Viļņas mēra vēlēšanu otrā kārtā - liberāļu kandidāts pret pašreizējo pilsētas galvu • IR.lv

Viļņas mēra vēlēšanu otrā kārtā – liberāļu kandidāts pret pašreizējo pilsētas galvu

4
Par galvaspilsētas mēra amatu sacentīsies Liberāļu kustības kandidāts Remigijs Šimašus (attēlā) un pašreizējais mērs, Lietuvas brīvības savienības kandidāts Artūrs Zuoks. Foto no "Delfi.lt"

Lietuvā mēri kopumā ievēlēti vismaz 20 no 60 pašvaldībām, bet otrā kārta būs nepieciešama arī citās lielākajās pilsētās

Svētdien Lietuvā notikušajās pašvaldību vēlēšanās, kurās pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas tiešā balsojumā izraudzīti pilsētu un rajonu mēri, Viļņas mēra ievēlēšanai, kā jau tika prognozēts, būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, ziņo LETA/ELTA.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, 15.martā paredzētajā otrajā kārtā par galvaspilsētas mēra amatu sacentīsies Liberāļu kustības kandidāts Remigijs Šimašus un pašreizējais mērs, Lietuvas brīvības savienības kandidāts Artūrs Zuoks.

Apkopojot visu vēlēšanu iecirkņu rezultātus, noskaidrots, ka pirmajā kārtā uzvarējis Šimašus ar 34,53% balsu, bet Zuoks palicis otrajā vietā ar 18,36% balsu.

Zuoks pēdējā brīdī pārspējis Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas priekšsēdētāju Valdemāru Tomaševski, kas ieguvis 17,25% vēlētāju atbalstu.

Par Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu kandidātu Mīkolu Majausku balsojuši 8,86% vēlētāju. Lai gan Šimašus apsteidzis Zuoku ar gandrīz divkāršu pārsvaru, politologi norāda, ka otrās kārtas iznākums nebūt nav tik pašsaprotams, kā varētu likties, jo nav skaidrs, kā rīkosies Tomaševska un pārējo kandidātu atbalstītāji.

Kā atzinis politologs Mažvīds Jastramskis, iespējams, ka pašreizējais mērs mēģinās flirtēt ar Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas elektorātu. Tiesa gan, tas varētu atbaidīt viņa paša vēlētājus.

Savukārt Tomaševska vēlētāju pasivitāte otrajā kārtā garantētu Šimašum drošu uzvaru, norādījis eksperts. Viņš arī pievērsis uzmanību apstāklim, ka šajās vēlēšanās pašreizējais mērs ieguvis vairāk balsu nekā iepriekšējās.

Visā Lietuvā mēri kopumā ievēlēti vismaz 20 no 60 pašvaldībām, bet otrā kārta būs nepieciešama arī citās lielākajās pilsētās.

Kauņā visvairāk balsu ieguvis uzņēmējs Visvalds Matijošaitis, kas otrajā kārtā centīsies pārspēt pašreizējo mēru, “tēvzemieti” Andrju Kupčinsku Klaipēdas mēram Vītautam Grubļauskam otrajā kārtā būs jāsacenšas ar “tēvzemieti” Agni Bilotaiti.

Tikmēr pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu saņēmuši valdošie sociāldemokrāti, tomēr lielajās pilsētās viņus apsteigušas labējās partijas, liecina pirmdien publicētie provizoriskie rezultāti.

Viļņā liberāļi un “tēvzemieši” vienojušies veidot valdošās koalīcijas asi, paužot gatavību sadarboties ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot Zuoka un Tomaševska partijas.

Valstī kopumā sociāldemokrāti saņēmuši 20% balsu un tiešajās mēru vēlēšanās uzvarējuši trijās pašvaldībās, tomēr nevienā no Lietuvas sešām lielajām pilsētām viņu kandidāti otrajā kārtā nav tikuši.

Tēvzemes savienība-Lietuvas Kristīgo demokrātu partija valstī kopumā ierindojusies otrajā vietā ar 15% balsu. Šī politiskā spēka kandidāti ir pirmajās vietās desmit no 60 pašvaldībām. Liberāļi saņēmuši aptuveni 14% balsu un atrodas līderpozīcijās desmit pašvaldībās, arī Viļņā un Klaipēdā.

Darba partija saņēmusi 9% balsu, Lietuvas poļu vēlēšanu akcija un Krievu alianse 8%, Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība – 8%, bet “Kārtība un taisnīgums” – 6% balsu.

 

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu