Saeimas komisija atbalsta Grūbes atbrīvošanu no NEPLP • IR.lv

Saeimas komisija atbalsta Grūbes atbrīvošanu no NEPLP

24
Gints Grūbe. Foto: Gatis Gierts, F64

Laikraksts: ZZS kāro redzēt “savu cilvēku” Grūbes vietā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien akceptēja lēmuma projektu par Ginta Grūbes atbrīvošanu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amata. Lēmums tiks virzīts Saeimas prezidijam izskatīšanai 16.aprīļa sēdē, ziņo LETA.

Komisijas locekļi arī vienojās prezidija pozitīva balsojuma gadījumā Saeimas mājaslapā publicēt paziņojumu par kandidātu pieteikšanu NEPLP locekļa amatam Grūbes vietā. Tāpat komisija lūgs paziņojumu publicēt arī NEPLP un citu nozares pārstāvju mājaslapās.

Kandidātus izvirzīt var ikviena juridiskā persona, kā arī tiem iespējams pieteikties pašiem.

Kandidātu pieteikšanas laiks būs viens mēnesis. Pēc tam Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atkarībā no pieteikto kandidātu skaita vienosies par tālāko procedūru kandidātu atlasei. Komisija plānojusi tikties ar visiem uz šo amatu izvirzītajiem.

Laikraksts “Diena” trešdien raksta, ka viena no valdības koalīciju veidojošajām partijām ZZS vēlas, lai NEPLP strādātu šim politiskajam spēkam pieņemams vai pat tā izraudzīts cilvēks.

Kā ziņots, NEPLP loceklis Grūbe atkāpies no amata. Viņš skaidroja, ka saņēmis piedāvājumu tuvākā gada laikā piedalīties vairākos lielos radošos filmu projektos, tādēļ neredzot iespējas radošā darba savienošanai ar NEPLP locekļa pienākumiem.

Grūbe NEPLP bija atbildīgs par Latvijas Televīzijas pārraudzības nodrošināšanu, kā arī koordinēja sabiedriskā medija izveidi.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izvirza NEPLP locekļu kandidātus, kuri atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā.

Par NEPLP kandidātu var izvirzīt Latvijas pilsoni, kam deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, kam ir augstākā izglītība, vismaz piecus gadus ilga profesionālā vai akadēmiskā pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un laba reputācija. NEPLP loceklis nedrīkst būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona vai elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks. Tāpat NEPLP pārstāvis nevar būt sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Ja kāds NEPLP loceklis atstāj amatu pēc paša vēlēšanās, tad Saeimai viņš jāatbrīvo no amata.

Grūbe NEPLP tika iecelts 2012.gadā. Šim amatam viņu izvirzīja Latvijas Žurnālistu asociācija.

 

Komentāri (24)

traductrice 15.04.2015. 11.55

kam ir augstākā izglītība, […] un laba reputācija

—-

Kur tad ZZS tādu dabūs?

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu