Bērziņš lēmumu nekandidēt pieņēma, jo “nav pasaulē viens” • IR.lv

Bērziņš lēmumu nekandidēt pieņēma, jo “nav pasaulē viens”

29
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Prezidents par partijām: Nevienam nav iemesla pārmest, ka es būtu strādājis kādas labā

Valsts prezidents Andris Bērziņš lēmumu par atkārtotu nekandidēšanu amatam pieņēmis vairāku apstākļu dēļ, arī ģimenes, to intervijā Latvijas Radio 1 raidījumā “Krustpunktā” atzina prezidents.

Prezidents skaidroja, ka viņam trīs gadus un deviņus mēnešus bija iespēja strādāt un novērtēt situāciju, taču, izejot no tā, ka pasaulē viņš neesot viens, tika pieņemts attiecīgais lēmums. Viņš arī nenoliedza, ka lēmums pieņemts arī ģimenes dēļ.

“Visa kopējā pieredze daudzās sfēras, kuras man nebija līdz šim, man ļāva secināt, ka nekandidēšu,” viņš skaidroja, piebilstot, ka katra darbību var novērtēt, skatoties uz notikušo, taču pats cilvēks sevi nekad nespēs objektīvi novērtēt.

Bērziņš intervijā Latvijas Radio pateicās Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) “par konkrētu atbalstu”. Viņš norādīja, ka nav sadzirdējis nevienu konkrētu Valsts prezidenta amata kandidātu no kādas konkrētas partijas. Bērziņš uzsvēra, ka nekandidēšana atkal uz augsto amatu ir “mana izvēle”, nevis kaut kāda partiju vienošanās.

Partiju attieksme un raidītie signāli nekādā veidā neesot ietekmējusi viņa lēmumu. “Ļoti krasi manas domas pamainījās pirms Saiemas vēlēšanām pagājušajā gadā,” teica Bērziņš.

Vaicāts par to, kāpēc viņš pirms savas ievēlēšanas amatā pirms četriem gadiem tika konsultējies ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, Bērziņš teica, ka Lembergam esot sava pieredze, kas ir citāda nekā viņam. Tagad gan viņš ar Lembergu vairs neesot konsultējies.

Bērziņš radio intervijā slavēja Ventspili par tur redzēto un gūto pieredzi, bet apsūdzības Lembergam esot prokuratūras un tiesas jautājums.

Valsts prezidents teica, ka negrib pārmest partijām, kuras gaidīja viņa lēmumu kandidēt vai ne uz otru prezidenta termiņu. Ja viņš to darītu, noteikti konsultētos ar visām Saeimā ievēlētām partijām.

Vaicāts, kāpēc Saeimas partijas varētu neapmierināt Bērziņa darbība un viņš nevarētu saņemt to atbalstu otrreizējai kandidēšanai, Bērziņš teica, ka “darīju visu pēc sirdsapziņas, neskatoties, vai tai partijai tas patiks, vai nepatiks. Nevienam nav iemesla pārmest, ka es būtu strādājis kādas labā”.

Savukārt tincināts par ilgo vilcināšanos ar atbildi – braukt vai nebraukt uz tā saucamās “uzvaras dienas” svinībām 9.maijā Maskavā, Bērziņš atbildēja, ka atbilde viņam bijusi “visu mūžu iekšā”. Konkrētāk viņš izstāstīja gadījumu no savas bērnības: “Esmu piedzimis tajā momentā, kad Latvija atkal nokļuva PSRS sastāvā, es vēl nedzimis ar mammu sēdēju mežā izraktā blindāžā, un pāri gāja Mores kaujas. Pirmā diena, kad sevi atceros, ir 1949.gada 25.marts. Mana ģimene ir zaudējusi visu, ko varēja zaudēt. Tur arī ir tā atbilde. (..) Mana māte mācījusi – ne krievs, ne vācietis ir pieņemams. Tā sajūta ir palikusi. Tur es neesmu locījies un netaisos locīties šajā jautājumā.”

9.maijs Bērziņam un viņa ģimenei “nebija uzvara”, teica Valsts prezidents.

Šī ir pirmā reize atjaunotās Latvijas vēsturē, kad prezidents labprātīgi izvēlas nekandidēt otrajam amata termiņam.

 

Komentāri (29)

Ebenemezers-3 14.04.2015. 19.47

pirmais ir lembe, to der iegaumeet

+1
0
Atbildēt

1

    v_rostins > 14.04.2015. 21.39

    Pirmā bija VVF, kas savā naidā pret daudzcietušo latviešu tautu aizbrauca svinēt Staļina asiņaino uzvaru, Putina kuce, Zatļers, pēc tam.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 14.04.2015. 15.27

Noklausieties to interviju paši!!!

Šajā IR konspektā ir kārtējo reizi izvilktas tikai tās frāzes, kas varētu radīt negatīvu viedokli par Prezidentu, bet noklusētas tās, kas var radīt pozitīvu viedokli.

Kaut vai par to paziņošanu par nebraukšanu uz 9. maiju – Bērziņš skaidri pateica, ka tā bija Latvijas ārlietu sektora (ĀM, PA utt) kopēja vienošanās – neziņot, kamēr “nav pabeigti visi darbi”.

Tad nu sanāk, ka tirdīja Prezidentu, bet reāli pie šīs situācijas radīšanas līdzvainīgs arī Rinkevičs un citi.

Vēl jo vairāk – Bērziņš vairs nekandidē … Kāda velna pēc vēl turpināt viņa nomelnošanu? Vai nesaprotat, ka tādā veidā tikai palīdzat Kremlim diskreditēt Latvijas valsti ? Vienreiz nolieciet pie malas partiju sīko greizsirdību!

+4
-3
Atbildēt

1

    Haris > Edgars Avotiņš 14.04.2015. 18.02

    Atceros, toreiz, kad Bērziņš minstinājās – braukt/nebraukt – un daudzi tāpēc juta īgnumu (arī es), POZITĪVI par šo neizlēmību izteicās Žaneta Ozoliņa, paskaidrojot, ka tas, ņemot vērā Latvijas prezidēšanu ES, ir tikai normāli, jo jāsaskaņo viedokļi, valstu nostājas, utt.

    Tas tomēr pūlim netraucēja turpināt sunīt Bērziņu, bet Ozoliņas un Rinkēviča līdzīgā attieksme netika pieminētas.

    Riebīgi, kad nespēlē GODĪGI.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

v_rostins 14.04.2015. 14.16

Malacis Bērziņš, nepadevās Rinkēviča uzmācīgiem mēģinājumiem to dabūt uz Maskavu 9. maijā.

+1
-4
Atbildēt

1

    Ebenemezers-3 > v_rostins 14.04.2015. 19.47

    tu tomeer ir muļķis , atvaino..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu