Aptauja: Gandrīz puse Krievijas iedzīvotāju attaisno Staļina represijas • IR.lv

Aptauja: Gandrīz puse Krievijas iedzīvotāju attaisno Staļina represijas

22
Krievijas komunisti 23.februāra gājienā ar Staļina un Ļeņina portretiem, atzīmējot tā saukto padomju armijas dienu. Foto: EPA/LETA

Tikai ceturtā daļa piekrīt, ka Staļinu var saukt par valsts noziedznieku

45 procenti Krievijas iedzīvotāju uzskata par attaisnojamiem PSRS vadoņa Josifa Staļina laika represijas un tūkstošiem upuru, liecina martā veiktā pētījumu organizācijas “Levada centrs” aptauja. Tikai ceturtā daļa respondentu piekrīt, ka Staļinu var nosaukt par valsts noziedznieku, bet 57% pret to iebilst.

Kā raksta avīze “Vedomosti“, Staļina represiju atbalstītāju skaits šajos gados ir divkāršojies, jo tikai pirms trim gadiem – 2012.gadā to bija mazāk – 21%. Vienlaikus būtiski samazinājies to cilvēku skaits, kas uzskata, ka ne ar ko nevar attaisnot Staļinlaika represijas un daudzos upurus.

Pieaudzis arī to Krievijas iedzīvotāju skaits, kas Staļina nāvi uzskata par “lielā skolotāja un vadoņa zaudējumu”. Laikā no 2010. līdz 2013.gadam tādu bija 18-19%, bet 2015.gadā jau 24%, liecina “Levada centra” aptaujas.

Šogad janvārī veiktajā aptaujā, piemēram, vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju pozitīvi vērtēja Staļina lomu Krievijas vēsturē.

Staļina morālā reabilitācija, kas tikai arvien pieņemsies spēkā pirms tā sauktās “uzvaras dienas” svinēšanas 9.maijā, nozīmēs personisku apvainojumu miljoniem cilvēku un var novest pie sabiedrības šķelšanās, pirmdien Krievijas prezidenta cilvētiesību padomē paziņoja vēsturnieks Nikolajs Svanidze.

Kā vēsta “Radio Svoboda”, pagājušajā nedēļā aktīvisti no partijas “Jabloko” jaunatnes organizācijas Maskavā īstenoja akciju “Aizmirstot par upuriem, jūs paši kļūstat par bendēm”.

 

Komentāri (22)

traductrice 31.03.2015. 13.54

Krievija straujiem soļiem ir pietuvojusies 20 gs. 30.gadiem. Ja vien tā būtu tikai Rus iekšējā problēma, par šādu degradāciju varētu tikai pasmīkņāt. Diemžēl tā nav.

+15
0
Atbildēt

3

    edge_indran > traductrice 31.03.2015. 14.49

    ———–

    Visur viena un tā pati aina…..

    https://www.youtube.com/watch?v=MM1thbvBbKk

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Galaktions > traductrice 31.03.2015. 14.23

    Pat ja problēma būtu vien “iekšēja”, es nesmīkņātu.

    Un ne tikai tāpēc, ka Krievzemē ir daži latvji vai to pēcteči.

    ……………..

    Nez ko aptauja par St. represiju – precīzāk, masu slepkavību – attaisnošanu/neattaisnošanu uzrādītu Ljā – latvjos, krievos, vecos, jaunos…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 31.03.2015. 13.57

    tāda ir šī tauta. Neliels apmulsums viņiem bija iestājies ap 1990. gadu, bet nu jau atkal viss ir “kārtībā”. Vēsturi pieslīpēja, vadoņus sašķiroja un var rullēt tālāk.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

Ģirts 31.03.2015. 14.21

70 gadi padomju varas un totāls genocīds pret visiem, kam IQ virs vidējā, ir paveicis savu. Visus krievus, kuri spēja patstāvīgi strādāt, domāt un rīkoties komunisti iznīcināja pilnībā kopā ar ģimenēm. Palika infantīli, bailīgi, paklausīgi un alkoholiķi. Viegli kontrolēt. Tie daži procenti, pateicoties kuriem vispār kaut kas kustējās uz priekšu lieliskajā PSRS, neko pārāk vairs mainīt nevarēja. No kurienes Krievijā lai rastos citādāka publika?

To saprot Kremlis, kur ļoti intensīvi, kopš Putina iecelšanas par caru, stūma Staļina brendu tautās, izmantojot tradīcijā iegājušo līdera kultu. Jeb drīzāk baiļu refleksu.

Vienmēr likās, ka vēlme pēc stiprās rokas, lielā brāļa, tautu tēva piemīt cilvēkiem, kam nav nekādas sajēgas par to, ko darīt ar savu dzīvi. Taisnība, bet daļēja. Tomēr liela daļa motivācijas gribēt redzēt, kā aizved kaimiņus uz neatgiežšanos, nāk no cilvēka nožēlojamās dzīves un truli ļauna prieka par to, ka kādam tulīt ļoti neies. Nies vairāk nekā viņam. No tā var izdarīt secinājums par šī represijas vēlošā pūļa ikdienas dzīves kvalitāti – emocionāla un fiziska vardarbība, nekādu cerību uz kaut ko labāku, it sevišķi pašreizējās Krievijas ekonomiskās situācijas apstākļos. Un atkal Kremlī viss zem kontroles – šo tautas dzīves kvalitātes kritumu izmanto, parādot, kuri ir sliktie – ASV, Eiropa un iekšējie ienaidnieki. Tie, kuri dzīvo labāk par lielāko daļu krievijas iedzīvotāju.

Nesen viņiem bija aptauja, ko propogandas kanāli tiražēja zem virsraksta: 50% atbalsta kodolkaru. :) Un tur bija apkopots tas, ka 50% atbalsta kodolieroču pielietošanu pret rietumvalstīm. 1.5gada laikā Krievijas iedzīvotāji ar modernas propogandas palīdzību ir novesti līdz islamistu teroristu līmenim – viņiem pat vienalga, kas notiks ar viņiem, ka tik “ienaidniekam” sliktāk.

Tāda ir šodienas Krievija – televīzjas nozombētu pašnāvnieku un sadistu pārpildīta valsts.

+15
0
Atbildēt

5

Fikseris 31.03.2015. 17.21

Viena no šausmīgākajām lietām ko cilvēkiem izdara totalitārs režīms ir psiholoģijas sačakarēšana. Vācieši zem nacistiem nodzīvoja tikai 12 gadus, bet pat pēc otrā pasaules kara vajadzēja entos gadus, lai apjēgtu visu, kas patiesībā ar viņiem tika izdarīts.

Krievi tādā psiholoģiskā stāvoklī dzīvo jau 100 gadus un pat nav sākuši realitāti saprast.

Neredzu tai valstij nākotni. Var tikai cerēt ka viņi neparaus citus sev līdzi.

+4
0
Atbildēt

1

    andrejs > Fikseris 31.03.2015. 18.23

    Patiesi, līdz LOSR :) apaļai jubilejai atlikuši tikai divi gadi…. Kas to būtu domājis…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu