Rinkēvičs Ukrainai pagaidām nesola bezvīzu režīmu • IR.lv

Rinkēvičs Ukrainai pagaidām nesola bezvīzu režīmu

25
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (no kreisās) un ministra preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sasniegto pirmajos trijos mēnešos. Foto: Ieva Lūka, LETA

Latvijas ārlietu ministrs: šis būs kara laika samits

Maijā gaidāmais Austrumu partnerības samits būs kara laika samits, tā preses konferencē par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sasniegto pirmajos trijos mēnešos norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ukraina Rīgas samita laikā var cerēt tikai uz vīzu režīma liberalizāciju, nevis bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību. Tā, atbildot uz jautājumu, teica Rinkēvičs. 

“Mēs vēlētos redzēt individuālāku politiku attiecībā uz katru no šīm sešām valstīm, ņemot vērā to izteiktās vēlmes un politiskās prioritātes. Ļoti gribētu cerēt, ka pastiprināsim sadarbību arī enerģētikas jomā, bet pats būtiskākais, ko vēlētos redzēt, ir tas, ka mēs skaidri pasakām – mēs turpinām sadarboties,” norādīja Rinkēvičs, runājot par Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu, kā arī Ukrainu.

Ministrs vērsa uzmanību, ka ir viens no tiem, kas stingri atbalsta, ka Ukrainai un Gruzijai, ja tās izpildīs nepieciešamos kritērijus, tostarp biometrisko pasu ieviešanu un atsevišķu likumu precizēšanu, gaidāmajā Rīgas samitā tiks dota zaļā gaisma vīzu liberalizācijai. Rinkēvičs gan norādīja, ka tas nenozīmē bezvīzu režīmu, bet gan atvieglotu vīzu izsniegšanu.

“Tomēr, ja mēs redzēsim, ka viss nenorit gludi, Rīgas samitam ļoti skaidri ir jāpasaka, līdz kuram laikam būtu jāprecizē vai jāizpilda nepadarītie darbi. Pēc atkārtotas izvērtēšanas šis lēmums vienā vai otrā gadījumā ir jāpieņem,” viņš skaidroja.

Sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm – Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu, kā arī Ukrainu – ir Latvijas ārpolitikas prioritāte, ziņo LETA.

Organizējot samitu, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot Austrumu partnerības valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

Austrumu partnerības samita laikā Latvijā ieradīsies valstu un valdību vadītāji no visām ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES institūciju pārstāvji.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu