Latvija un Igaunija Ukrainai ieročus nepiegādās • IR.lv

Latvija un Igaunija Ukrainai ieročus nepiegādās

45
Tāvi Reivass (no kreisās|), Aļģirds Butkevičs un Laimdota Straujuma preses konferencē. Foto: AFP/LETA

Rīga galveno uzsvaru liek uz humāno palīdzību un atbalstu Kijevai strukturālo reformu īstenošanā

Latvijas un Igaunijas premjerministri piektdien paziņojuši, ka abu valstu atbalsts Ukrainai aprobežosies ar humanitāro palīdzību un ekspertu padomiem un ka vismaz tuvākajā nākotnē ieroči Kijevai netikšot piegādāti, ziņo LETA/ELTA.

Tomēr savas neoficiālās tikšanās laikā Viļņā Baltijas valstu valdību vadītāji uzsvēra, ka Ukrainai nepieciešams pilnīgs atbalsts un ka sankcijām pret Krieviju jāpaliek spēkā, kamēr netiks pilnībā izpildīti Minskas pamiera vienošanās noteikumi.

Līdz šim Lietuva ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts, kas nepārprotami paudusi gatavību palīdzēt Ukrainai cīņā ar Krievijas agresiju arī ar ieroču piegādēm.

Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma norādīja, ka Rīga galveno uzsvaru liek uz humāno palīdzību un atbalstu Kijevai strukturālo reformu īstenošanā. Savukārt ieroču piegāde Ukrainai tās mērķos neietilpst.

Igaunijas premjers Tāvi Reivass norādīja, ka Ukrainai īpaši svarīgs esot ekspertu atbalstu politisko, ekonomisko un tiesu sistēmas reformu īstenošanā. Viņaprāt, Kijeva daudz varot mācīties no Igaunijas pieredzes, un šāda palīdzība var būt ļoti noderīga.

Vienlaikus Reivass uzsvēra, ka esot svarīgs arī ES un citu starptautisko organizāciju finansiālais atbalsts ukraiņu reformām.

Tikmēr Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs atgādināja, ka reformas Ukrainai jāīsteno strauji, jo valsts ekonomiskā situācija ir ļoti sarežģīta.

Runājot par Visaginas atomelektrostacijas projektu, Latvijas un Igaunijas dalība būs atkarīga tajā no ekonomiskās efektivitātes, Viļņā uzsvēra abu valstu premjerministri.

Lietuvas valdības vadītājs Butkevičs Baltijas Ministru padomes neformālās sesijas laikā kolēģus iepazīstinājis ar savas valsts piedāvājumiem un provizoriskajiem vērtējumiem. Viņš arī piebildis, ka sadarbība ar stratēģisko investoru – Japānas kompāniju “Hitachi” – turpināsies.

“Pastāstījām, ka nepieciešams ekonomiskās un enerģētiskās efektivitātes izvērtējums, aicinājām kolēģus izstudēt mūsu piedāvājumus un informējām, kas paveikts Lietuvā,” viņš sacījis kopīgajā preses konferencē.

Reivass savukārt norādījis, ka Visaginas jautājums šodien nav plaši apspriests, bet Igaunija neatteiksies no AES celtniecības idejas, ja projekts ekonomiski atmaksāsies.

Līdzīgu viedokli izteikusi arī Straujuma. “Ja būs ekonomiskais novērtējums, mēs runāsim un diskutēsim,” viņa sacījusi.

 

 

Komentāri (45)

Edgars Avotiņš 10.04.2015. 18.03

Jāsaka, ka mums jau nemaz nav nekādu ieroču, ko mēs varētu Ukrainai piegādāt – vismaz ne tādi, no kuriem Ukrainai būtu kāda jēga.

Bet – apmācībā gan mēs varam sniegt savu ieguldījumu – piemēram, PSRS spridzekļu atmīnēšanā Latvijas sapieri skaitās diezgan spēcīgi.

Bet vairāk jēgas būs, ja paši parūpēsimies par savas aizsardzības stiprināšanu.

+5
0
Atbildēt

0

latvijas_valsts 10.04.2015. 16.40

No kurienes limitrofiem vispār būtu ieroči? Viņiem taču nekā sava nava. Viņi ir diedelētāji un ubagi. Visi ieroči kas viņiem ir paņemti no padomju noliktavām, miskastēm vai uzdāvināti. Tāpēc žēl, ka šīs ieroču lielvalstis neko nepiegādā ukriem. Viņu pussimts gadu vecie Kalašņikovi uzspridzinātos ukru rokās:-)

0
0
Atbildēt

3

    Sapieris Vodīčka > latvijas_valsts 11.04.2015. 08.07

    atkal tu te smirdi :)

    un kas ir jums? Hugo Šmeisera radītais AK? no T-44 idejiski izaugušais T-90? :D

    ak, pat slavenais T-34 aug no 30tajos iepirktajiem Kristi tankiem :D

    ps. atkal Obama vainīgs, ka lifts piečurāts, ja?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > latvijas_valsts 11.04.2015. 09.19

    Ерунда. АК точно имеет такую же форму, как советский ППС-43. конструкционно у него нет ничего общего с немецкой штурмовой винтовкой. Про танки такой же бред. Вы, насекомое:-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sapieris Vodīčka > latvijas_valsts 11.04.2015. 09.54

    savā dialektā tu vari klepot krievu delfos :D

    такой же бред – ģeniāls arguments, tāpat kā – АК точно имеет такую же форму. ej, uči matčasķ, lošara :D

    par tankiem tev vispār nav faktu, ko likt pretī :D

    p.s. kaut gan, došu tev, убогому невежде, paskaidrot, kā radās A-32 tanks :)))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu