ASV uz gadu pagarina sankcijas Krievijai • IR.lv

ASV uz gadu pagarina sankcijas Krievijai

22
ASV prezidents Baraks Obama (no labās), aizsardzības ministrs Eštons Kārters un ģenerālis Martins Dempsijs. Foto: EPA/LETA

ASV aizsardzības ministrs: Krievija neatgriezīsies pie līguma ievērošanas, ASV var spert aizsardzības soļus

ASV uz gadu pagarinājušas ierobežojumus, kas noteikti Krievijai sakarā ar Ukrainas bruņoto konfliktu un Austrumukrainas krīzes padziļināšanos. Kā vēsta Baltā nama preses dienests, šādu lēmumu pieņēmis ASV prezidents Baraks Obama.

„Es pagarinu nacionālās ārkārtas situācijas režīmu, kas tika izsludināts 13660. rīkojumā,” teikts Obamas paziņojumā. Prezidents paziņoja, ka joprojām pastāv draudi ASV drošībai un ārpolitikai.

Pēc ASV prezidenta teiktā, „draudus rada politika un cilvēki, kuri grauj Ukrainas demokrātiskos procesus un institūcijas, apdraud mieru, drošību, stabilitāti, Ukrainas vienotību un suverenitāti un pieļauj nepieņemamu viņiem piederošo līdzekļu izmantošanu”.

Kā vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, runa ir par dažādiem ASV noteiktiem ierobežojumiem un sankcijām pret Krieviju, kurus ASV ieviesa pērn, sākoties Ukrainas konfliktam.

Arī Eiropas Savienība ieviesa sankcijas pret Krieviju pēc Krimas aneksijas, vēlāk tās pastiprināja, eskalējot militārajai darbībai Donbasā. ES par sankciju pagarināšanu būs jālemj martā. ES augstā ārpolitikas pārstāve Federika Mogerīni paziņojusi, ka sankcijas pret Krieviju netiks atceltas.

Tikmēr ASV bruņoto spēku komandieris ģenerālis Martins Dempsijs nācis klajā ar paziņojumu, ka Savienotās Valstis var spert aizsardzības soļus, ja Krievija pārkāps vienošanos par vidējās un tālās darbības rādiusa raķešu iznīcināšanu. Viņu atbalstījis arī ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

Kārters norādījis, ka pastāv trīs varianti, kad ASV var spert attiecīgus soļus. Tas notiks tad, kad ASV un to sabiedrotie tiks apdraudēti ar vidējās darbības spārnotajām raķetēm, kuras var palaist no zemes. Šādā gadījumā Vašingtona, lai pasargātu sevi un sabiedrotos, iedarbinās aktīvo aizsardzību, paziņoja Kārters.

Turklāt ASV var spert arī pretsoļus, lai nepieļautu šo ieroču izmantošanu, kas, pēc ministra teiktā, ir „atklāta militāra konfrontācija”. Trešais variants, teica Kārters, ir atteikšanās pildīt noslēgto vienošanos par vidējās un tālās darbības rādiusa raķešu iznīcināšanu. „Šis līgums ir ceļš ar divvirziena kustību,” teica Kārters. Ja Krievija neatgriezīsies pie līguma ievērošanas, ASV var spert aizsardzības soļus, teica ministrs.

 

Komentāri (22)

Pelēkais Vilks 04.03.2015. 09.24

ASV uz gadu pagarina sankcijas Krievijai

==========

Urluvalsts atbilde: pagarināsim sev uz 2 gadiem.

+6
0
Atbildēt

0

LoveLove 04.03.2015. 11.02

Pozitīvāk pat par sankciju pagarināšanu ir ASV definētais skaidrais rīcības plānu attiecībās ar Krieviju un atteikšanās no ilūzijas, ka šo attiecību problēmai ir īstermiņa raksturs. Šāda rīcības plāna esamība atsvērs Obamas neizlēmību, balstoties uz principu “esmu priecīgs par katru problēmu, kas nenonāk uz mana rakstāmgalda”.

+5
0
Atbildēt

0

Fikseris 04.03.2015. 10.23

Muļķu zemei krievijai nav daudz palicis. Pēc gada-diviem tur jau beigsies nauda un sāksies bada dumpji. Putins šaus nost krievus. Būs interesanti :))

+5
-1
Atbildēt

2

    aivarsk > Fikseris 04.03.2015. 18.36

    Visi krievu valdnieki agrāk vai vēlāk ķeras pie krievu apšaušanas, ja vien viņiem pašiem laicīgi nenocērt ohuennij otrostok, ko citur sauc par galvu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > Fikseris 04.03.2015. 10.59

    Toties kaujas lidmašīnu ražošanā gandrīz sasnieguši PSRS-a līmeni, pagājušogad izgatavotas ~170 kara lidmašīnu (PSRS laikā bija ap 200 gadā). Tiesa gan, daļa pārdota Indijai un vēl k-kam, bet vairums tomēr palicis pašiem.

    Lai cik plika pakaļa nebūtu krievam, degviela tankiem + patronas ko uz kaimiņiem šaut vienmēr atradīsies.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu