Debates: Par un pret partnerattiecību reģistrāciju Latvijā • IR.lv

Debates: Par un pret partnerattiecību reģistrāciju Latvijā

40
Foto: Evija Trifanova, LETA
Māra Miķelsone

Divu partiju pārstāvji – Ilze Viņķele un Jānis Iesalnieks – šonedēļ debatē Irir.lv par vai pret nepieciešamību sakārtot nereģistrētas partnerattiecības

Vai nereģistrētas ilgstošas kopdzīves tiesiska aizsardzība un/vai partnerattiecību reģistrācijas iespēja ir aktuāls jautājums Latvijā, sākot debates portālā Irir.lv, vaicā „Vienotības” deputāte Saeimā Ilze Viņķele. Viņa uzskata, ka tā ir aktuāla problēma, kas pieprasa risinājumu. Turklāt runa nav, kā to uzsver oponenti, tikai par viendzimuma partnerattiecībām, bet attiecībām plašākā spektrā.

Viņķeles oponents ir Nacionālās apvienības pārstāvis un Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks, kurš norāda, ka „dabiskā ģimene un laulība ir tautas eksistences pamats un „partnerattiecību” ieviešana ne tikai nav nepieciešama, bet tā būtu pat destruktīva”.

Viņķele uzskata, ka par spīti tam, ka Satversmes 110.pants paredz valsts pienākumu aizsargāt ģimeni, esošais normatīvais regulējums ir pārlieku šaurs un nenodrošina to ģimeņu aizsardzību, kas dažādu apsvērumu dēļ ir izvēlējušies neslēgt laulību. Šādu ģimeņu mūsdienās ir pietiekami daudz, par ko liecina arī statistika. Turklāt šādās nereģistrētās attiecībās dzimušo bērnu tiesību pilnvērtīga aizsardzība ir apdraudēta.

Saeimas deputāte, kas ir solījusi izstrādāt un iesniegt attiecīgu likumprojektu, arī norāda, ka šo attiecību likumiska sakārtošana labvēlīgi ietekmētu dzimstību Latvijā, par ko uztraucas parastie oponenti. Tam piemēri meklējami Skandināvijas valstīs un Francijā.

Savukārt Iesalnieks oponē, ka visas runas par partnerattiecību sakārtošanu galu galā novedīs pie „de facto viendzimuma „laulību” atzīšanas. To apliecina vairāku Eiropas valstu piemērs (svaigākais – Somija) – ieviešot „partnerattiecības”, tās galu galā ir bijušas spiestas atzīt arī viendzimuma „laulību””.

Viņš uzskata, ka „nav saprotams, kā šāds institūts atvieglotu šobrīd „civillaulībā” dzīvojošo dzīvi. Ja viņi nereģistrē laulību, nav pamata uzskatīt, ka viņi reģistrēs „partnerattiecības””.

Kā domājat jūs? Kā vajadzētu sakārtot šos jautājumus Latvijā? Izsakiet savu viedokli un balsojiet par debatētāju pozīcijām šeit.

 

Komentāri (40)

Vita 02.03.2015. 12.35

Jautājums Iesalniekam: Kas ir dabiskā ģimene?

Vai otrā laulība ar bērniem no pirmās būtu dabiskā ģimene?

+15
-8
Atbildēt

5

    v_rostins > Vita 02.03.2015. 12.42

    Vita

    Dabiskas ir gan monogāmas gam poligāmas ģimenes. Nedabiski ir plēst līdzcilvēka anālu, kopoties ar dzīvniekiem vai mirušiem.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Vita 02.03.2015. 13.49

    Vita

    Vispār jau man gribētos tieši Iesalnieka skaidrojumu, jo viņš šo jēdzienu lieto.

    ________________

    Vispār jau man gribētos tieši Viņķeles skaidrojumu, vai viņa rūpējoties par privilēģijas savas partijas biedriem un atbalstītājiem, kaku stumdītājiem, domājusi arī par poligāmām laulībām?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Vita 02.03.2015. 16.09

    Vita

    t.s poligāmās ģimenes tu te pieminēji kā paraugu dabiskai ģimenei.

    ________________

    Vai varu palūgt atsauci?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Vita > Vita 02.03.2015. 15.52

    Paga paga, rostin – nejauc nu pankūkas ar keksiem – t.s poligāmās ģimenes tu te pieminēji kā paraugu dabiskai ģimenei. Nesien bumbas Viņķelei – viņai jādomā kas tāds sapņos nav rādījies.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Vita > Vita 02.03.2015. 13.31

    Ups – Hetero, kas aizraujas ar variācijām seksā, piesargieties!

    PS – poligāmās arī nozīmē dabisko ģimeni? (abos virzienos jeb tikai tradicionālajā – viens vīrs un daudzas sievas?) Bet varbūt Viņķeles risinājums derēs arī poligāmajām attiecībām, jo patreizēja likumdošana jau tādas arī neparedz.

    Vispār jau man gribētos tieši Iesalnieka skaidrojumu, jo viņš šo jēdzienu lieto.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

aivarsk 02.03.2015. 10.20

Tā platforma ir katastrofa, vai HALTŪRA!

Puse no funkcijām nedarbojas, lec ārā no sadaļas!

Pirms taisāt tādu diskusiju, sakārtojiet savas lapas funkcijas!

+9
-5
Atbildēt

0

nomale 02.03.2015. 10.49

Jā, debates šobrīd nestrādā!

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu