ES: Krievija un Ukraina vienojas par gāzes piegādēm līdz marta beigām • IR.lv

ES: Krievija un Ukraina vienojas par gāzes piegādēm līdz marta beigām

34
Strādnieks "Gazprom" gāzes vada kontrolpunktā. Foto: AFP/LETA

EK viceprezidents un enerģētikas savienības komisārs Marošs Šefčovičs ir apmierināts ar sasniegto sarunās

Pirmdien Briselē notikušajās pārrunās Maskava un Kijeva vienojās par gāzes piegādēm Ukrainai līdz marta beigām, tādējādi nodrošinot arī piegādes Eiropai, paziņojusi Eiropas Savienība (ES).

Krievijas valsts gāzes koncerns “Gazprom” pagājušajā nedēļā draudēja pārtraukt gāzes piegādes Ukrainai un tā vietā novirzīt piegādes uz okupētajām Austrumukrainas teritorijām, raksta LETA/AFP.

“Es esmu apmierināts, ka mums izdevās nodrošināt ziemas vienošanās pilnīgu realizēšanu piegādes vajadzībām Ukrainai,” pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents un enerģētikas savienības komisārs Marošs Šefčovičs, norādot uz līgumu, kas noslēdzas 31.martā un kuru Krievija draudēja atcelt.

“Tāpat mēs vienojāmies īstenot trīspusējas pārrunas par ziemas vienošanās turpināšanu. Es esmu no jauna pārliecinājies, ka gāzes piegādes ES tirgiem saglabājas drošas,” sacīja Šefčovičs.

Šāda vienošanās panākta pēc gandrīz piecu stundu ilgušām pārrunām starp Šefčoviču, Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku un viņa Ukrainas kolēģi Vladimiru Demčišinu.

Krievijas un Ukrainas nesaskaņas bija apdraudējušas gāzes piegādes ES, kas aptuveni trešdaļu savām vajadzībām nepieciešamās gāzes saņem no Krievijas. ES paziņoja, ka abas puses vienojušās pagaidām neapspriest gāzes piegādes okupētajām Austrumukrainas teritorijām un pārrunāt tās vēlāk.

Krievijas un Ukrainas pārstāvji uz pārrunām par tā dēvēto vasaras vienošanos tiksies līdz marta beigām. Saspīlējums abu valstu starpā saasinājās pagājušajā mēnesī, kad “Gazprom” sāka tiešās gāzes piegādes okupētajām Austrumukrainas teritorijām un pieprasīja Ukrainai par tām samaksāt.

 

Komentāri (34)

Kurmītis 03.03.2015. 11.46

Ha, ha, ha …. „vienojās” … Vispār jau tieši otrādi – ne par ko nevienojās un nekādi papīri netika parakstīti. Ar „vienošanos” starptautiskajās attiecībās parasti saprot dokumentā fiksētas norunas – papīrus, kurus paraksta … bet nu Ševčovičs kā polis varēja to arī nezināt … : )

Tikšanās sāls ir faktā, ka ukri, kā parasti, gribēja atkal pārspēlēt rudens līgumu, izdiņģēt kādas jaunas preferences, tipa – Donbass ir mūsu, bet par tā apkuri mēs nemaksāsim u.t.t. parastajā hoholu zaglīgi melīgajā stiliņā. Krievi pateica, ka nekā pārspēlēt netaisās. Līgums ir, cena ir. Viss notiek atbilstoši līgumam. Ukrīšiem tika sadots pa nagiem … : )))

0
0
Atbildēt

1

    andrejs > Kurmītis 03.03.2015. 12.02

    Man tāds jautājums… Vai Kremļa TV jūs vēl nav iesūdzējusi tiesā par regulāriem autortiesību pārkāpumiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu