"Citadele" pārdota par 74,7 miljoniem eiro • IR.lv

“Citadele” pārdota par 74,7 miljoniem eiro

37
Foto: Ieva Lūka, LETA

“Citadeles” jaunie akcionāri palielinājuši bankas pamatkapitālu

Privatizācijas aģentūra (PA) ir pabeigusi bankas “Citadele” akciju pārdošanas darījumu, un līdz ar to “Ripplewood” un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par bankas “Citadele” akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Šī summa ir par 700 000 eiro lielāka, nekā tika prognozēts sākotnēji, kad publiski “Citadeles” darījuma cena izskanēja 74 miljonu eiro apmērā, ziņo LETA.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabā 25% bankas akciju. Papildus jaunie akcionāri kopā ar ERAB palielināja bankas “Citadele” pamatkapitālu par desmit miljoniem eiro.

PA uzsver, ka, noslēdzot bankas “Citadele” akciju pārdošanas procesu, ir iegūti investori ar ilgtermiņa plāniem attīstīt banku. “Ripplewood Advisors LLC” dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss ir uzsvēris, ka atbilstoši akcionāru plāniem banka “Citadele” kļūs par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā. ASV investīcijas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību, tas ir arī pozitīvs signāls ārvalstu investīciju piesaistei.

Bankas akcionāru vidū līdzās “Ripplewood” ir tādi pazīstami investori kā bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Pols Volkers un bijušais Pasaules bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē “Baupost Group”, kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, “Ripplewood” piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

 

Komentāri (37)

zanE. 20.04.2015. 18.47

…lai veicas Latvijas ekonomikas izaugsmes veicināšanā un banka izaug par vienu no ietekmīgākajām Baltijas reģionā…lai izdodas mainīt attieksmi pret klientiem, pie kādas bijām pieraduši no skandināvu puses, kas…diemžēl, ne vienmēr bija apmierinoša…

…novēlu savstarpēju cieņu un veiksmi!…

….informācijai:

Vislielākais valsts atbalsts toreiz vēl Parex bankai bija 2009.gadā – 1 733,9 milj.EUR jeb 1 218,6 milj.LVL.

Līdz 2015.gada 31.martam valsts atbalsts ir sarucis par 810,62 milj.EUR (bankai Citadele un Reverta kopā). Procentu un citos maksājumos kopš 2008.gada par valsts atbalsta izmantošanu samaksāti 292,26 milj.EUR(Citadele veikusi maksājumus 48,73 milj.EUR apmērā). Līdz ar to, ja pieskaita bankas samaksātos procentus un citus maksājumus (neto atbalsts), kopumā no Parex bankas glābšanas valsts jau ir atguvusi vairāk kā vienu miljardu EUR.

+11
-7
Atbildēt

6

    andrejs > zanE. 20.04.2015. 19.20

    ja to rakstītu panaivā BETa, es neko neteiktu, bet tev tiešām nepiestāv. :)

    p.s. saprotu, ka 33% no milzīgās cenas tiks nomaksāti no pagājušā gada peļņas, kad banka vēl piederēja valstij… vai ne? divu gadu laikā bankas būs pilnībā atpirkusies. Kur vēl tāda laime par sviestmaizi iegūt pārliecinošu kontrolpaketi vienā no lielākajām valsts bankām.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE. 20.04.2015. 18.53

    lai veicas Latvijas ekonomikas izaugsmes veicināšanā!!!

    ——————–

    vai, cik mīļi! :))) it sevišķi ja to saka rupjā un nesavaldīgā zane…

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    klans > zanE. 20.04.2015. 23.36

    Zane, tu zini, ka runājot un rakstot tu smirdi?

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 21.16

    – “Sarunas ar ERAB par tās iespējamo iesaisti akciju sabiedrības „Parex banka” (turpmāk – Parex banka) pamatkapitālā tika uzsāktas jau 2008.gada 24.novembrī. ERAB kā starptautiski pazīstamam investoram ir liela pieredze banku restrukturizēšanā, un tā iesaiste sniedza pozitīvu signālu bankas klientiem un noguldītājiem attiecībā uz bankas dzīvotspēju un attīstības potenciālu. Ņemot vērā ERAB pieredzi restrukturizācijas jomā un labu reputāciju finanšu nozarē, valdība aicināja ERAB kļūt par Parex bankas akcionāru.

    Iesaistoties Parex bankas krīzes risināšanā, ERAB izvirzītie nosacījumi bija ERAB kā mazākuma akcionāra tiesību aizsardzība, tai skaitā tiesības ERAB izbeigt līdzdalību bankas kapitālā, pārdodot savas akcijas Privatizācijas aģentūrai, kā arī veikto ieguldījumu garantija no valsts puses, ņemot vērā, ka ERAB, iegādājoties Parex akcijas, maksāja nevis to reālo tirgus vērtību, bet pēc akciju nomināla vērtības. 2009.gada 11.augustā finanšu ministrs parakstīja galvojuma līgumu ar ERAB par galvojuma izsniegšanu līdz 126,6 miljonu euro apmēram par Privatizācijas aģentūras saistībām pret ERAB, kas izriet no noslēgtajiem līgumiem. Informācija par minēto galvojumu ir publiski pieejama Valsts kases mājas lapā.”

    Latvijas Republikas uzņemtās saistības un Eiropas Komisijas lēmumi paredz virkni citu nosacījumu un ierobežojumu attiecībā uz banku Citadele. Šie ierobežojumi ir spēkā līdz bankas Citadele akciju pārdošanai un to atcelšana nav iespējama. Šo ierobežojumu mērķis ir valsts atbalsta ietekmes uz konkurenci banku (finanšu) sektorā mazināšana un tā ir obligāta Eiropas Komisijas prasība valsts atbalsta sniegšanas gadījumos. Ja valsts jau sākotnēji nebūtu uzņēmusies saistības izbeigt valsts atbalstu, Eiropas Komisija neatļautu valsts līdzdalību finanšu sistēmas glābšanā, pārņemot Parex banku, un šobrīd nebūtu Citadeles akciju, ko pārdot.”

    /PA mājas lapa/

    …tātad – valstij nepildot noslēgtos līgumus minētajā termiņā – valstij ERAB būtu jāatdod 126,6 miljoni eiro…

    …andrejs mums ir bagāts pensionārs, līdz ar to saprotams viņa sašutums, jo – andrejs labprāt būtu uzdāvinājis valstij 126,6 miljonus, lai valsts varētu izpildīt uzņemtās saistības pret ERAB…

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 21.04.2015. 09.28

    …oi, klani!…ekrānu ostīji?…un tagad noslauki – būsi nopuņķojis…

    …kur tādi perversi, nopuņķojušies vīreļi rodas!…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 19.07

    …andrej…Tu tiešām neesi mēģinājis meklēt psihiatra palīdzību?…nudien, Tev palīdzība lieti noderētu…

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

traductrice 21.04.2015. 10.35

Nekas nemēdz būt tikai balts vai melns, un katram ieguvumam pretī stāv arī kāds zaudējums, tāpēc jāvērtē ir ieguvumu un zaudējumu svars, nevis jābrēc par to, kas varēja būt, bet nebija

Cik es esmu sapratusi no publiski izskanējušās informācijas, Citadeli varēja reāli pārdot vai nu krieviem, vai nu amerikāņiem. Krievi deva vairāk, un par to alkatīgajiem bļāvējiem laikam ir lielā sāpe, bet – vai mums to vajag? Vai mums maz galvassāpju no jau esošajām (un arī VAIRS neesošajām) krievu bankām, kas nodarbojas ar netīrās naudas mazgāšanu, lobē TUA un vispaŗ palielina LV ekonomikas atkarību no neprognozējamā kaimiņa? Mums to tiešām vajag?? Jo īpaši tagad?

Un pretī noliksim pretargumentus – 1) Citadele bija jāpārdod saskaņā ar ERAB vienošanos, un paturēt sev to nebija iespējams, 2) ar amerikāņiem banku sektors diversificējas. Būsim godīgi, skandināvi ar savu nospiedošo klātbūtni mūsu tirgū jau nu arī nav nekādi jēriņi, un vēl viens spēlētājs nāk tikai par labu; 3) ģeopolitiskais faktors.

Tad, kurš ir pareizais lēmums? Vai tiešām bļāvējiem tas tārps uz āķa liekas tik garšīgs, ka pārējam nav nozīmes?

+5
-2
Atbildēt

4

    andrejs > traductrice 21.04.2015. 12.06

    zane,

    1) Cik akciju (pēc skaita) piederēja valstij, un kāda bija šo akciju nominālā vērtība?

    2) Kāda bija Katalonijas bankas peļņa pirms pārdošanas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 21.04.2015. 11.02

    traductrice

    Citadeli varēja reāli pārdot vai nu krieviem, vai nu amerikāņiem.

    ———–

    Vai lai Banku pārdotu amerikāņiem ZRP(v) kremļa maukām, kleptokrātiem un pederastiem, darījums bija tā jānoslepeno? Vai PA valde atkāpās tāpēc, ka darījums bija valstij izdevīgs vai tomēr tāpēc, ka sajuta deguma smaku un, atšķirībā no čekistu piesmietā izdzimteņa, ar visām parpalām nopirktā un sakompromitētā kolorado lenteņa, Dombrovska, tiem vēl ir ko zaudēt?

    http://nra.lv/latvija/127983-privatizacijas-agenturas-valde-ir-atkapusies-bankas-citadele-pardosanas-del.htm

    Ko demences skartā veča, Straujuma, dirš par Citadeles reālo vērtību, ja tā nav noskaidrota banku piedāvājot izsolē banku topam, starp kuriem, droši, nav neviena krieva.

    BANK RANKINGS – TOP BANKS IN THE WORLD

    http://www.accuity.com/useful-links/bank-rankings/, kas dotu iespēju izspiest maksimālo cenu un turpmāk nodrošinātu Latvijas tautsaimniecību ar neierobežotiem lētiem kredītiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 21.04.2015. 11.20

    zanE …

    ….bet…tas saprotams tikai tiem, kuriem kaut kas atrodams starpausu telpā…

    ————–

    Ar to domāji savu muti ēšanai un kur saspraust čekistu sūdainos daiktus?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 21.04.2015. 11.15

    …Akcijas tiek pārdotas par salīdzinoši augstāku cenu, nekā līdzīgos darījumos, (kur valsts ir pārdevējs) pēdējo 2-3 gadu laikā. Cenas attiecība pret bankas pašu kapitālu ir 0,62; citos – 0,47….

    ….bet…tas saprotams tikai tiem, kuriem kaut kas atrodams starpausu telpā…

    http://www.pa.gov.lv/upload/uploads/2_big.png

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

KRUSTTEVS 21.04.2015. 11.50

parex izzadzeji un parnemeji nav nosauti ar tiesas spriedumu un pat nesez cietumaa

+3
-3
Atbildēt

1

    v_rostins > KRUSTTEVS 21.04.2015. 12.04

    KRUSTTEVS

    Esi mecenāts un noalgo šāvēju brigādi!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu