Aicina atbalstīt iniciatīvu par atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās Saeimā • IR.lv

Aicina atbalstīt iniciatīvu par atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās Saeimā

24
Valsts prezidenta standarts un valsts karogs pie Melngalvju nama. Foto: Edijs Pālens, LETA

Šai iniciatīvai tiek vākti paraksti portālā “Manabalss.lv”

Latvijas Radošo savienību padomes (LRSP) valde aicina atbalstīt iniciatīvu par atklātubalsojumu Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanās Saeimā. Radošo nozaru darbiniekus aicina atdot savu balsi portālā “www.manabalss.lv“.

“Atklāta balsojuma Valsts prezidenta vēlēšanās Saeimā ieviešana ir solis kopējās izpratnes veidošanā par Latviju kā stipru valsti, kurā veiksmīgi pārvarēts pārejas tipa sabiedrībām raksturīgais kūtrums, kura dēļ tās nekalpo kā politiskās varas kontroles instruments un jaunās demokrātijas balsts, tādējādi radot pamatu bažām par tās kvalitāti,” ir pārliecināta LRSP.

LRSP valdes priekšsēdētāja Dace Bluķe un valdes locekļi Andrejs Broks, Ieva Romanova, Daiga Šiliņa un Zanda Treimane radošo profesiju pārstāvjus aicina ar savu attieksmi un rīcību sniegt ieguldījumu tāda indivīdu kopuma veidošanā, kas kā atbildīgi un informēti aģenti aktīvi piedalās sabiedrībai aktuālo jautājumu risināšanā un izlemšanā.

Portālā “manabalss.lv” vāc parakstus par ierosinājumu Valsts prezidentu ievēlēt atklātā balsojumā. Iniciatīvu pašlaik parakstījuši 4429 cilvēki. Lai tā tiktu iesniegta Saeimā, nepieciešams vēl 5571 paraksts, ziņo LETA.

Kā iniciatīvas autors portālā norādīts Mārtiņš Matīss. Viņš ierosinājuma pieteikumā norādījis, ka prezidenta vēlēšanām jābūt atklātām un caurredzamām, lai vēlētājiem būtu iespējams uzzināt, kā viņu vēlēti deputāti irbalsojuši un kurš ir atbildīgs par rezultātu.

Saeima 12.februārī noraidīja nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātos grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā. Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Savukārt nacionālā apvienība rosināja veikt likuma izmaiņas, nosakot, ka balsojumam jābūt atklātam. VL-TB/LNNK šīs izmaiņas rosināja, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos Saeimai un nodrošinātu prezidenta ievēlēšanas procesa caurskatāmību.

Šis likumprojekts izraisīja domstarpības starp valdošajām partijām, jo koalīcijas līgumā noteikts, ka par Satversmes grozījumiem partneriem jābūt vienotam viedoklim.

 

Komentāri (24)

Pelēkais Vilks 30.03.2015. 16.48

Par šo, visnotaļ loģisko iniciatīvu (akurāt kā par virsprokuroru), var nebalsot tikai tie, kuriem Latvija ir “pie pakaļas” un jau iepirktas tranzītlidojuma biļetes uz Marsu (caur nīsto āmuriku, īrlandiju vai karalisti)…

Saturna migranti, uŗļas.

+3
0
Atbildēt

0

dzeris49 30.03.2015. 20.31

Nu redzēsim, cik Latvijā ir cilvēki, kuriem vispār kaut kas interesē, un kuri negrib otru Bērziņu, izskatās, ka tādi būs pamaz.

+2
0
Atbildēt

0

andrejsg 31.03.2015. 03.18

Domāju, ka visi, kurus interesē šī tēma, ir lasījuši gan viedokļus PAR atklātu balsojumu, gan viedokļus PRET to.

No tā, ko esmu lasījis, man ir izveidojies viedoklis, ka NAV lietderīgs Saeimas deputātu atklāts balsojums prezidenta vēlēšanās Saeimā.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu