Ķīnas liberālo žurnālisti notiesā par valsts noslēpumu izpaušanu • IR.lv

Ķīnas liberālo žurnālisti notiesā par valsts noslēpumu izpaušanu

37
Vīrietis ar dolārzīmi rotātā tērpā staigā pa Šanhajas finanšu rajonu. Foto: AFP/LETA

Žurnālisti Gao Jui Starptautiskais preses institūts 2000.gadā iekļāva 50 “pasaules preses varoņu” sarakstā

Ķīnas tiesa piektdien piespriedusi septiņu gadu cietumsodu 71 gadus vecai žurnālistei, kura tika atzīta par vainīgu valsts noslēpumu nopludināšanā, ziņo LETA/AFP.

Žurnāliste Gao Jui, ko Starptautiskais preses institūts 2000.gadā iekļāva 50 “pasaules preses varoņu” sarakstā, notiesāta par valsts noslēpumu nodošanu ārvalstu pilsoņiem, paziņoja tiesa.

Žurnālistes advokāts pauda dziļu sarūgtinājumu par tiesas spriedumu, norādot, ka atzīšanās no Gao panākta ar draudiem viņas dēlam.

Starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas “Amnesty International” pētnieks Viljams Nē norādīja, ka Gao kļuvusi par upuri Ķīnas patvaļīgajiem un neskaidri formulētajiem valsts noslēpumu likumiem, kas tiek izmatoti pret valdības kritiķiem un aktīvistiem, varasiestādēm vēršoties pret vārda brīvību.

Gao pazuda pagājušā gada aprīlī un pēc mēneša parādījās Ķīnas valsts raidorganizācijā, atzīstoties, ka viņa pieļāvusi kļūdu. Prokurori tiesā to vēlāk izmantoja kā pierādījumu viņas vainai.

Ķīnas “valsts noslēpumu” definīcija ir bēdīgi slavena ar savu plašumu. “Valsts noslēpumu” kategorijā ietilpst arī informācija par ik gadu ar nāvi sodīto cilvēku skaitu, informācija par piesārņojumu un datubāzes, kurās uzskaitīti uzņēmumi.

Prokuratūra Gao lietu saistīja ar 2013.gadā nopludināto Komunistiskās partijas iekšējo dokumentu, kurā aicināts stingri vērsties pret disidentiem un brīdināts piesargāties no Rietumu stila demokrātijas un kritikas par partijas vēsturi.

Gao, kura ir pazīstama liberālo vērtību aizstāve, tika arestēta arī 1989.gadā pēc slaktiņa Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā, kur Ķīnas armija nošāva simtus, iespējams, pat tūkstošus demokrātijas atbalstītāju protestu dalībnieku.

Tuvojoties slaktiņa 25.gadadienai, Gao kopā ar desmitiem citu valdības kritiķu, tika aizturēta arī pagājušajā gadā.

Deviņdesmitajos gados Gao sešus gadus pavadīja cietumā. Arī toreiz viņa tika ieslodzīta par valsts noslēpumu izpaušanu.

 

Komentāri (37)

Dons Kihots 17.04.2015. 12.12

ir ko pamācīties… mūsu pašmāju kangari pilnīgi nesodīti laiza un atlaiza kaut kam kaut ko, nomelno un nozākā dzimteni, Antonijas ielā iedzer kafiju ar aizdomīgiem subjektiem, bet sodu nesaņem…
http://t.co/SgiT3HEQTK

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu