LTV vienojas ar Igaunijas sabiedrisko mediju par sadarbību kanāla krievu valodā izveidē • IR.lv

LTV vienojas ar Igaunijas sabiedrisko mediju par sadarbību kanāla krievu valodā izveidē

28
LTV vadītājs Ivars Belte. Foto: Edijs Pālens, LETA

Belte apgalvo, ka abiem sabiedriskajiem medijiem sakrīt redzējums par krievu valodas kanāla mērķiem, uzdevumiem un kanāla zīmola vērtībām

VSIA “Latvijas Televīzija” (LTV) valde ar Igaunijas sabiedriskā medija EER valdi parakstījusi nodomu protokolu, kas Latvijas valdības pozitīva lēmuma gadījumā ļautu apvienot abu televīziju intelektuālos un materiālos resursus krievu valodas kanāla izveidē, aģentūru LETA informēja LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

Tiekoties ar Igaunijas sabiedriskā medija valdi, LTV konstatējusi, ka abiem sabiedriskajiem medijiem ne tikai sakrīt redzējums par krievu valodas kanāla mērķiem, uzdevumiem un kanāla zīmola vērtībām, bet ir arī kopīgs redzējums par darāmajiem darbiem, to vidū tiem, kuri darāmi kopā, lai mazinātu projekta izmaksas un to veiksmīgi īstenotu.

“Sarunu rezultātā ir parakstīts nodomu protokols, kas Latvijas valdības pozitīva lēmuma gadījumā ļaus apvienot abu televīziju intelektuālos un materiālos resursus,” informē Belte.

Tikšanās laikā abas puses apmainījušās ar informāciju par jau paveikto Latvijā un Igaunijā, kā arī par pašreizējo situāciju abās valstīs saistībā ar krievu valodas kanāla izveidi.

Ja iecerētā kanāla krievu valodā izveide valstiskā līmenī tiks akceptēta un process tiks uzticēts LTV, Latvijas un Igaunijas sabiedriskie mediji ir gatavi jau tuvākajā laikā sākt darbu pie Latvijas un Igaunijas kopīgā kanāla zīmola izstrādes, mārketinga stratēģijas plānošanas un kopīga kanāla dizaina izveides. “Esam gandarīti, ka vienojāmies arī par tādiem abām valstīm būtiskiem jautājumiem kā satura ražošana un iepirkšana, kā arī darbinieku profesionālā apmācība,” uzsver Belte, papildinot, ka abus kanālus vienojošais faktors būs sabiedrisko mediju vērtības un misija.

Viens no aktuālajiem sarunu jautājumiem bijis arī citu Eiropas valstu sabiedrisko mediju piedāvātais atbalsts Latvijas un Igaunijas krievu valodas kanāla izveidē un tā satura ražošanā, ko pozitīva valdības lēmuma gadījumā varētu integrēt jaunā kanāla izveides procesā.

NEPLP 19.martā pieņēma lēmumu veidot LTV trešo programmu krievu valodā. Plānots, ka tā būs pieejama 2016.gada otrajā pusē, programmas saturs tiks veidots krievu valodā un apraides teritorija būs visa Latvija. Vienlaicīgi iecerēts, ka tiek veidots “reģionālais logs” – reģionāli/vietēji veidota satura rādīšana Latgales iedzīvotājiem.

TV3 raidījums “Nekā personīga” vēstīja, ka tā rīcībā nonākusi NEPLP iesniegtā tāme, kurā nākamgad no valsts budžeta lūgts piešķirt trīs miljonus eiro, gadu vēlāk – 5,3 miljonus, bet vēl pēc gada – 5,6 miljonus eiro. Tas ir krietni vairāk, nekā nepieciešams Igaunijā, – Igaunijas sabiedriskās televīzijas jaunajam kanālam krievu valodā šogad atvēlēti aptuveni 2,5 miljoni eiro. Atbilstoši ERR aprēķiniem kopumā krievu telekanāla startam vajadzīgas investīcijas 3,56 miljonu eiro apjomā.

 

Komentāri (28)

Absints 01.04.2015. 15.16

Paldies par reveransiem Kremlim! Paldies par iztulkoto lsm.lv, paldies par raidījumiem krievu valodā un jauna krievu kanāla izveidi. Īsta integrācijas paraugstunda!

Un varu atkārtot desmito reizi – Latvijai nav jāizdabā Krievijai, un tās piektajai kolonnai. Latvijā oriģinālraidījumi ir jātaisa Latvijas iedzīvotājiem, ne atsevišķai diasporai. Baltijā vajag kanālu, kas raida Pasaulei, arī Krievijai, arī krieviem. Raidījumu saturs būtu tulkoti oriģinālraidījumi- labākais no sabiedriskām televīzijām Lietuvā Igaunijā, Latvijā. Valodai ir jābūt pārslēdzamai, bez latviešu, igauņu, lietuviešu valodas arī krieviski un angliski. Tak ir jāapzinās, ka lielākai daļai iedzīvotāju valodas pārslēgšanās iespēja JAU IR! Šodien! Tagad! Es labprāt paskatītos ziņas no Viļņas vai Tallinas, piemēram, citādi tagad to , ka Kembridžas hercogiene Ketrīna ir pakasījusi degunu, zinam labāk, nekā to ,ka Lietuvas politiķis Uspeskihs arestēts. Pie kam jau eksperti norāda, ka domājamais kanāls nebūs konkurents multimiljonu Kremļa propogandas kanālaiem. Tad vienalga izgāzīsim naudu? Nodokļu maksātāju naudu? Tātad arī manu?

Valstīm ir jāpauž sava doktrīna, ne jālien uz vēdera Kremļa priekšā. Belte ar Dimantu domā savādāk..

+8
-3
Atbildēt

1

    andrejs > 01.04.2015. 15.18

    pilnībā piekrītu. Vislabāk būtu ES kanāls, no kura krievi reāli baidās.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

locus 01.04.2015. 12.46

Liels paldies – no čigāniem, poļiem, ebrejiem, igauņiem, lietuviešiem, ukraiņiem, poļiem, vāciešiem, turkiem, lībiešiem, latgaliešiem u.c. Latvijas iedzīvotājiem un īpašs paldies no latviešiem par divvalodības ieviešanu. Ar skaistiem lozungiem ne viens vien mikimausis Disnejlendā par miljonāru ķluvis.

+7
-4
Atbildēt

2

Edgars Avotiņš 01.04.2015. 17.50

Es vienu citu niansi gribētu norādīt.

Es sekoju Ukrainas notikumiem, un pamātā lasu censor.net.ua portalu – krievu valodā. Ja tas būtu tikai ukrainiski, tad es ukraiņu viedokli nemaz nevarētu iegūt.

Ja tagad kāds ukrainis gribētu sekot līdzi Latvijas notikumiem … kādas ir viņam iespējas? Arī tikai lasīt delfi.ru vai kautko tamlīdzīgu.

No tāda viedokļa – nebūtu slikti, ka būtu nopietns informācijas avots krievu un angļu valodās, kas publicētu Latvijai lojālu informāciju.

+3
0
Atbildēt

4

    koals > Edgars Avotiņš 01.04.2015. 19.24

    Ukrainas medijus,piekrītu,latvietis lasīs krievu versijā,bet krievam saprast ukraiņju valodu gan nebūtu nekādu problēmu un TV versijā ari latvieši 80% sacitā saprastu,ja prot krieviski(grūtāk ir ar rakstītu tekstu).Un nav labākas”kontrpropagandas” RUS kanaliem par UA mēdijiem.Brīnos,ka tas nevienam “nepielec”.Ukraina “pa velti”iedotu retranslācijas tiesības.Ak ,jā-aizmirsu-mūsējiem “telekomšikiem” un arīdzan viņu uzraugiem jau interese lielāka tur ,kur kaut ko var nopelnit,kādas tur nacionālās intereses;))).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 01.04.2015. 19.04

    Skaties RT vai Kiseļovu un tādas atklāsmes uzzināsi par šīm ļaunajām, Krieviju apdraudošajam limitrofu valstelēm …

    ;P

    Bet ja nopietnak – līdzīgi, kā PSRS laikos Rietumi mums raidīja Brīvo Eiropu un Amerikas balsi latviešu valodā, līdzīgi mēs varam ražot savu informāciju krieviski runājošajiem – un ne tikai Latvijā, bet visā krieviski saprotošajā telpā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Edgars Avotiņš 01.04.2015. 18.46

    Ko darīt, ja es gribu pasekot notiekošajam Somijā vai Norvēģijā, bet protu tikai krieviski?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 01.04.2015. 21.07

    Nu es esmu TV statījies 5 kanālu – vispārīgo tēmu jau daudzmaz var saprast un starptautiskos terminus iekš Ukraiņu “mova”, bet tā reāli saprast nevar.

    Rakstīto vismaz google translate var uztaisīt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu