FOTO: Maskavā zemes klēpī guldīts noslepkavotais politiķis Boriss Ņemcovs (papild.) • IR.lv

FOTO: Maskavā zemes klēpī guldīts noslepkavotais politiķis Boriss Ņemcovs (papild.)

27
Katafalku ar Borisa Ņemcova mirstīgajām atliekām cilvēki uz kapsētu pavadīja, metot ceļā puķes. Foto: ITAR-TASS/LETA

No Borisa Ņemcova atvadīties bija atnākuši tūkstošiem cilvēku

Beigusies atvadīšanās Maskavā Saharova centrā no piektdien nogalinātā politiķa Borisa Ņemcova. Tuvinieki, draugi un atbalstītāji pavada zārku uz Trojekurovas kapsētu. Gājiens uz politiķa pēdējo atdusas vietu sākās ar saucieniem: “Krievija būs brīva!”. Cilvēki Ņemcovu pavada ar aplausiem, raksta Krievijas televīzija “Doždj”.

Jau ziņots, ka sēru ceremonijā līdzās nelaiķa zārkam stāvēja politiķa tuvinieki, arī viņa māte un bērni. Tūkstoši cilvēku bija atnākuši atvadīties no politiķa, veidojot garas rindas.

Sēru vainagu uz Saharova centru atsūtījis arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, paziņoja Krievijas Republikāniskās partijas-Tautas Brīvības partijas (RPR-PARNAS) pārstāve Olga Šorina.

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien apbalvojis Ņemcovu pēc nāves ar Brīvības ordeni, paziņojot, ka politiķis vienmēr paliks Ukrainas draugs.

No nelaiķa atvadīties ieradies arī vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs. Goda sardzē stāv Ņemcova līdzgaitnieki, vēsta LETA/Lenta.ru.

Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma otrdien aicināja NVO forumā Rīgā: “Šodien demokrātiskā pasaule atvadās no Krievijas viedokļu līdera Borisa Ņemcova. Viņš bija drosmīgs cilvēks, kurš riskēja ar pašu svētāko – savu dzīvību. Viņa aiziešanai šajā lielo skumju brīdī jāgūst kāda jēga. Mēs katrs varam apņemties palīdzēt aizstāvēt demokrātijas, brīvības un cilvēka tiesības. Tā būtu mūsu misija un Ņemcova misijas tālāka nešana nākotnē.”

Maskavā uz Ņemcova bērēm ieradies arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa), bet eiroparlamentārieti Sandru Kalnieti pirmdien neielaida Krievijā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs telekanālam “Doždj” atvadu brīdī no Ņemcova teica, ka tas, ka Ņemcovs bija opozīcijas līderis, darīja Krieviju stiprāku. Īsajā TV intervijā uz žurnālista jautājumu, ko Ušakovs mācījies no Ņemcova pilsētas vadībā, atbilde nesekoja, tikai vispārīgas pieklājības norādes, ka Ušakovam bija svarīgi te atbraukt, jo viņam Maskavā ir daudz draugu gan “pie varas, gan opozīcijā”. 

Ušakovs arī norādīja, ka Krievijai jābūt ieienteresētai šīs slepkavības izmeklēšanā, turklāt atklātā izmeklēšanā, lai atrastu slepkavas un lai visi būtu pārliecināti, ka atrasti īstie noziedznieki. “Tas ir svarīgi [valsts] reputācijai,” teica Rīgas mērs.

ES vēstnieks Krievijā Vīgauds Ušacks piemiņas ceremonijā teica, ka Ņemcovs bija patiess eiropietis, kurš atbalstīja pilsoniskas sabiedrības vērtības.

Godināt nogalinātā opozīcijas politiķa piemiņu atbraucis arī Lielbritānijas bijušais premjerministrs Džons Meidžors, ziņo avīze “The Moscow Times”.

Ceremonijā piedalās Lielbritānijas, Īrijas, Zviedrijas vēstniecību pārstāvji. Piemiņas brīdī uzstājās raū ASV vēstnieks Džons Tefts, kurš teica, ka Ņemcovs, “būdams gubernators, vicepremjers un opozīcijas līderis, vēlējās labāku Krieviju”. ASV diplomāts izteica cerību, ka Ņemcovu Krievijā vēl ilgus gadus atcerēsies kā valsts patriotu.

Ņemcovs tika nošauts piektdien vakarā Maskavā līdzās Kremlim pie Vasīlija nogāzes uz Lielā Maskavas upes tilta. Godinot noslepkavoto opozicionāru, Maskavas ielās svētdien izgāja vairāk nekā 50 000 demonstrantu. Piemiņas pasākumi notika arī daudzās citās Krievijas pilsētās.

Ņemcovs tiks apglabāts otrdien Maskavas Trojekurovas kapos.

 

Komentāri (27)

Pelēkais Vilks 03.03.2015. 13.18

Sēru vainagu uz Saharova centru atsūtījis arī Krievijas prezidents Vladimirs

===========

Pasūtītājs atsūtīja vainagu.

+9
0
Atbildēt

1

Baiba 03.03.2015. 15.40

Sievietei un mātei nevar būt lielākas nelaimes kā zaudēt dēlu. No visas sirds jūtu līdz tuviniekiem…

+9
0
Atbildēt

1

    Pelēkais Vilks > Baiba 04.03.2015. 08.53

    Meitu vieglāk zaudēt, Entonijas ielas baibaliņ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    elvē > galantais 04.03.2015. 00.45

    : nu kā tad nerunā. Neko neesot redzējis un neko dzirdējis. Tuvākajās dienās iešot prom no darba.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > galantais 03.03.2015. 20.49

    Tiešām kāpēc vairāk nerunā par to sniega tīrītāju, kurš īstajā laikā un īstajā vietā lēnām brauca garām kur sniega nemaz nebija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > galantais 03.03.2015. 17.21

    Mana māte, kas pieredzējusi gan 40., gan 44., gan 49. gadu, ir daudz stāstījusi par krievu okupantu zvērībām. Nekas nav mainījies.

    Lai vieglas smiltis Ņemcovam!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu