Ukrainas Ārlietu ministrija: Savčenko nav pārtraukusi badastreiku (papild.) • IR.lv

Ukrainas Ārlietu ministrija: Savčenko nav pārtraukusi badastreiku (papild.)

14
Nadežda Savčenko Maskavas tiesā 4.martā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Advokāts: Savčenko esot mainījusi taktiku

Ukrainas kara lidotāja Nadežda Savčenko nav pārtraukusi badastreiku, paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija.

Iepriekš tika vēstīts, ka Savčenko piekritusi iedzert vistas buljonu, un tas izraisīja pretrunīgas ziņas par to, vai lidotāja pātraukusi vairāk nekā 80 dienas ilgušo badastreiku Krievijas ieslodzījuma vietā vai nav.

Kā apgalvo Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevgēnijs Perebijnis, informācija par to, ka Savčenko pārtraukusi badastreiku neatbilst patiesībai, ziņo BBC. Viņš arī apstiprina, ka lidotāja ir nedaudz iebaudījusi buljonu.

Pēc ministrijas pārstāvja teiktā, ceturtdien Savčenko tikšanās laikā ar Ukrainas vēstniecības pārstāvjiem bijusi lēkme, kas ir „tiešas badošanās sekas – veselības stāvokļa pasliktināšanās, ko ne reizi vien Ukrainas Ārlietu ministrija norādījusi Krievijas pusei”.

Tāpēc Ukrainas Ārlietu ministrija pieprasa nekavējoties pie Savčenko ielaist ukraiņu ārstus, kā arī viņu atbrīvot no ieslodzījuma, lai varētu sievieti nogādāt slimnīcā.

Arī Savčenko advokāts Marks Feigins apstiprinājis, ka lidotāja piekritusi nedaudz iedzert buljonu un daļēji pārtraukusi badastreiku. Viņš sociālajā tīklā Twitter ievietojis daļu no Savčenko rakstītas vēstules, kurā viņa skaidro, kāpēc tā darījusi: „Es mācos mainīt taktiku. Fiziski man ir pietiekami slikti, taču ne tik ļoti, lai uzreiz mirtu. Tāpēc noteiktu laiku padzeršu buljonu, lai tad, ja dzīvošu – varētu lidot, ja mirt – tad veselai, bet ja cīnīties, lai būtu spēks.”

Jau ziņots, ka Krievijā apcietinājumā esošā ukraiņu kara lidotāja Savčenko daļēji atteikusies no badastreika, paziņojis Krievijas Federālais soda izpildes dienests. To apstiprinājis arī Savčenko advokāts Marks Feigins, kurš ceturtdien devās pie viņas uz ieslodzījuma vietu. 

“Šodien apsūdzētā Savčenko piekrita izpildīt ārstu rekomendācijas veselības stāvokļa uzlabošanai un piekrita ēst vistas buljonu,” sacīja Federālā soda izpildes dienesta pārstāvis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ārsti turpinās stingri uzraudzīt Savčenko un viņa turpinās saņemt atbalsta terapiju, ziņo LETA.

Otrdien, 3.martā, lidotājas advokāts Feigins paziņoja, ka viņa aizstāvamā apsolījusi pārtraukt badastreiku, ja nopietni pasliktināsies viņas veselības stāvoklis.

Tajā pašā dienā Federālais soda izpildes dienests paziņoja, ka viņas veselības stāvoklī nav novērotas nekādas patoloģiskas izmaiņas. Vienlaikus tika vēstīts, ka nopietnas veselības stāvokļa pasliktināšanās gadījumā Savčenko pārvedīs uz sabiedrisku medicīnas iestādi.

Lidotājas māsa 20.februārī paziņoja, ka viņa atteikusies no jebkādām procedūrām, kas uztur organismā dzīvībai būtiskas funkcijas. “Viņa pilnībā atteicās no glikozes kokteiļiem un dzers tikai ūdeni,” stāstīja Vera Savčenko.

Kā ziņots, Maskava apsūdz 33 gadus veco Savčenko divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas austrumos, un pret viņu ierosināta arī krimināllieta par robežas nelikumīgu šķērsošanu. Viņa atrodas ieslodzījumā Krievijā jau gandrīz deviņus mēnešus.

Savčenko apsūdzības noliedz, skaidrojot, ka viņa nolaupīta un aizvesta uz Krieviju. Badastreiku viņa pieteica 15.decembrī. Tiesa 10.februārī pagarināja viņas apcietinājumu līdz 13.maijam.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (14)

dzeris49 05.03.2015. 21.45

Daudzi Kremlī un Krievijā būs vīlušies, jo Savčenko nāve tiem būtu vēl vieni svētki pēc Ņemcova nāves.

Viņa esot teikusi, ka to prieku nevienam nesagādāšot, dzīvošot, līdz iznāks brīvībā, un turpinās cīnīties par Ukrainas neatkarību, apbrīnojama sieviete.

+5
0
Atbildēt

0

agrunte 05.03.2015. 18.31

Gandrīz pareizs lēmums, pareizāk būtu atteikties pavisam. Un no paša sākuma nevajadzēja sākt, nedz īstu badastreiku, nedz butaforisku.

+4
0
Atbildēt

3

    v_rostins > agrunte 05.03.2015. 19.27

    agrunte

    Badastreiks vispār ir ļoti iedarbīgs, protams, ne sadistu un kanibālu sabiedrībā. Četrdesmit dienas bada ideāli organisma un dvēseles pilnīgai attīrīšanai, sešdesmit, tā jau ir pašiznīcināšanās.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > agrunte 05.03.2015. 20.28

    Badastreiks attiecībā uz krieviem ir kkas līdzīgs nevardarbīgai pretošanās krievu tankiem. Nav cilvēka, nav problēmas…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > agrunte 05.03.2015. 22.23

    Jā, zvērīgus necilvēkus tas maz ietekmē.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 05.03.2015. 21.57

Vienkārši 2 nāves pēc kārtas būtu par traku pat Krievijas varai, kurai pa lielam po ir uz visu, ko domā rietumi. Tomēr 2x vienlaikus – būtu perebors, to saprot pat putlers, un tāpēc tika ieslēgta atpakaļgaita. Es neticu, ka Savčenko tika dota “iespēja” pašai lemt – dzīvot vai mirt. To lēma citi… un izlēma, ka jāsāk barot ar buļjonu.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu