Ilvess: Rietumi nevajadzīgi piekāpjas Krievijai Ukrainas jautājumā • IR.lv

Ilvess: Rietumi nevajadzīgi piekāpjas Krievijai Ukrainas jautājumā

22
Tomass Hendriks Ilvess. Foto: EPA/LETA

NATO nepalīdz Ukrainai, jo tā nav NATO, tāpat nepalīdzēs Somijai un nepalīdzēs Zviedrijai

Rietumi nevajadzīgi piekāpjas Krievijai Ukrainas jautājumā, intervijā portālam “Delfi.lv” norādīja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Vaicāts, vai mūsdienu Eiropa, ieskaitot Baltiju, ir labi sagatavojusies dažādiem scenārijiem, Igaunijas prezidents norādīja – ja runa ir par Eiropu, tā noteikti nav gatava, raksta LETA.

“Pirmkārt, mazo tēriņu drošībai dēļ. Mani īpaši uztrauc, ka Velsā mēs nolēmām palielināt aizsardzības izdevumus, bet daudzas valstis tieši samazina tos, pārkāpjot Velsas norunu. Mēs lasām avīzēs, ka vācu armija mācībās lieto slotas, jo viņiem nav ieroču, un tas rāda, ka neesam gatavi,” viņš norādījis, skaidrojot, ka tikai pēc gada Eiropa ir nolēmusi, ka kaut kas jādara ar dezinformācijas jautājumu.

“Pēc mana Briseles foruma apmeklējuma pagājušajā nedēļā es varu teikt, ka viena lieta ir skaidra – ja rietumu līderi zināja, kā reaģēt, ja Padomju Savienība veica dīvainas darbības vai pauda šokējošus izteikumus, tad mūsdienās amatpersonas nezina, kā atbildēt, ja Krievija veic iebrukumus ārpus savas valsts teritorijas; viņi vienkārši izvēlas klusēt,” intervijā pauda Ilvess.

Savukārt, runājot par Krievijas veikto Krimas okupāciju un iespējamajiem draudiem Baltijas valstīm, Igaunijas prezidents pārliecinoši norādīja, ka Igaunija, viņaprāt, ir visaizsargātākā savas pastāvēšanas vēsturē.

“Un es arī domāju, ka rietumi nevajadzīgi piekāpjas Krievijai Ukrainas jautājumā. Taču galvenā premisa ir, ka mēs esam NATO, bet Ukraina nav. Ukrainai nepalīdz, jo tā nav NATO dalībvalsts. Tāpat NATO nepalīdzēs Somijai un nepalīdzēs Zviedrijai. To Andress Fogs Rasmusens skaidri pateica pirms trim gadiem, kad viņš bija NATO ģenerālsekretārs,” skaidroja Ilvess, piebilstot, ka “šis stāsts ir pilnīgi citāds nekā ar Baltiju”.

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz faktu, ka, “ja NATO neaizstāvēs Baltiju, tad ar NATO ir cauri”.

“Mēs esam pilnīgi citādā situācijā, un Krievijā to ļoti labi apzinās. Viņiem nepatīk, ka mēs esam NATO. Cilvēkiem nav iemesla uztraukties, ka NATO armijas te nebūs, jo tā nav tagad Ukrainā. Ukraina nav NATO dalībvalsts, un tāda vēl nebūs ilgu laiku. Jo viņiem vēl daudz kas jāpaveic, lai tur tiktu. Mēs savu darbu padarījām,” piebilda Ilvess.

 

Komentāri (22)

locus 02.04.2015. 12.43

Vienmēr patīkami palasīt, ko teicis Latvijas prezidents de facto Ilvess.

+8
0
Atbildēt

1

    Edgars Avotiņš > locus 02.04.2015. 13.48

    Paskaties iekš Delfi to klāt pievienoto Igauņu video par Eiropu …

    Ilvess ir nevis mūsu Prezidents, bet gan Karalis!

    :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

StopPutinRegime 02.04.2015. 11.11

Ko darīsim, ja putina režīma armija bez atpazīšanas zīmēm ieņems Daugavpils administrācijas ēkas un ar to aģentiem organizēs “krievu pavasari” kur putina mēdiju nozombētie iznāks ielās pieprasīs krievu valodas statusa piešķiršanu vai atdalīšanos, lai aizsargātu “krievu intereses”? Un tai pašā laikā NATO 5. panta iedarbināšanu apturēt Grieķijas veto par ko man nav nemazāko šaubu ņemot vērā ka pie varas Grieķijā nākusi vara kas atzīst, ka Krimā bija “tautas griba” pausta likumīgā referendumā un paralēli tiek braukts uz Maskavu pēc aizdevumiem un pretī solot “sadarbību”. Pat ja ne Grieķi tad Turki uzliktu veto NATO 5. panta iedarbināšanai kuriem tās vērtības ar rietumiem ar vien vairāk attālinās un draudzība ar putina režīmu vairāk pastiprinās – it sevišķi, kad iet runa par naudu un tādiem projektiem kā gāzes vada izbūves projekts priekš Gazprom.

Šādā veto gadījumā NATO izjuks, jo būs uzbrukts NATO dalībvalstij un 5. pants nebūs iedarbināts. Paliksim vieni kā pirksti kārtējo reizi. Putina masīvā propaganda filmēs krievu sievietes ar bērniem kas rokās sadevušies ap ieņemtajām ēkām, kurās atrodas putina režīma armija bez atpazīšanās zīmēm – kliedz pret mūsu armiju un ASV karavīri tiek attēloti kā slepkavas kas nosūtīti pret civilajiem.

Ko pie velna mēs tad darīsim? Kas tiek veikts, lai no tā izvairītos?

Tādai militārai savienībai jābūt veidotai nevis pēc iespējas plašākai – jo tad var parādīties trojas zirgi – bet gan pēc iespējas saliedētākai. Tāda būtu: Skandināvija, Baltija, Polija, Vācija – kas būtu vērsta tikai un vienīgi uz aizsardzību pret Krievijas agresiju. Nekādos islāmu valstu, Irāku, Lībijas pasākumos neņemtu dalību.

+6
-1
Atbildēt

12

    edge_indran > StopPutinRegime 02.04.2015. 11.29

    ———

    Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Jānis Bērziņš:

    “….sabiedrību pārliecina, ka pretošanās ir bezjēdzīga.” http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/549748-drosibas_eksperts_sabiedribu_parliecina_ka_pretosanas_ir_bezjedziga

    ===============================================================================

    Process turpinās, – auseklīši jautā, bērziņi vāvuļo, indivīdi rīkojas:

    “Pēdējo 14 gadu laikā Latviju pametuši 238 000 cilvēku, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) apkopotie dati. Kopumā no 2000. līdz 2014.gadam iedzīvotāju skaits valstī sarucis par 16%.” BNS, 2015. gada 4. martā.

    https://www.youtube.com/watch?v=cfGTm_viXPs

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    StopPutinRegime > StopPutinRegime 02.04.2015. 11.56

    “Ja šamie tēlos zaļos cilvēciņus, izskatās, ka vnk apšausim. Ko citu var darīt?”

    Ak tāpēc Ukrainā ir okupēta un anektēta teritorija un vēl turpināk karš – viņi vienkārši neiedomājās apšaut viņus… aaaa daaaaa – kur gan es to neiedomājos.

    Un tagad noņemot sarkasmu – kādas ir tās kaujas spējas mums uz vietas, lai stātos pretī kam tādam kā Ukrainā? Manuprāt mums pārbrauks pāri kā ar ceļa rulli. Daugavpilī arī parādīsies brīvprātīgie ar tankiem no “krievu pasaules” aizstāvēt “savējos”.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    StopPutinRegime > StopPutinRegime 02.04.2015. 12.14

    Domā, ka putina režīms nav lietas kursā par to ar kādu porciju mēs netiktu galā pašu spēkiem? Domā viņš kustētos ar tādu mazāku porciju zinot, ka cietīs sakāvi?

    Nekas par tādu domāšanas veidu neliecina. Diemžēl.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    StopPutinRegime > StopPutinRegime 02.04.2015. 14.52

    Es manuprāt pietiekami skaidri un ar atsaucēm esmu norādījis, ka NATO paragrāfa iedarbināšanai vajag visu NATO dalībnieku apstiprinošu balsojumu un katram ir veto tiesības kas arī agrāk ir izmantotas.

    NATO sabrukšana arī ir tas putina saldais auglis kas vilinātu uz šādu operāciju Daugavpilī. Balva ir nenovērtējama. Pat ja arī sakauj putina teroristus ar individuālu NATO valstu palīdzību kā ASV, NATO būs sabrucis.

    Putins nevar militāri uzveikt NATO bet var izbeigt tā pastāvēšanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > StopPutinRegime 02.04.2015. 13.46

    Ukrainā sākumperiodā vienkārši nebija ne nopietnas varas, ne nopietnas policijas, ne nopietnas armijas – nebija kam apšaut.

    Mums itkā ir gan alfa, gan omega, gan suži, gan armija, gan zemessardze … ja vien politiķi sadūšosies laicīgi dot pavēli. Piedevām – Strelkovs savā pēdējā intervijā izteica tādu domu, ka kautkas līdzigs iebrukumam Ukrainā citās valstīs (Baltkrievija, Kazahija, Baltijas valstis utml) var notikt tikai tad, ja tur jau būs iekšēja nestabilitāte …

    Es gan teiktu, ka pie

    Par to Griekijas Veto … muļķības. Ja ASV gribēs tad darīs un tādu Grieķiju neklausīsies. Sliktak var būt, ja nepiekritīs Polija vai Vācija – jo Polija ir ceļš uz Baltiju un Vācijā ir galvenais štābs un tuvākās lielās bāzes.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sirtaki > StopPutinRegime 02.04.2015. 16.11

    Edgars Avotiņš: ” … ja vien politiķi sadūšosies laicīgi dot pavēli.” Es cilvēciņš parastais negaidīšu nekādu ne pavēli, ne atļauju – šaušu nekavējoties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    StopPutinRegime > StopPutinRegime 02.04.2015. 14.20

    Lai iedarbinātu jebkuru no NATO paragrāfiem – NATO dalībvalstīm ir jābalso un katrai valstij ir VETO tiesības. Tāda ir kārtība un šī kārtība jau ir izmantota agrāk.

    Lūk piemērs, kur Turcija ierosināja iedarbināt 4 paragrāfu un citas NATO dalībvalsts uzlika tam veto – līdz ar to paragrāfs netika iedarbināts.

    Veto deepens Nato rift over Iraq

    http://www.theguardian.com/world/2003/feb/10/iraq.france

    Tāda pati kārtība ir arī ar citiem paragrāfiem – pārējām NATO dalībvalstīm ir jāapstiprina fakts, ka ir pamats iedarbināt kādu no paragrāfiem uz ko aicina cita NATO dalībvalsts.

    Grieķija, Turcija var uzlikt veto. Tāda iespēja pastāv.

    Protams, tas neizslēdz iespēju, ka Latvija sadarbosies individuāli ar ASV, Poliju, Vāciju – bet tā nebūs NATO 5. panta iedarbināšana. NATO būs sabrucis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > StopPutinRegime 02.04.2015. 14.47

    p.s. Piedevām – jāņem vērā ari scenārijs, ka Krievija kādas ziepes var savārīt kautkur citā reģionā – un tad savukārt mums var nākties balsot par piekto 5. pantu un doties palīgā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > StopPutinRegime 02.04.2015. 14.44

    Nu ja Tev tiešām ir taisnība, tad NATO 5. paragrafs ir tukša skaņa, jo neiespējami iedomāties, ka viss šitais bars nobalsos uzsākt karu pret Krieviju (lai ko ari Krievija nebūtu izdarījusi). Tas var iekārdināt Krieviju šādu iuespeju pārbaudīt.

    No otras puses … es jau teicu – ASV nevar atļauties sagraut NATO, jo tad arī DA-Āzijas drošības garantijam neviens neticēs – tāpēc – domāju, ka ASV nekādus Grieķijas veto neņems pierē – ja gribēs, tad mūs aizstāvēs, un ja negribēs – arī tad būs vienalga, ko pārējās valstis domā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > StopPutinRegime 02.04.2015. 12.49

    pārstāj sēt paniku!

    Nav tāda “veto” uz NATO!

    Vai nu ir iebrukums, vai nav! Tur nekas nav jābalso!

    Grieķija ir NATO kopā ar Turciju un abām ir milzīgs naids vienam pret otru! Un nekas!

    pat savstarpēji karoja Kiprā. Turcija jebkurā bŗīdī varētu uzlikt Grieķijai “veto”.

    Mums ir konkrēti militāri spēki, ZS, NATO citvalstu karavīri utt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > StopPutinRegime 02.04.2015. 12.09

    ” kādas ir tās kaujas spējas mums uz vietas, lai stātos pretī kam tādam kā Ukrainā?”

    ===

    Ja runa ir par sākumposmu – diversanti tēlo vietējos – pilnīgi pietiekamas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > StopPutinRegime 02.04.2015. 11.50

    “Ko darīsim, ja putina režīma armija bez atpazīšanas zīmēm ieņems Daugavpils administrācijas ēkas un ar to aģentiem organizēs “krievu pavasari””

    ===

    Ja šamie tēlos zaļos cilvēciņus, izskatās, ka vnk apšausim. Ko citu var darīt?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

StopPutinRegime 02.04.2015. 14.35

Es saprotu, ka versija, ko aprakstu nav nevienam (izņemot kurmīti un vēl kādu putina apmaksāto) patīkama. Taču mums ir jāskatās realitātei acīs un skaidri jāapzinās kāda ir situācija un ko mēs katrs varam darīt, lai izvairītos no šāda scenārija.

Izglītībai, lai nebūtu jālasa “veto šmeto – tās ir muļķības”

What Are NATO’s Articles 4 And 5?

http://www.rferl.org/content/explainer-nato-articles-4-and-5/24626653.html

How would a decision on invoking them be made? Must all NATO members agree or is it a majority or consensus situation?

In theory, Articles 4 and 5 can only be invoked at the request of a NATO member. However, Article 5 has only been invoked once — immediately following the September 11, 2001, terrorist attacks against the United States.

And former NATO Assistant Secretary-General Edgar Buckley, who was head of planning and operations from 1999 until 2003, has written that the decision to invoke the article was made collectively by member states in Brussels, apparently without a request from any individual member.

Article 5 was not invoked in other cases when it theoretically might have — such as the 1964 Gulf of Tonkin incident, the 1968 Pueblo incident, or the 1982 Falklands War — because it was not requested.

All major NATO decisions are made by consensus, so any invocation of Article 5 would require the consent of all 28 members.

+1
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu