Zolitūdes traģēdijas pamatlietā uzrādītas apsūdzības astoņām personām • IR.lv

Zolitūdes traģēdijas pamatlietā uzrādītas apsūdzības astoņām personām

20
Foto: Edijs Palens, LETA

Apsūdzības celtas par būvniecības noteikumu pārkāpšanu

Zolitūdes traģēdijas pamatlietā prokuratūra uzrādījusi apsūdzības astoņām personām, liecina paziņojums prokuratūras mājaslapā, ziņo LETA.


Apsūdzība celta sagruvušās ēkas būvinženierim Ivaram Sergetam, veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam, apliecināja viņu advokāti Artūrs Zvejsalnieks, Vaida Davidsone un Agris Eglītis. Visi trīs advokāti apliecināja, ka apsūdzības celtas par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, taču plašāku apsūdzības būtību viņi atturējās komentēt.


Zvejsalnieks norādīja, ka tagad tiesas uzdevums būs izvērtēt katras iesaistītās personas vainu, taču dīvaini ir tas, kāpēc šajā lietā apsūdzēto statusi nav piemēroti personām, kuras reāli viltojušas dokumentus, veikušas konstrukciju montāžu un projektēšanu bez sertifikātiem. Šo cilvēku vārdus advokāts gan atturējās nosaukt.


Prokuratūras mājaslapā ievietotais paziņojums liecina, ka šonedēļ prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret astoņām personām saistībā ar Zolitūdes traģēdijas lietu. Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors piecas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības saucis par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, savukārt trīs personas pie kriminālatbildības tiek sauktas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas.


Sabrukušā lielveikala projekta autora arhitekta Andra Kalinkas aizstāvis Jānis Junkers aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza par to, vai klientam uzrādīta apsūdzība.


Jau ziņots, ka Zolitūdes traģēdijas pamatlietā Valsts policija (VP) lūdza prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu vienā no Zolitūdes traģēdijas lietām pret astoņām personām.

Pret piecām personām kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc 239.panta 2.daļas – par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, bet vēl pret trīs personām – pēc Krimināllikuma 319.panta 3.daļas – par valsts amatpersonas bezdarbību.


Tāpat VP lūgusi prokuratūrai pret četrām juridiskajām personām turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu. Otru VP lietvedībā esošo traģēdijas kriminālprocesu, kas tika sākts par darba devēja iespējamiem pārkāpumiem darba aizsardzības jomā policija nodeva prokuratūrai šonedēļ. Šajā lietā lūgts apsūdzēt SIA “Maxima Latvija” darbinieci.


VP pēc Zolitūdes traģēdijas sāka divas lietas. Viena lieta tika sākta par būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, un šajā lietā kā aizdomās turētās figurē astoņas personas. Kā pēdējās aizdomās turētās personas atzīti trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki, kuri tiek vainoti amatpersonu pienākumu nepildīšanā, ja ar to izraisītas smagas sekas. LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka viena aizdomās turētā ir bijusī Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija.


Kā iepriekš vēstīja Latvijas Radio, tāpat kā Treija, Rīgas būvvaldē vairs nestrādā arī cits aizdomās turētais – bijušais Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieks Jānis Balodis, savukārt no aizdomās turētajiem vienīgā, kura aizvien strādā būvvaldē, ir būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova.


Policija uzskata, ka būvvaldes darbinieki ir amatpersonas, kurām bija jāveic savi pienākumi, kuri netika pildīti atbilstoši amata aprakstiem. Izmeklēšana vērtēja uzraudzību, sākot ar dokumentu iesniegšanu un beidzot ar objekta nodošanu ekspluatācijā un objekta otrās kārtas izbūvi.


Pārējās šajā lietā iesaistītās personas – sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka, uzņēmuma “Re&Re” būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš – tiek turētas aizdomās par citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja tas izraisījis smagas sekas.


Otrs kriminālprocess tika sākts saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā “Maxima Latvija”. Kriminālprocess tika sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā. Šajā kriminālprocesā figurē “Maxima Latvija” darbiniece, kas, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, ir Inna Šuvajeva, kurai tiek inkriminēta darba aizsardzības noteikumu pārkāpšana, ja tā izraisījusi vairāku personu nāvi.


Tāpat VP arī sākusi piespiedu ietekmēšanas procesu pret uzņēmumu, kurā šī sieviete strādājusi, bet tiesa pēc policijas lūguma ierobežojusi uzņēmuma īpašumtiesības, proti, ir noteikts daļējs mantas arests. Uzņēmums SIA “Maxima Latvija” paziņojis, ka patlaban ir ierobežota tā rīcības brīvība ar nekustamajiem īpašumiem.


Kopumā abos kriminālprocesos pret piecām juridiskajām personām sākts piespiedu ietekmēšanas process. Mantas arests uzlikts Sergetam piederošajam uzņēmumam “HND grupa” un Kalinkas arhitektu birojam SIA “Kubs”. Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas process sākts arī pret būvuzraudzības uzņēmumu “CM Consulting”.


Zolitūdes traģēdijas divās krimināllietās materiālais kopējais zaudējums un kompensācijas veido vairāk nekā 100 miljonus eiro.

Pirms tam tika sākts vēl viens kriminālprocess, jo saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklāja viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

 

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.


Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu