Sporta manēžā redzama izstāde par okeāna leģendu "Titāniku" • IR.lv

Sporta manēžā redzama izstāde par okeāna leģendu “Titāniku”

27
"Titāniks". Vēsturisks attēls

Izstāde būs apskatāma līdz jūnija beigām

Rīgas Sporta manēžā, Maskavas ielā 160, apskatāma pasaulē lielākā ceļojošā izstāde par okeāna leģendu ”Titāniku” – “Titanic The Exhibition”. Izstāde pieejama katru dienu no plkst.11 līdz 20, pēdējā ieeja plkst.19. 

Izstādi veido 15 galerijas, kurās apmeklētāji var iepazīties gan ar materiāliem par kuģa būvēšanu un vēsturnieku atklātajiem faktiem par tā traģisko bojāeju, gan arī iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē – lielākā daļa galeriju veidotas atbilstoši ”Titānika” interjeram un ļauj izbaudīt tā laika gaisotni, izdzīvot notikumus un uzzināt pasažieru stāstus. 

Izstādē apskatāmie artefakti pieder Lielbritānijas uzņēmumam “White Star Memories”, kas ir lielākais ar ”Titāniku” saistīto objektu kolekcionārs pasaulē. Artefaktu vidū ir pastkarte, ko otrās klases pasažiere Mariona Raita nosūtīja brālim 11.aprīlī – dienā, kad ”Titāniks” atradās Kvīnstaunas ostā Īrijā – savā pēdējā pieturā pirms liktenīgās sadursmes. Izstādē apskatāma arī sērkociņu etvija, kas tika iegādāta uz ”Titānika” esošajā bārddziņu salona laikā, kamēr kuģis vēl atradās Sauthemptonas ostā un bija pieejams publikai. Eksponātu vidū ir arī pārtikas karte maltītei “A La Carte” restorānā – pamatmaltītes bija iekļautas biļešu cenā, bet pusdienošana šajā restorānā bija par papildu samaksu. 

Tomēr, ja pasažieris bija nokavējis kādu no cenā iekļautajām maltītēm, viņš varēja saņemt kompensācijas talonu un izmantot to “A La Carte” restorānā. Izstādē esošais talons ir vienīgais pasaulē zināmais, kas pieejams kolekcionāriem pēc kuģa avārijas. Eksponātu vidū ir arī tā laika smalkākais porcelāns, leģendārā vācu mīksto lācīšu ražotāja “Steiff” izgatavotais piemiņas lācītis ”Titānika” bojāgājušo bērnu piemiņai. 

Ieejas maksa izstādē darbadienās pieaugušajam būs 13,95 eiro, brīvdienās – 16,95 eiro, bet bērnam līdz 17 gadu vecumam – darbdienās 7,95 eiro, brīvdienās – 8,95 eiro. Bērniem līdz piecu gadu vecumam – bez maksas. Pieejamas arī grupu biļetes. 

Katrs apmeklētājs, dodoties aplūkot ekspozīciju, saņem iekāpšanas karti. Vienu tās pusi rotās ”Titānika” rēderejas “White Star Line” emblēma, bet otrā atrodama informācija par kādu no kuģa pasažieriem. Galerijā, kas veltīta kuģa piemiņai, var uzzināt “sava pasažiera” likteni. Rūpīga iepazīšanās ar ekspozīciju aizņem ap 80 minūtēm. 

Izstādē ir pieejami arī pavadošie gidi un audio gidi latviešu, angļu un krievu valodā. Izstādi veido vairāk nekā 375 vēsturiski artefakti, kas atradās uz ”Titānika” vai tā līdzinieka – kuģa ”Olimpija” (”Olympic”) -, līdz ar to šī ir reta iespēja iepazīt dzīvi uz lielā kuģa, pirms tas nogrima okeāna dzelmē. Eksponātu vidū ir priekšmeti, kas tika nocelti no kuģa īsi pirms tā došanās ceļā uz Ņujorku, atrasti jūrā tūlīt pēc katastrofas, tādi, kurus paņēma līdzi izdzīvojošie pasažieri, kā arī priekšmeti no Džeimsa Kamerona 1997.gada filmas, kuru vidū ir arī leģendārā briljanta ”Okeāna sirds” kopija, kā arī Keitas Vinsletas un Leonardo di Kaprio tērpi.

Izlaišanas laikā ”Titāniks” bija lielākais pasažieru tvaikonis pasaulē. Savā pirmajā braucienā 1912.gada 14.aprīlī, svētdienas vakarā ”Titāniks” uzdūrās aisbergam un nogrima pēc divām stundām un četrdesmit minūtēm. Bojā gāja 1500 cilvēku, un tā bija viena no lielākajām miera laika jūras katastrofām, kā arī pati slavenākā.

Vairāk informācijas feisbuka lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu