Belēvičs pagaidām nevērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs par Stradiņa slimnīcas būvniecību • IR.lv

Belēvičs pagaidām nevērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs par Stradiņa slimnīcas būvniecību

14
Guntis Belēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Straujuma ieteica, ka par neizdarībām Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā ministram būtu jāvēršas prokuratūrā

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pagaidām neredz pamatu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecības nedienām, ziņo LETA.

Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” Belēvičs apgalvoja, ka “uz šo brīdi pamata vērsties tiesībsargājošajās iestādēs nav”. Viņš paskaidroja, ka, zinot visu Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvēšanas vēsturi, apzinoties, kad un kādā finansiālajā situācijā tika slēgti līgumi, būtu jājautā, par ko tieši vērsties prokuratūrā, kurš ko ir pārkāpis.

“Neuzskatu, ka tas, ka [bijušais slimnīcas vadītājs Dins] Šmita kungs gadu nevarēja vienoties ar celtniekiem, būtu pamats, lai vērstos Ģenerālprokuratūrā. Tas, ka projekts nav ticis pienācīgi uzraudzīts no sākta gala, tas, ka nauda sākotnēji nav tikusi piešķirta, [..] tā ir taisnība,” atzina Belēvičs, bet vienlaikus viņš atkārtoja, ka ar šo informāciju tiesībsargājošajās iestādēs vērsties nav pamata.

Saistībā ar jaunā korpusa būvniecības nedienām veselības ministrs sliecas pārmest Stradiņa slimnīcas valdei, kura darbojās vēl pirms Šmita, jo tā esot slēgusi līgumu ar komersantu, apzinoties, ka pietrūks finansējuma septiņu miljonu eiro apmērā.

Belēvičs “Rīta panorāmā” vairākkārt uzsvēra, ka projektam ir ļoti gara vēsture, kā arī tā īstenošanas laikā mainījusies virkne amatpersonu. “Mēs šos jautājumus uzliksim uz papīra, un es vēlreiz iešu un informēšu premjerministres kundzi tieši vēsturiskajā aspektā,” skaidroja ministrs.

Viņš neslēpa, ka Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa projekta īstenošanai visu laiku “klāt ir bijis” nesen no amata “aizrotētais” ilggadējais Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš. “Ja atbildība būs jānes, tad tā nāks uz Muciņa kunga pusi, bet [..] šobrīd man nav tādas informācijas, uz kuras pamata būtu jāvēršas Ģenerālprokuratūrā,” sacīja veselības ministrs.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šonedēļ teica, ka par neizdarībām Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā Belēvičam būtu jāvēršas prokuratūrā. Viņa atzina, ka projekta īstenošanā jau no paša sākuma ir pieļautas nevīžības, tāpēc jāatrod, kurš par tām ir atbildīgs.

Kā piemēru valdības vadītāja minēja situāciju ar projekta “skolas.lv” izgāšanos, kuru tagad arī izmeklē prokuratūra.

Straujuma uzsvēra, ka valdība lēmusi par līdzekļu piešķiršanu iepriekš neplānotajiem darbiem, nevis būvnieku pieļautajiem brāķiem. Visu nekvalitatīvo darbu labošana tiks segta no būvnieku līdzekļiem.

Kā ziņots, daļu no Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa nāksies demontēt un pārbūvēt, šonedēļ Saeimas komisijas sēdē deputātiem atzina VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, norādot, ka citu korpusa daļu savukārt varēs atstāt tādu, kāda tā uzbūvēta.

Valdība šonedēļ atbalstīja papildu 16 miljonu eiro piešķiršanu no valsts budžeta Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa pirmās kārtas būvniecībai.

VM lūgumu akceptēja ar norunu, ka ar būvniekiem tiks panākta vienošanās, ka par 2016.gadā veiktajiem būvdarbiem samaksa būs 2017.gadā. Arī iepirkumi tiks organizēti 2016.gadā, bet apmaksāti – 2017.gadā.

Jau ziņots, ka konstatēto deformāciju dēļ kopš 11.februāra Rīgas pilsētas būvvalde apturējusi Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecību.

Gunitas Nagles rakstu par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa celtniecību lasiet žurnālā “Ir” šeit.

Komentāri (14)

sniega_roze 02.04.2015. 12.30

Prokuratūrā ir noteikti jāvēršas, jo faktiski ir notikusi valsts mantas izšķērdēšana lielos apmēros.

Lai taisa šķībo un nožēlojamo betona konstrukciju starptautisku ekspertīzi un vērtē arhitekta, konstruktora, inženiera, būvuzņēmēja un celtnieku, oasūtītāja un būvuzrauga atbildībību. Notralināti atkal ir valats miljoni, un kādām tie jāatmaksā vai jāiet cietumā.

+3
0
Atbildēt

2

    sniega_roze > sniega_roze 02.04.2015. 20.52

    pareizā kārtība ir ka ir dażādas prokuratūras. Principā Prokuratūra arī uzrauga, un, pēc manas nejurista izpratnes, var ierosināt lietu. Jālasa likums un prakse. Bet parasti ir tā, ka vispirms Policija izmeklē (kā Zolitūdē) un tad lietu nodod Prokuratūrā. Tomēr jāpatur prātā, ka ir ne jau tikai kriminālatbildība, bet piemēram būvuzraudzības jautājumi, likumi un noteikumi, uzticības zaudēšana, iepirkuma prakse, kas ir tieši jārisina atbildīgajam ministram.

    Te jau ir tā, ka faktiski visu darīja, zinot, ka tiek šķērdēta milzīga valsts nauda. Ierocis bija sargam, proti, runa jau ir par bandu. Paēties, kas vadīja celtniecību Zolitūdē un kas te. Kā uzraudzīja, ka izvietoja pasūtījumus, kā projektēja. Tāds dežavū. Tikai nepaguva sabrukt uz galvas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Baiba > sniega_roze 02.04.2015. 14.13

    Vai prokuratūra bez iesnieguma neko nevar darīt? Visi degungalā īpaši ieredzēti valsts celtnieki nodarbojas ar cūcībām, bet vienīgie, kas neko nesaskata, ir prokurori?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ozolnieki 02.04.2015. 11.01

Reitigs tautas acīs ministram ir , nav ko lekt uz ecēšam , jo te ir cita nauda sakari . Jo būvnieki nav tāda sīka vienība kā Šmits , Ploriņs ( rindā ), Muciņš , Taube , austrumu sl valde

Jā biznesa noņemšana Mamedovam gan ir lielāks vēziens . Bet kaut kā aizdomīgi klusi , nemaz nebrīnīšos ,ka pārņemot neatliekamās palīdzības auto no Mamedova ir iestrādāti visāti atkāpšanās bonusi ..varbūt pat šur tur izdevīga “cietušajam “

+3
0
Atbildēt

0

traductrice 02.04.2015. 09.58

kopš Belēvičs uzzināja LIELO VALSTS NOSLĒPUMU, viņš saprata, ka prokuratūrā labāk nevajag vērsties.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu