VIDEO: Ukrainas iedzīvotāji: Krievijai nevajag mūs aizstāvēt! • IR.lv

VIDEO: Ukrainas iedzīvotāji: Krievijai nevajag mūs aizstāvēt!

13
Kadrs no Jeļenas Vasiļjevas jaunās dokumentālās filmas. Viņa atrodas Ternopolē pie pieminekļa Stepanam Banderam.
Māra Miķelsone

Krievijas cilvēktiesību aktīviste Jeļena Vasiļjeva jaunā filmā dod vārdu Ukrainas iedzīvotājiem, lai atspēkotu Krievijas propagandu

Krievijas cilvēktiesību aktīviste, interneta kopas “Gruz 200”, kas meklē Ukrainas-Krievijas karā kritušos karavīrus, izveidotāja Jeļena Vasiļjeva, dzīvojot trimdā Ukrainā, izveidojusi jaunu dokumentālu filmu “Ukraina, kara apdedzinātā” (“Украина опаленная войной”), kuras pirmo daļu “Krievijas iedzīvotāji, jūs māna!” jau var noskatīties internetā. Par to portālu Ir.lv informēja Vasiļjeva.

Viņa iecerējusi strādāt arī pie filmas otrās daļas, taču tam patlaban trūkst līdzekļu. Tāpēc Vasiļjeva aicina visus Ukrainas draugus atbalstīt filmas tapšanu.

Kā Ir.lv informē Vasiļjeva, kuras iepriekšējā filma “Ukraina: patiesības meklējumos” jau ir zināma mūsu portāla lasītājiem, jaunajā filmā viņa dod vārdu Ukrainas iedzīvotājiem, jo viņu domas Krievijā nevienu līdz šim nav interesējušas. Ko domā vienkāršie iedzīvotāji par karu Donbasā, par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uz kā balstās Krievijas propagandas izplatītie mīti par banderoviešiem?

Pats jaunās filmas pirmās daļas nosaukums “Krievijas iedzīvotāji, jūs māna!” liecina, par ko ir šis Vasiļjevas veidotais stāsts, kas tapis, intervējot cilvēkus dažādās Ukrainas vietās – Dņepropetrovskā, Harkovā, Zaporožjē, Ļvovā, Ternopolē, Užgorodā, Odesā un Mariupolē. Viņi visi kā viens teic – Krievijai nevajag mūs aizstāvēt, mēs paši to spējam.

Līdztekus tam, ko domā iedzīvotāji par Krievijas sākto karu Ukrainā, Vasiļjeva šajās dažādajās pilsētās meklē Krievijas propagandas izslavētos “ļaunos ukrus un žīdu banderiešus”. Vasiļjeva filmā stāsta, ka Ukrainas pilsētās, kur viņa viesojusies, dzīvo vienkārši un labi ļaudis, kuri runā trijās valodās, bet Krievijas propaganda viņus dēvē par “banderoviešiem, kuri ēd bērnus”. Vasiļjeva saka: “Krievi, jūs esat rupji apmānīti! Te nav neviena banderieša!”

Cilvēki filmā stāsta, ko viņi dara, ko domā par karu un ko tajā ir zaudējuši, un aicina: “Glābiet mūs no Putina!” Kāda sieviete no Ternopoles teic, ka 23 gadus valsts dzīvoja normālu dzīvi, bet to, kas tagad notiek, visu paveicis Putins un politiķi. Viņa ir sašutusi par Krievijas propagandu televīzijā – ja skatītos tikai Krievijas TV pārraides, būtu baisi iziet ielās.

Kāds cits filmā teic, ka Krievija nemaz nesaprot, ko ir zaudējusi ar šo karu. “Mēs visi līdz šim fanojām par Krievijas izlasi, runājām krieviski, bet tagad nezinām, vai vispār kaut kad iestāsies miers.”

Kāds Ļvovā intervētais vīrietis stāsta par to, ka Ukrainas sabiedrības vienotība ir panākama ar taisnīgumu – kad premjerministrs nemelo, kad tiesās nevalda korupcija – tas viss tracina ukraiņus.

Cita Odesā sastapta sieviete teic, ka 80% Odesas iedzīvotāju negrib būt Krievijas sastāvā. Ukrainai jāpaliek vienotai, saka sieviete filmas beigās. Viņa aicina Krievijas mātes – nesūtiet savus dēlus uz šejieni, lai viņi nogalinātu manus bērnus!

Vasiļjevas filma beidzas ar dokumentāliem kadriem no Ukrainas pilsētas Mariupoles apšaudes šogad janvārī. Toreiz Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas Ukrainas austrumos ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām “Grad” apšaudīja Mariupoles dzīvojamos rajonus, nogalinot vismaz 30 civiliedzīvotājus un tuvu pie simta ievainojot.

Interviju ar Jeļenu Vasiļjevu un filmas tapšanas laika fotomirkļus varat atrast šeit.

Žurnāla IR rakstu par Vasiļjevu varat lasīt šeit.

 

Komentāri (13)

Fikseris 01.04.2015. 17.28

Itkā krievijai interesētu kādu aizstāvēt. Turkmēnijā krievus reāli diskriminē jau 25 gadus. Met no mājām ārā, liedz runāt krieviski, spiež atteikties no krievijas pilsonības utt. Vai krievija viņus aizstāv? Nē, protams. Tāpēc ka krievijai ir nospļauties uz krieviem.

Krievi ir gaļa ko impērija var izmantot savu interešu vārdā. Pati gaļa no tā neko neiegūs, tikai cietīs, bet tas impēriju neuztrauc.

+6
0
Atbildēt

0

lno 02.04.2015. 09.17

Franks Gordons: Diemžēl “derīgo idiotu” pasaulē nav mazums

http://www.la.lv/viltniecisks-kremla-ierocis/

+3
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 02.04.2015. 05.37

sevišķi ja aizstaaviiba beidzaas ar pilseetu noliidzinaašanu liidz ar zemi un civiliedziivotaaju likvidaaciju , vai to beegšanu no dzimtajaam maajaam ja tas veel izdodas, krievu zveeriibaam karaadarbiibas zoonaas nav ierobežojumu , jo briesmiigaak jo labaak , ja veel pirms tam iemaņas guutas Kaukaazaa kur krievu nemaz tik daudz nebija un paliigaa glaabt neviens nesauca , Ukraina nav Kaukaazs , bet krievija nekaadu žeelastiibu neizraada pret aizrobežaa dziivojošajiem krieviem , domaaju kaa Baltijaa dziivojošie krievi naaks pie sapraata redzot kas notiek ar šaadu paliigaa saukšanu, tukstošiem beigto , gan sievietes gan beerni.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu