VDK dokumentu izpētes komisiju nodos neatkarīgai zinātnieku institūcijai • IR.lv

VDK dokumentu izpētes komisiju nodos neatkarīgai zinātnieku institūcijai

27
VDK dokumentu izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris (no kreisās), Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs un Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis ieradušies uz tikšanos ar Ministru prezidenti. Foto: Edijs Pālens, LETA

Šo vienošanos vēl jāapstiprina valdošās koalīcijas padomei

Lai izslēgtu jebkāda veida politisko ietekmi, iesaistītās puses vienojās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisiju nodot neatkarīgai zinātnieku institūcijai, ziņo LETA.

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) piektdien paziņoja, ka pagaidām gan vēl nav pieņemts lēmums par konkrētu institūciju. Tomēr izskanēja gan Vēstures institūta, gan arī Latvijas Zinātņu akadēmijas vārds.

Par komisijas nodošanu pirmdien, 30.martā, lems valdošās koalīcijas padome.

”Pagaidām ir sarežģījumi veikt šādu operāciju, jo pastāv šķēršļi Latvijas likumdošanā, tāpēc varētu tikt veidots jauns neliels likums,” uzsvēra premjerministre.

Straujuma uzskata, ka līdz šim iesaistītajām pusēm neesot bijusi vēlēšanās politiski ietekmēt komisijas darbu, tomērpastāvējušas personību sadursmes. Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris, runājot par iespējamo politisko ietekmi, uzsvēra, ka varbūt no malas varētu izskatīties, ka ietekmēšanas mēģinājumi ir bijuši, tomēr viņš vēlas, lai nākotnē šāds uzskats nepastāvētu.

Kā norādīja Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, patlaban jau ir skaidrs biroja un zinātnieku sadarbības modelis, tomēr, tā kā arī tas ir saistīts ar valsts noslēpumu, to izpaust nav iespējams.

Piektdien Ministru kabinetā notika premjerministres Straujumas, VDK dokumentu izpētes komisijas vadītāja Kārļa Kangera, Satversmes aizsardzības biroja direktora Jāņa Maizīša, kā arī Vēstures institūta un Tieslietu ministrijas pārstāvju tikšanās, kurā sprieda par komisijas turpmāko nākotni.

 

Komentāri (27)

DikembeSakamoto 27.03.2015. 20.39

Pareizi, tālāk no tb/lnnk baķkām.

+15
-4
Atbildēt

1

    v_rostins > DikembeSakamoto 27.03.2015. 21.00

    DikembeSakamoto

    Pareizi, savādāk meļņiki, zaharjini, koreni, savicki, rāvji, esterkini, suharenkas, fiļi un berņi var palikt neziņā.

    +3
    -15
    Atbildēt

    0

J.Biotops 28.03.2015. 07.06

Izskatās, ka patrioti vēl nav kārtīgu viedokli par čekistu un liberastu sazvērestību sacerējuši, ja tik vien ko brēkt, ka par štruntīgu bildi.

Ā, ko gan var gaidīt, ja ziņa parādās piektdienas vakarā, kad kad „…gaida kafejnīcā kokteilis…”

+12
-5
Atbildēt

0

mūsu alus 28.03.2015. 17.28

Komisiju nodos institūcijai, institūcijai nebūs līdzekļu, utt., utjp…

25 gadus mākslīgi tiek uzturēta situācija meksikāņu seriālu garā. Neatklāt visu patiesību, daļu patiesības, pat kripatiņu ne, jo ko gan teiks Huans, ja uzzinās, ka Pedro ir Marijas neesošā bērna tēvs…

+5
-1
Atbildēt

1

    andrejs > mūsu alus 28.03.2015. 18.11

    25 gadus mākslīgi tiek uzturēta situācija meksikāņu seriālu garā. Neatklāt visu patiesību, daļu patiesības,

    ————————–

    Tāds jau arī ir šīs komisijošanās mērķis. Īsto mērķi pirms pusotra gada deklarēja Zatlers – noslepenot informāciju vēl uz 30 gadiem. Tagad komisija muļļāsies ar dokumentiem piecus gadus, pēc tam paziņos, ka visu vēl nav izdevies “īzpētīt”, davai vēl naudiņu un vēl pāris gadiņus. Un gan jau tik cēlai vajadzībai piķis atradīsies.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu