Grībauskaite: Baltijas valstīm jāspēj noturēties vismaz trīs diennaktis (papild.) • IR.lv

Grībauskaite: Baltijas valstīm jāspēj noturēties vismaz trīs diennaktis (papild.)

25
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto: AFP/LETA

Lietuvas valdība apstiprina ierosinājumu vismaz uz pieciem gadiem atjaunot obligāto karadienestu

Draudi Baltijas valstīm ir reāli un kara gadījumā tām jāspēj patstāvīgi noturēties vismaz trīs diennaktis, kamēr palīgā ierastos NATO sabiedrotie, trešdien Lietuvas un ārvalstu žurnālistiem Kauņā sacījusi prezidente Daļa Grībauskaite. “Mēs esam frontes līnijā,” viņas teikto citē “Lrytas.lt” televīzija.

NATO valstīm, tai skaitā arī Baltijas valstīm, nav tiešu militāru draudu, trešdien teica NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, raksta Somijas avīze “Helsingin Sanomat”.

Stoltenbergs, kas ieradies vizītē Somijā, pārrunās galvenokārt Somijas un Zviedrijas sadarbību, lai sniegtu atbalstu Baltijas valstu drošībai. Lai arī Stoltenbergs pagaidām neredz tiešus militārus draudus Baltijas valstīm, viņš uzsvēris, ka Krievijas agresijas Ukrainā dēļ nepieciešama NATO alianses paaugstināta kaujasgatavība.

Prezidente arī norādījusi, ka aizstāvēt savu valsti ir ikviena Lietuvas iedzīvoja konstitucionālais pienākums. “Ja negribam to pildīt, mums nav morālu tiesību lūgt NATO sabiedroto palīdzību,” viņa uzsvērusi, aizstāvot obligātā karadienesta atjaunošanas nepieciešamību.

Lietuvas valdība trešdien apstiprinājusi Valsts aizsardzības padomes ierosinājumu vismaz uz pieciem gadiem atjaunot Lietuvā obligāto karadienestu, ziņo LETA/ELTA.

“Kā es vai jūs, vai mēs, lietuvieši, varam vērsties, piemēram, pie dāņiem vai vāciešiem, lai viņi draudu gadījumā nāk mūs aizstāvēt, ja mēs paši to nez kādēļ negribētu darīt? Vispirms mums jāaizstāvas pašiem un tikai tad jāvēršas pie saviem NATO partneriem,” viņa uzsvērusi.

Vienlaikus prezidente norādījusi, ka iesaukumā vispirms tiks ņemti brīvprātīgie, gan vīrieši, gan sievietes, un tikai tad sāksies obligātais iesaukums.

Ārvalstu žurnālistiem Grībauskaite atgādinājusi, ka Lietuva atteicās no obligātā karadienesta 2008.gadā un cerēja, ka tas vairs nebūs vajadzīgs. “Tomēr, mainoties ģeopolitiskajai situācijai pie mūsu robežām, esam sapratuši, ka draudi ir ļoti reāli. Tie ir reāli visam mūsu reģionam, visām Baltijas valstīm. Mūsu kaimiņš kļuvis neprognozējamāks un agresīvāks – es domāju Krieviju,” viņa piebildusi.

Lietuvas prezidente pieminējusi gan Krievijas aktivitātes Kaļiņingradas apgabalā, Baltijas jūrā un gaisa telpā, kur Krievijas kara aviācijas lidojumi apdraud civilo lidmašīnu drošību, gan informācijas karu un kiberuzbrukumus, kas jau sākušies. “Vai tas pāraugs konvencionālā konfrontācijā, to nezina neviens, bet mums jau šobrīd jāaizstāvas pret šo agresīvo izturēšanos,” viņa uzsvērusi.

(papildināta ar Stoltenberga teikto)

Komentāri (25)

DD1 05.03.2015. 09.38

Lietuvas Prezidentei var tikai piekrist, ka “aizstāvēt savu valsti ir … konstitucionālais pienākums. Ja negribam to pildīt, mums nav morālu tiesību lūgt NATO sabiedroto palīdzību”. Tomēr Latvijā mēs nevaram apsvērt obligātā karadienesta atjaunošanu, jo tādejādi varam apbruņot pārāk daudz nelojālu pilsoņu, kas neļaus noturēties pat 3 dienas līdz NATO palīdzībai.

+13
-1
Atbildēt

6

    v_rostins > DD1 05.03.2015. 14.19

    aivarsk

    Nelojālos karabiedrus ĻOTI ātri likvidē. Ļoti!

    _________________

    Skaties, ka neiznāk otrādi. Ņemot vērā ievēlētās Saeimas sastāvu, jādomā, ka “nelojālie pilsoņi” būs tie, kas negrib, lai Latviju okupē krievi. Pagājušo reizi Zatļers ar viltu ieguva vēlētāju balsis, šoreiz pilsonīši labprātīgi savēlēja viņa varzas ar 1,5% reitingu, spitālīgos. Saeimu vēlē ir pa četriem gadiem, bet milicija un armija ir čekas selekcionēta jau vairāk kā divdesmit gadus. Paļausimies tikai katrs uz sevīm, tuviniekiem un pārbaudītiem cilvēkiem un būsim gatavi partizānu cīņām un cerēsim, ka Obama ātrāk atgriezīsies pie sava melnā “dieva” un ASV būs adekvāts prezidents.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > DD1 05.03.2015. 12.01

    Dīvaini gan, va’ ne? Kur tad mums tie „nelojālie pilsoņi” tik daudz saradās? A varbūt nevis pilsoņi ir valstij nelojāli, bet gan tie nelieši, kuri Silē ar visām četrām sakāpuši un strrrrrebj aizgūtnēm? Vēl ar Latvijas Sili nepietiek, gribas šņukuru arī Briseles un Vašingtonas Silēs iebāzt, tāpēc vajag letiņus ar kaimiņiem sanaidot? Lai vieglāk būtu manipulēt? Lai no tās pašas Briseles un Vašingtonas vajadzētu ieročus pirkt un kazi, no tiem pirkumiem arī kāds taukums alkatīgi atvērtajās rīklēs iepilēs?

    Obligātais dienests ir sviests. 2 zemē nomesti, izniekoti gadi plus milzums naudas kā reize laikā, kad cilvēkam vajadzētu intensīvi mācīties. Un viss tikai tāpēc, lai kaut kāda kārtējā kabinetu žurka varētu lepni „atskaitīties” B&V, ka „mēs arī”, redziet, karam gatavojamies? Kuru šie te paši B&V kā reize mūsu zemītē arī grib sarīkot?

    Latvijas drošībai NAV vajadzīga armija, tami ir vajadzīga TIKAI spēcīga un profesionāla Robežsardze. Jo vienīgie „draudi” no Krievijas puses ir vjetnamiešu gastarbaiteri. Viss pārējais ir histērisku vecmeitu menopauzes sekas.

    VIENĪGAIS iemesls, kāpēc es varētu piekrist Obligātajam dienestam, ir fakts, ka cilvēkam, kurš reāli ir paturējis ieroci rokās un ir mācīts ar to rīkoties, rodas kaut neliels, bet priekšstats par to, kādas sekas var būt moderna ieroča likšanai lietā. Un attiecīgi visādiem dīvānā pirdējiem viņš var aizbāzt muti un pasūtīt d.rst kā reize šīs stulbās vecmeitas, kuras šobrīd rullē valsti un tautu pretī bezdibenim …

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    aivarsk > DD1 05.03.2015. 13.35

    DD1 varam apbruņot pārāk daudz nelojālu pilsoņu

    ____________________________

    Nelojālos karabiedrus ĻOTI ātri likvidē. Ļoti!

    Nevajag pierādījumu, pietiek ar aizdomām.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > DD1 06.03.2015. 19.15

    aivarsk

    1) Ukrainai avī bija ASV garantijas … vai ASV tapēc kaut pirktu kustina? Ja Latvija jau būs okupēta, tad pēc tam Rietumvalstis varēs vien izteikt ļoti dziļu satraukumu un nožēlu. Un kāda velna pēc, lai kāds ASV pilsonis riskētu ar savu dzīvību dēļ mums, ja mēs nebusim vīžojuši uzsākt aizsardzību paši?

    2) Atbrīvošana no Vladivostokas ož pēc kodolkara.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > DD1 05.03.2015. 21.37

    Iedomājieties, ka kāda ieroča apkalpē no 3 vīriem 1 gadās … pat ja ne neuzticams, tad bailīgs, slinks vai negribīgs … rēķini, ka 3 kareivji un tas ierocis vairs nav izmantojami plānotaja veidā. Tad vads, kurā šī 3 vīru komanda ir, paliek bez šī ieroča un viņu spējas ir krietni samazinātas, un rota … būtība ir ar vadu, kurš nav spējīgs pilnībā pildīt savus uzdevumus … tā ka … “nelojālo likvidešana” neatrisina problēmu.

    Latvijai ir ļoti nelieli līdzekļi aizsardzībai, maz bruņojuma.

    Ja mēs šādos apstāklos ieviestu obligāto iesaukumu – tad mēs ne tikai nepastiprinātu, bet gan vēl pavājinātu savus bruņotos spēkus.

    Kad būsim pilnībā nodrošinajuši brīvprātīgos – profesionālo dienestu un Zemessardzi un pacēluši finansējumu tā, ka vairs nebūs kur lietderīgi iztērēt – tad varēs domāt par obligāto militāro dienestu.

    Piedevām – esmu jau vairākkārt rakstījis – ja Krievija nopietni uzsāktu karu, tad mums nebūs laika veikt kautkādu plašu mobilizāciju – nebūs nedēļa, labakaja gadījumā būs pāris stundas, kuru laikā izškirsies – paspēsim vai nepaspēsim ieņemt aizsardzības pozīcijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > DD1 06.03.2015. 00.32

    Mēs nezin kāpēc pieņemam paradigmu – ja krievi iebrūk Latvijā, tad NATO arī no Latvijas teritorijas jāizdara pretuzbrukums krievijai.

    Šāda doma ir aplama pašos pamatos!

    Latvijas (Lietuvas, Igaunijas vai jebkuras citas NATO valsts) atbrīvošanu var uzsākt arī no Vladivostokas!

    Ar precīziem raķešu triecieniem vai droniem sākumā nav vispār nepieciešama sauszemes invāzija.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 05.03.2015. 11.41

Ne tikai nav moralu tiesību prasīt palīdzību, ja paši neaistāvēsimies, bet ja nespēsim noturēt pietiekami lielu teritoriju ar uzņemošo infrastruuktūru, tad to NATO palīdzību saņemt nebūs iespējams.

Piedevām – Gribauskaite nepaskaidroja, ka NATO ātrās reaģēšanas spēku reaģēšanas laiks pagaidam nav 3 dienas – esošajiem tas ir pāris nedēļas (tas ir apmēram tā, ka ja Latvijas vienība skaitās ātrās reaģēšanas spēkos, tad viņa uzturas Latvijā, darba dienās trennējas Ādažos, brīvajā laikā dzīvo mājās. Saņemot komandu, savācas un sāk gatavoties, tad sagaida lidmašīnu no NATO …

Tie “superātrās” reaģēšanas spēki, par kuru veidošanu vienojās Velsas samitā vēl nav gatavi – ātrakais šī gada beigas vai pat 2016. gada tikai tiks izveidoti. Sakumā bija plānota 2 dienu gatavība, vēlāk sekoja paziņojums, ka 2 dienu gatavība nav praktiski iespējama – tātad būs 3 dienas vai pat ilgāk. Vēl jāpieskaita laiks, kas vajadzīgs, lai Latvija to palīdzību uzprasītu …

Tā ka …

1)Latvijai ir jāstiprina savi bruņotie spēki:

* skaitliski

* apmācības līmenī

* bruņojuma ziņā

* sadarbības līmeni ar kaimiņiem un talākām NATO valstīm

2)Latvijai japaaugstina savu vienību gatavības līmenis:

* jāstiprina stratēģisko objektu apsardze

* jāsakārto mobilizācijas procedūras, lai armiju, zemessardzi, rezervistus un pārējos dienestus būtu iespējams jēgpilni mobilizēt sakarīgā laikā

(nevar kara laikā rezervistam pavēsti pa pastu sūtīt, un nezin vai droši var paļauties uz mobilo telefonu vien)

* un jābūt pastāvīgai dažu vienību dežūrai, kas var iesaistīties aizsardzībā un palīdzēt nodrošināt mobilizāciju minūšu laikā (reāli nelielām vienībām uz maiņām jāsēd dežūrā – un jābūt plānam, kā viņi uzsāk aizsardzību un mobilizāciju)

Bet … cik zinu, tad process notiek – vismaz vairakās no pieminētajām jomām – tikai varētu vēlēties nedaudz ātrāk – ej nu zini – cik mums ir laika. Atliek cerēt, pa Putinam varētu nebūt spēka reizē karot Ukrainā un vēl šeit kautko organizēt. Bet tomēr jānem vērā, ka tas konflikts var aizsākties arī samērā nejauši – vai nu Ukrainā kāda NATO valsts vairak iesaistities, vai kāds konflikts ar Krievijas klejojosajiem bumbvedējiem, vai Krievijas nacionalradikāļi kādu provokāciju uzrīkot … ja būsim vāji, tad mēs varam saņemt Krievijas atbildi pret NATO pat par citu grēkiem vienkārši tāpēc, ka esam tuvākie un vajākie …tā ka labāk savu aizsardzību turēt gatavībā.

+10
0
Atbildēt

3

    Kurmītis > Edgars Avotiņš 05.03.2015. 12.12

    : )))))

    Sasmīdināji. Tu vēl „piemirsi” pievienot finansiālo sadaļu – cik simtus miljonu tas viss maksās. Pie tam ne tikai kā izveduma pozīcija budžetā, bet arī kā REĀLS zaudējums tautsaimniecībai kopumā, kad vairāki tūkstoši vīru spēka gados nodarbosies ar to, ka pa krūmiem ložņās un „gaidīs Nato lidmašīnu”.

    Latvijas drošībai patiesībā vajag pavisam sīku nieku:

    1. izstāties no Nato;

    2. atlaist tos dažus kara kurinātājus, kuri rīko militarizēto histēriju tipa „bābu rinkeviču” …

    VISS !

    Ak, jā. Noteikti vajadzēs stiprināt Drošības un parasto Policiju. Uz turieni kā reizi varētu tad novirzīt no armijas reformēšanas izbrīvētos līdzekļus. Jo vienīgie draudi Latvijai tad būs jeņķu vēstniecība un visādi tās apmaksāti oranžisti un maidaņuki.

    Krievija Latvijai NAV drauds nevienā paša brīdī bijusi visu pēdējo 25 gadu laikā. Tieši otrādi – Krievija bija tā, kura LABPRĀTĪGI izveda armiju no Latvijas, kamēr Nato ved iekšā. Un, ja Latvija būs neitrāla valsts, tad tieši Krievija darīs VISU, lai Latvija tāda arī paliktu turpmāk.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 05.03.2015. 12.24

    Izstāties no NATO? … tad militārajiem izdevumiem vajadzēs vēl lielakus izdevumus.

    Ko tad Krievija tērējas? Vai viņiem baigi labs ekonomiskais stavoklis? 2013. gada militārie izdevumi bija 4.1% no IKP. Pagajšgad IKP neauga un sogad samazinās, toties militārie izdevumi tiek palielināti.

    Izstāsti Putinam, ka viņš nepareizi rīkojas!

    Un par NATO armiju, kuru “ved iekšā” – pats labi zini, ka NATO nekādu armiju iekšā neved – ierodas vienības uz mācībam, pamacās un atkal aizbrauc – uz vietas nekas nepaliek – vienkārši žurnalisti ziņo par ierašanos, bet neziņo par izbraukšanu, jo tas nešķiet interesanti.

    Vienīgais, kas šeit paliks pastavīgi ir NATO štābs – ap 40 virsnieki.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 05.03.2015. 12.38

    Un to ka Krievija neapdraud …

    Nu jā – itkā šodien neapdraud. Ukrainu arī neapdraudēja, līdz brīdim, kad pēkšņi sāka apdraudēt – anektēja Krimu un karo Doņeckā un Luhanskā.

    Tur jau tā lieta, ka nedrīkst gaidīt, kad apdraudēs – jebkurai valstij armijai ir jabūt pietiekami gatavai jebkādiem nakotnes draudiem.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

ierados 05.03.2015. 09.32

” Nosist var, sasitot plaukstas.”
Tu arī būsi starp tām. Ir ļoti simpātiski vērot, pridurok, kā tu priecājies par savu līķi.

+10
-1
Atbildēt

6

    Skumjais Bruņinieks > ierados 05.03.2015. 10.10

    To ierados

    Ko Jūs te spēlējiet teātri ar “kurmītis” gānīšanu, Jums taču ir VIENS SAIMNIEKS. Abi šeit esiet, lai bīdītu viņa intereses.

    Kurmīša klons norej kurmīti un kļūst savējais portālā.

    Aizejiet labāk abi atkorķējiet šampānieša pudeli, paaiciniet vēl līdzi “ērikus”, ” aivairskus”, “andrejus”, “jautājumus, “heinrikus” un iedzeriet visi kopā par sava saimnieka

    AIVARA LEMBERGA

    uzvaru.

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    v_rostins > ierados 05.03.2015. 10.46

    Skumjais Bruņinieks

    Vai Lembergs bija sliktais, kad Putina kuce, Zatļers, savāca druskas no viņa galda un uzlaizīja mērces paliekas? Vienkārši pat Lembergs bija spiests novērsties no tik atklāta puķinoīda un atrāva tam savu krūti.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    v_rostins > ierados 05.03.2015. 14.05

    Pelēkais Vilks

    Vareni lepojies ar Putina smegmas ēdāju? Kas ir tas ir, ne katram tāda laime, tev jau nu noteikti nespīd.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > ierados 05.03.2015. 13.51

    rostiņ, izmīļotā puzes kuce, mazliet pievaldi mēli un

    pirkstus..

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > ierados 05.03.2015. 14.26

    Acīmredzot, būšu trāpījis…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ierados > ierados 05.03.2015. 10.38

    Laba iedoma: viena grupējuma kloni “apkaro” viens otru ar mērķi sakompostrēt publikai smadzenes. Ideja nav jauna, tā nāk no imho kluba, kur vairāki dauņi izvērš itkā polemiku, lai izliktu pavedienu vajadzīgajā virzienā. Pēc tava paša loģikas tu pats piederi pie puzes lieveņa laizītājiem, man ļoti žēl. Bruņiniek, tu esi ne tikai skumjš, bet arī dumjš.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu