Pētersone: Minimālās algas celšana ir izkropļojusi darba tirgu • IR.lv

Pētersone: Minimālās algas celšana ir izkropļojusi darba tirgu

23
VID priekšniece Ināra Pētersone. Foto: Evija Trifanova, LETA

Minimālās algas likmes celšana nesasniedz savu mērķi

Jo vairāk tiek celta minimālā alga, jo vairāk pieaug nepilno darba laiku strādājošo skaits. Tādējādi ir izkropļots darba tirgus, preses konferencē otrdien sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Saskaņā ar VID datiem 2015.gada februārī 20,3% nodarbināto saņēma par minimālo algu mazāku algu. Janvārī šādu nodarbināto bija 19,5%, bet pagājušā gada decembrī, kad minimālā alga bija 320 eiro, alga zem minimālās bija 17,6% nodarbināto.

Pētersone arī informēja, ka 2015.gada februārī nepilnu darba laiku strādāja 395 700 nodarbināto, janvārī tie bija 436 200 nodarbinātie. Pērn decembrī nepilnu darba laiku strādāja 392 800 nodarbinātie, raksta LETA.

“Acīmredzami, ka minimālās algas likmes celšana nesasniedz savu mērķi un kropļo darba tirgu. Ir jāmeklē citi risinājumi, kā celt trūcīgākās iedzīvotāju daļas ienākumu līmeni,” sacīja Pētersone.

Kopējais valstī nodarbināto skaits uz šī gada 1.februāri bija 782 414, un tas ir pieaugums salīdzinājumā ar 2014.gada 1.aprīli, kad kopējais nodarbināto skaits bija 779 199.

Šā gada sākumā nodokļu ieņēmumu pieauguma temps par vienu procentpunktu apsteidz plānoto pieaugumu. Ieņēmumu pieaugums ir labs un apsteidz ekonomikas pieaugumu, sacīja Pētersone.

Nelielu atpalikšanu no iepriekš plānotā radījusi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumu neizpilde par 19 miljoniem eiro. Vēl no plāna atpaliek sociālās apdrošināšanas iemaksas, bet pārējo nodokļu ieņēmumi pildās labi.

“Gada sākums nenosaka “temperatūru” visam gadam, jo parasti, sākot ar maiju, nodokļu ieņēmumi uzlabojas un tiek atgūts arī gada sākumā neiekasētais. Tas ir atkarīgs ne tikai no ēnu ekonomikas mazināšanās, bet arī no kopējā valsts ekonomikas attīstības tempa,” sacīja Pētersone.

 

Komentāri (23)

dzeris49 21.04.2015. 13.28

Vācijā tāds jēdziens, kā minimalā alga, vispār neeksistē, un, kaut kā, dzīvo.

Nevis min. alga jāceļ, bet, neapliekamais minimums.

+12
-3
Atbildēt

3

J.Biotops 21.04.2015. 14.05

Minimālā alga visur un vienmēr nenovēršami darbojas kā bezdarba ģenerators. Tieši pretēji neapliekamā minimuma noteikšanai. Bet sabiedrībā, kur ar vārdu „nopelnīt” regulāri apzīmē algas saņemšanu (gan pelnītas, gan savādākas) politiķiem un tos apkalpojošai publikai ekonomiska domāšana nav un nebūs pieņemama. Kaut arī no Latvijas valsts pilnā nosaukuma vārds „sociālistiskā” ir izmests jau sen, galvās un sirdīs tas mūžam dzīvs.

Turpinām lamāt tos maitas darba devējus, kas algu maksā no pelnītā, bet no tiem, kas paši pārtiek no pārdales – prasām vairāk, nedomājot, kur ņems.

+11
-4
Atbildēt

3

    edge_indran > J.Biotops 21.04.2015. 15.50

    ——-

    “Krauklis krauklim acī neKnābs….”:

    “Veicot revīzijas sešās pašvaldībās, Valsts kontrole piecās no tām ir atklājusi «melnās kases», kur netiek dokumentēta naudas plūsma.(..)

    Pēc valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas domām,šī situācija ir kliedzoša, jo ir pārbaudītas tikai sešas no kopumā 119 pašvaldībām un tikai vienā no sešām «melnā kase» nav konstatēta.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/529215-valsts_kontrole_piecas_no_sesam_pasvaldibam_atklaj_melnas_kases_ligatne_tadas_ir_devinas

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 21.04.2015. 14.24

    Turpinām lamāt tos maitas darba devējus, kas algu maksā no pelnītā

    —————————————————–

    Nē, jāsāk tiesāt tos maitas darba devējus, kas algu maksā konvertā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > J.Biotops 21.04.2015. 16.40

    “Minimālā alga visur un vienmēr nenovēršami darbojas kā bezdarba ģenerators”

    ===

    Kāds bišķītis bezdarba nav nekas slikts – ir pieejami cilvēkresursi dažādiem jauniem projektiem. Minimālā alga ģenerē bezdarbu, tomēr tā arī attīra iekšējo tirgu no neefektīviem uzņēmējdarbības paveidiem, kuru pievienotā vērtība ir pavisam zema un kas faktiski nolemj cilvēku mūžīgai nabadzībai arī strādājot.

    ==

    Turklāt, ņemot vērā LR augsto nevienlīdzības pakāpi (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality), drīzāk ir runa nevis par uzņēmēju nespēju pavilkt algas, bet gan pavisam parastām kultūras problēmām (ļautiņi uzvedas kā vergturi, jo to spēj un ir pieraduši pie šādas sistēmas).

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

Neticis 21.04.2015. 16.42

Postpadomju sabiedrībā lielāka minimālā alga rada vēlmi vairāk krāpties. Bet modernā sabiedrībā lielākā minimālā alga bezdarbu samazina, jo cilvēki var atļauties strādāt mazāk patīkamu darbu ar lielākām papildu izmaksām.

Un vispār, modernā sabiedrībā cilvēkiem nemaz nevajadzētu strādāt algotu darbu 40 nedēļā 48 nedēļas gadā. Ja to saprastu arī valstisku lēmumu pieņēmēji (kuriem padomus parasti dod liela mēroga blēži), tad mums nebūtu tik milzīga birokrātija, visādi dīvainu nozaru “speciālisti”, valsts iestāžu “biroja planktoni” u.c. stulbību darbi: http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2013/08/labour-markets-0

+6
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu