Galerijā "Māksla XO" skatāmas Helēnas Heinrihsones gleznas • IR.lv

Galerijā “Māksla XO” skatāmas Helēnas Heinrihsones gleznas

27
Helēnas Heinrihsones glezna "Negaiss". Foto no galerijas mājas lapas

Jaunās izstādes piecās gleznās galvenais motīvs ir cilvēka un dabas saplūšana

No 2. līdz 28.aprīlim galerijā “Māksla XO” skatāmas Helēnas Heinrihsones gleznas, aģentūru LETA informēja galerijas pārstāve Ilze Žeivate. Viņa pastāstīja, ka visu Heinrihsones glezniecību varētu raksturot kā dienasgrāmatu, jo jebkurš darbs ir konkrēts notikums vai pārdzīvotas sajūtas no gleznotājas dzīves. “Visa Helēnas Heinrihsones glezniecība ir par Helēnu pašu, tomēr ne slēgta skatītājam. Helēnas Heinrihsones varā ir gleznot dziļi personisko un spēt uzgleznot to bez personiskām robežām, kur pašas piedzīvotais prieks un pārdzīvojumi kļūst par skatītāja privātiem notikumiem un sajūtām,” stāstīja Žeivate. 

Heinrihsones daiļradē svarīga loma ir dabai, kas gleznotājai kalpo kā personifikācija iekšējam konfliktam starp cilvēka jūtām un prātu. Arī jaunās izstādes piecās gleznās galvenais motīvs ir cilvēka un dabas saplūšana vienā veselā. Ainavas izteiksmība kalpo cilvēcisko attiecību atklāšanai. Kā norādīja Žeivate, miers mijas ar trauksmainību, maigums ar raupjumu. 

“Es neuzdrošinos rakstīt, bet ar krāsām varu visu. Pietuvināt vai attālināt – vienmēr domāju, kad gleznoju. Bāzējos sevī, jo nesaprotu, kā var otra atziņās daudz smelties sev. Šajā ziņā man gan sevis nedaudz žēl, īpaši šogad, kad visi runā par Raini un Aspaziju. No viņiem gribētos smelties, bet laikam šinī dzīvē līdz viņiem netikšu,” stāstījusi Heinrihsone.

“Cauri daudzajām lomām Helēna Heinrihsone spēlē vienu un galveno – īstas mākslinieces lomu. Ar visu, ko ar aplausiem sagaida publika. Viņas gleznās skaistums iekļauj neglīto. Uz viņas gaumi var paļauties, lai gan krāsu salikumi nav saucami par “gaumīgiem”. Viņas darbi grezno interjerus, bet nav to sastāvdaļa. Helēna var būt ekstravaganta, bet neatļaujas neko vulgāru. Viņas viesības ir leģendāras, bet gleznas top rīta klusumā,” par mākslinieci rakstījis kritiķis Vilnis Vējš. Viņš Heinrihsoni uzskata par glezniecības ideālisti. “Viņas pasaulē valda talants, iztēle, jūtas un pārdomas, un ticība, ka tam visam ir vieta mūsdienās. Helēna netaisās mirt kā autore un augšāmcelties kā interpretāciju blāķis, liekas, viņa cer palikt pati,” norādījis Vējš.

Vairāk informācijas galerijas mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu