Šulcs aicina pārskatīt Eiropas politiku pret bēgļiem • IR.lv

Šulcs aicina pārskatīt Eiropas politiku pret bēgļiem

33
Viena no apgāztajām bēgļu laivām 12.aprīlī Vidusjūrā. Foto: AFP/LETA

Rinkēvičs aicina Mogerīni lūgt Ziemeļāfrikas valstīm ieviest stingrāku kontroli

Eiroparlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs aicinājis pārskatīt Eiropas valstu politiku pret bēgļiem, ziņo Dw.de. 

“Mēs nevaram tālāk nodarboties ar šīs problēmas simptomiem, bet ir jāsaprot, ka mēs esam imigrācijas reģions un mums ir nepieciešama legāla un pēctecīga migrācijas politika,” teica Šulcs avīzei “Kölner Stadtanzeiger”.

Šulcs uzskata, ka attiecīgus soļus vispirms ir jāsper Eiropas Savienības dienvidvalstīm. Viņš pie šiem soļiem minējis vienošanās panākšanu ar Lībijas varas iestādēm, lai atturētu bēgļu došanos uz Eiropu un pasargātu šos cilvēkus no “neparedzama riska”.

Tāpat, pēc Šulca domām, ir nepieciešama efektīva krasta apsardze, kura spēj cīnīties ar kontrabandistu bandām, kas pāri Vidusjūrai sūta bēgļus. Turklāt jāpastiprina palīdzības sniegšana tām Āfrikas valstīm, no kurām nāk vairums bēgļu.

Savukārt Eiropas Savienības Padomes vadītājs Donalds Tusks teicis, ka būtu jāsasauc ES ārkārtas samits par bēgļu problēmu. Viņš solījis konsultēties ar iesaistīto valstu vadītājiem un tad pieņemt lēmumu, vēsta AFP. Pirms tam sasaukt šādu samitu prasīja Itālijas valdības vadītājs Mateo Renci.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) aicina Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni un Eiropas Ārējās darbības dienestu (EĀDD) lūgt Ziemeļāfrikas valstīm ieviest stingrāku kontroli, kas neļautu kuģiem doties bīstamos pārbraucienos, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

“Es aicinu augsto pārstāvi un ĒADD sazināties ar Ēģipti, Tunisiju un citām Ziemeļāfrikas valstīm, lai lūgtu tās ieviest stingrāku kontroli, kas neļautu kuģiem doties bīstamos pārbraucienos, kā arī aicinātu šīs valstis iesaistīties meklēšanas un glābšanas operācijās,” norādīja ministrs, “es arī aicinu EĀDD vērsties pie Āfrikas Savienības, lūdzot tās iesaisti un palīdzību.”

Tikmēr nopietnas bažas par notikumu attīstību Vidusjūras reģionā paudusi arī Latvijas prezidentūra ES Padomē, norādot, ka situācija jārisina, vēršoties pret tās cēloņiem. Vienlaikus prezidentūra pauž atzinību par ES ārlietu un iekšlietu ministru kopīgo sanāksmi, kas paredzēta šīs dienas pēcpusdienā.

“Kamēr mūsu kaimiņu reģionā valdīs nestabilitāte, ļaudis turpinās meklēt drošu patvērumu. Riskam tiek pakļauta cilvēku dzīvība, un ES kopā ar tās partneriem pasaulē un reģionā ir humāns pienākums rīkoties. Ir vajadzīga steidzama rīcība, lai nepieļautu, ka turpina iet bojā cilvēki,” norādīts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka Vidusjūrā Lībijas piekrastē naktī uz svētdienu apgāzies kuģis ar aptuveni 700 cilvēkiem, no kuriem izglābties izdevies tikai nedaudziem, pavēstīja amatpersonas. Tiek pieļauts, ka uz kuģa bijis tuvu tūkstotim cilvēku.

Kā informēja Itālijas krasta apsardze, izdzīvojuši tikai 28 cilvēki. Atbilstoši viņu teiktajam uz zvejas kuģa bijuši aptuveni 700 cilvēku, apliecināja amatpersonas.

“Šķiet, ka šis ir slaktiņš ar vislielāko upuru skaitu, kāds Vidusjūrā jelkad pieredzēts,” sacīja ANO bēgļu aģentūras (UNHCR) preses sekretāre Karlota Sami.

 

Komentāri (33)

Neticis 20.04.2015. 18.55

Starptautiskie bēgļi ir sekas pasaules nevienlīdzībai. Tā kā imigrantu nosūtītā nauda palikušajiem radugabaliem ir daudz lielāka (un galvenais — labāk ieguldīta) par visādām “starptautiskajām palīdzības programmām”, tad vai nu imigrāciju vajag legalizēt daudz lielākos apjomos, vai arī daudz nopietnāk dot patiesu palīdzību.

0
0
Atbildēt

1

    v_rostins > Neticis 21.04.2015. 00.21

    Neticis

    Sūtīt uz Āfriku pakaļ nēģeriem kruīza kuģus, lai tiem nevajadzētu maksāt nelegāliem pārvadātājiem un vēlams pa tiešo uz Sierra Leoni, Côte d’Ivoire un Keniju, lai melnādaiņiem nebūtu jāmēro garais ceļš līdz Lībijai un Tunisijai.

    Patiesībā, katram nolādētam kroplis, ES politiķim, negrofīlam uzlikt par pienākumu savā ģimenē uzņemt vienu nēģeru ģimeni.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu