Debates: TV kanāls krievu valodā – Latvijas drošības grāvējs? • IR.lv

Debates: TV kanāls krievu valodā – Latvijas drošības grāvējs?

20
Uzraksts uz sienas krievu valodā: "Apstājies!". Foto: Evija Trifanova, LETA

Par ieceri Latvijā veidot trešo sabiedriskā medija kanālu krievu valodā debatē Sarmīte Ēlerte un Edvīns Šnore

Krievvalodīgo iekļaušana Latvijas nacionālajā sarunā ir nacionālās drošības jautājums, tāpēc ir nepieciešams sabiedriskā medija kanāls krievu valodā, uzskata Sarmīte Ēlerte (Vienotība), kura, būdama kultūras ministre, savulaik izstrādāja sabiedrības integrācijas pamatprincipus. Tam nepiekrīt 12.Saeimas deputāts Edvīns Šnore (NA), uzskatot, ka šāds kanāls patiesībā graus Latvijas drošību.

Ēlerte norāda, ka 63% no tiem, kas Latvijā ģimenē runā krieviski, atbalsta jaunu kanālu krievu valodā (46% latviešu), un 59% saka, ka ir liela iespēja, ka to skatīsies. Ir skaidrs, ka šāds “solījums” ir jāuzlūko kritiski, bet, pēc Ēlertes teiktā, tas dod zināmas cerības, ka ir vērts kaut ko tādu sākt darīt Latvijā.

Tomēr ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai šis kanāls būtu lojāls neatkarīgai, demokrātiskai, eiropeiskai Latvijai, viņa norāda.

Savukārt Ēlertes pretinieks Irir.lv debatēs vēsturnieks Edvīns Šnore uzskata, ka šāds TV kanāls Latvijā ne tikai nedos labumu, tas nodarīs ļaunumu mūsu valstij. „Latvija pēc būtības tiks atsviesta 1990.gadā, kad ar “draudzīgu sadzīvošanu” saprata runāšanu krieviski un kad divvalodība bija oficiālā valsts politika,” norāda Šnore.

Debatēs viņš norāda uz vairākiem riskiem, ja tiks īstenota iecere par sabiedriskā medija kanālu krievu valodā. Tas palielinās krievu valodas svaru saziņas telpā Latvijā, kur jau tagad ir pietiekami daudz mediju krievu valodā. Bet galvenais drauds būs krieviska Latvija, tas vājinās latviešu valodas pozīcijas. „LTV kanāls krievu valodā būtu plats solis šajā virzienā, kas tuvinātu Latviju oficiālai divvalodībai, neskatoties uz to, ka gandrīz 900 000 Latvijas pilsoņi referendumā pateica pārliecinošu „nē” divvalodībai Latvijā,” norāda Šnore.

Šnore pretēji Ēlertei arī uzskata, ka šāds kanāls graus Latvijas drošību: „Ja Latvija pati par savu naudu izveidos atsevišķu krievu TV kanālu, fonds “Russkij mir” būs ietaupījis līdzekļus. Latvieši paši būs stiprinājuši „Krievu pasauli”, tādējādi palielinot Krievijas agresijas un provokāciju potenciālu nākotnē.”

Piedalieties arī jūs debatēs par krievu valodas kanālu sabiedriskajā medijā Latvijā! Izsakiet viedokli šeit!

 

Komentāri (20)

Ebenemezers-3 20.04.2015. 11.11

ja buus poieejami visi jau esošie kanaali , tad taa buus zemee nosviesta nauda , jo tai publika kura skataas tv , alkst peseresa reanimēšanu.

+16
-1
Atbildēt

0

Kurmitis 20.04.2015. 10.48

Zināma taisnība šobrīd ir abiem debatētājiem. To kanālu protams var taisīt, bet jēga tur būs tikai tad, ja vienlaicīgi tiks izslēgti no kabeļiem un interaktīvajām 3-4 visiem labi zināmos kremļa ruporus. Jā, protams, būs neliela daļa, kas tos kanālus turpinās skatīties kaut kur internetā, bet nestāstiet man, ka Latgales babuškas tad datorā meklēs Kiseļeva ģīmi, kas būs pieejams TV to skatīsies. Ja tā nebūs tad nelolosim ilūzijas, ka vienlīdzīgas konkurences apstākļos šāds kanāls var izkonkurēt kremļa ruporu piedāvāto saturu.

+10
-1
Atbildēt

0

vvilums 20.04.2015. 20.29

Ja jaunajā kanālā paredz pārraidīt to pašu buldurēšanu ko LTV 7, tad pietiek jau ar to pašu.Ja Vācijas piedāvātais finansējums tiks piešķirts, prātīgākaias tos būtu tērēt uz latvisko raidījumu sinhrono tulkošanu vai arī demokrātisko krievijas pprogrammu retranslācijai.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu