceļ trauksme, jānāk ar likumdošanas iniciatīvām, utt., nevis vienkārši jāguļ un jāgaida, kamēr viss pats atrisināsies.

    Pie kam Kalnmeiejers jau uzskata, ka mums viss ir normāli, nekādas reformas nav nepieciešamas, viss var iet, kā līdz šim.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Austras koks 23.04.2015. 12.12

No vienas puses – tādi tusiņi, kur kopā ietusē politiķi un bizness notiek visā pasaulē, arī demokrātiskajā rietumu pasaulē.

Cits jautājums kāds kur ir ētikas līmenis, un par ko atļaujas runāt, par ko nē, un kādos gadījumos atsakās amatpersona piedalīties.

Bet par šo tekstu no raksta gan ieņirdzu – “Kalnmeiers norāda, ka šādos pasākumos par darbu viņš nerunā. Arī Aigars Kalvītis teic, ka tā ir draugu tikšanās, „mēs vispār norobežojamies no jebkādiem tādiem jautājumiem tajās tikšanās reizēs. Saprotiet, mēs jau braucam atpūsties, ne jau kaut kādus jautājumus sagatavot», viņš skaidro.”

It īpaši pie mums, un ja kompānija ir tāda, kā rakstā nosauktā – tad tur tieši tiek izrunāti visi vajadzīgie jautājumi daudz atklātāk nekā oficiālās tikšanās kabinetos :)

+8
-1
Atbildēt

0

klusais 23.04.2015. 11.49

Vajag uzrakstīt rokasgrāmatu amatpersonām , ko viņi un ar ko drīkst darīt un ko nedrīkst :)

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu