Kara otrais gads: terors un Ņemcovs • IR.lv

Kara otrais gads: terors un Ņemcovs

87
Borisa Ņemcova piemiņai Kijevas Neatkarības laukumā sveces un ziedi. Foto: EPA/LETA
Kristīne Jarinovska

Atceroties Borisu Ņemcovu

Pirms astoņām ziemām, 2008. gada saulainā maija vakariņu laikā, ar opozīcijas politiķi runājoties par šo un to, tajā skaitā par Kremļa saimnieka spējām noturēties, vairāk prātoju, kuram no mums būs vairāk taisnības par premjera un prezidenta amata rokādēm, nevis par mana sarunbiedra nākotnes izredzēm kļūt par savas valsts vadītāju. Tomēr noteikti nepieļāvu, ka tā būs mūsu pēdējā tikšanās reize un par viņu būs jādomā nevis kā pierasts – ar smaidu par patmīlīgu, lepnu, dzīves baudas pazīstošu cilvēku ar visām savām cilvēciskajām vājībām, – bet kā par simbolu robežšķirtnei, kā autoritāra valsts, kura atbalsta starptautisko terorismu, tomēr pāriet savu Rubikonu, vēršoties pati par teroristisku organizāciju, sasaucoties ar savu šaušalīgo, melno totalitāro pagātni. Atceroties Borisu Ņemcovu.

Pirms astoņdesmit gadiem izpildīja nāvessodu latviešu komunistei Mildai Draulei. 1934.gada 29.decembra laikrakstā „Pēdējā brīdī” redzam rakstu “Noslēpumainie trīsdesmit punkti”, kur burtus slēpjoši punkti apsūdzībā ir kādas valsts nosaukums un kāda diplomāta uzvārds, kurš it kā esot uzpircis slepkavu Nikolajevu, pamatojoties uz paša un sievas Mildas Draules čekā iegūtām “liecībām”, lai nogalinātu populāro Ļeņingradas boļševiku partijas sekretāru Sergeju Kostrikovu jeb Kirovu. Izrādījās, ka šie anonīmie punkti bija Latvijas konsuls Padomju savienībā Georgs Bisenieks, kas sajaukts kopā ar teroristu grupām, fašistiem, angļu spiegiem, trockistiem, zinovjeviešiem un greizsirdības motīvu Smoļņija darbinieces Draules sakarā visi kopīgi mudinājuši, finansējuši un organizējuši harizmātiskā Kirova nāvi.

Par vainīgiem Augstākās tiesas priekšsēdētājs, arī latvietis Vasīlijs Ulrihs atzina arī pašu Mildu, viņas māsu Olgu, māsas vīru Romānu Kulišeru, blakus dzīvokļa kaimiņieni; konstatēja, ka radi Latvijā ir tirgotāji, vainoja Mildas cietumā esošo brāli, kā arī notiesāja trīspadsmit citus ar lietu galīgi nesaistītus cilvēkus. “Izmeklēšana” piecos procesos secināja, ka nošaujami ir 17 cilvēki, ieslogāmi 76, izsūtāmi 30. Pēc tam izsūtīja vēl 988 vainīgos no politbiroja locekļu Zinovjeva un Kameņeva partijas iekšējās opozīcijas. Bez šiem svarīgākajiem pēc Kirova slepkavības izsūtīja vēl apmēram 12 tūkstošus sociāli bīstamo elementu. Tad sākās nopietnāka “Kirova plūsma”, kurā represēja ap 40 tūkstošiem cilvēku, radās jauns sugas vārds – trockistiski-zinovjeviskā teroristiska grupa. Vēlāk sākās viens no 20.gadsimta baisākajiem genocīdiem, Lielais terors, kurā nošāva vien pēc dažādiem aprēķiniem no 0,6 līdz 1,2 miljoniem cilvēku.

Vainīgi Kirova noslepkavošanā bija visi, kas gadījās pa rokai, izņemot vienu cilvēku, kam par konkurenta, saņemoša vairāk balsu partijas kongresos par ģenerālisimusu, nāve bija acīmredzami izdevīga -Staļinu.

Atbilstoši mūsdienās: jau šobrīd ir vienalga, kādu izmeklēšanu veiks Vladimira Putina vadīta starptautiskā terorisma atbalstītājvalsts, īpaši, ja atbilst patiesībai, ka pats “personiski uzraudzīšot, lai izmeklēšana būtu ātra, pilnīga un taisnīga”. Putina publiskā uzvedība pēdējās stundās tik spilgti atgādina Staļina uzvedību Kirova slepkavības lietā, ka nevilšus rodas šausminošas aizdomas, vai viņš tīšām nepriecājas par iespēju nesodīts izspēlēt šo līdzību. Lietuvas prezidente precīzi ir uztvērusi šo niansi – slīgšana atpakaļ totalitārisma terorā pret savu tautu.

Fakts ir skaidrs un drausmīgs – ass, aktīvs, starptautiski pazīstams bijušais Putina opozicionārs, bijušais valdības vadītāja vietnieks ir publiski, brutāli nošauts pie Kremļa sienām dienu pirms opozīcija gatavojās plašai demonstrācijai “Pavasaris” pret režīmu un Krievijas jau gadu ilgstošo karu ar Ukrainu. Pēc tam, kad pēdējā intervijā reiz Jeļcina plānotais pēctecis pauda tiešas bažas par savas dzīvības apdraudējumu no Putina puses tādēļ, ka iebilst Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Ja Eiropas un civilizētās pasaules valstu elites kaut ko vēl nesaprata, kad no Krievijas armijas ieročiem krita tūkstoši savu tēvzemju aizstāvju, nevainīgu civiliedzīvotāju, sieviešu un bērnu Gruzijā un Ukrainā, kad Krievijas armija notrieca civilās aviācijas lidmašīnu ar malaiziešiem un austrāliešiem, skarot ar savu karu visu pasauli, tad tagad jau ir pēdējais brīdis pamosties. Signāls ir pilnīgi skaidrs.

Simboliski, ka staļiniskā imperiālisma stila Lielais Maskavas upes tilts, uz kura notika slepkavība, ir celts 1937. gadā Lielā terora laikā. Terora akts uz betona Lielā Maskavas tilta sūta betoncietu ziņu Eiropas politiķiem: “Jūs nošaus.”

Kāpēc tie paši ļaudis, kas pirms desmit gadiem stāstīja par rietumniecisko Krieviju, kas pirms pieciem gadiem klāstīja, ka Gruzijas scenārijs nav atkārtojams slāvu valstu starpā, kas pirms gada piesardzīgi neredzēja karu, tagad negrib ticēt, ka varētu organizēt atentātus pret Eiropas līderiem? Ļaunumam, kuram nav baušļa neizraisīt bezjēdzīgu brāļu tautu karu, droši vien ētikas kodeksā nav ieviesies paragrāfs, ka pašu opozīcijas politiķus drīkst nogalināt vai pieļaut nokaušanu, bet Eiropas Savienības valstu līderu slepkavības gan nevar organizēt, jo tā nav glīti.

Protams, ka lielāko Rietumu pasaules valstu un valdību vadītāji var uzskatīt, ka spēcīgie specdienesti viņus pasargās, lai gan atentātos ir bojā gājuši no ASV prezidentiem līdz Zviedrijas premjeriem. Taču jautājums ir ne par miesassargiem, bet par to, uz ko ir acīmredzami gatavs Kremļa saimnieks. Nav argumentu, kuru dēļ, piemēram, Eiropas Savienības augstā pārstāve Federika Mogerīni varētu būt droša, ka kādu dienu nepamodīsies morgā, tur nosūtīta no kāda “zaļā cilvēciņa”, “serbu studenta” kā pie erchercogiem, “turku algotņa” kā pie pāvestiem vai no pierastā “psihes slimnieka”. “Cilvēciņa”, kurš formāli nebūs saistīts ar Maskavas ļaunuma asi, tāpat kā, visticamāk, Ņemcova nogalināšanas izpildītājs. NATO valsts? Piedodiet, smieklīgi: Itālijā pašā notiek daudzas politiskas slepkavības.

Turpinot tik aizmigušā veidā, kādu Eiropa pavadīja pirmo Ukrainas kara gadu, Rietumu politiķi iekš Kremļa tēmekļa pakāpeniski grupēsies divu veidu mērķos – pirmie, kaitinoši traucēkļi, bet otrie – galvenokārt uzpirktie un citādi pārvilinātie – lieki liecinieki.

Politiskā elite gan nebūs viena terora tēmeklī. Diez vai ukraiņi pirms diviem gadiem savos baisākajos murgos iedomājās ļaunuma impērijas atjaunoto karu, izdedzināto zemi un bēres. Par šo perspektīvu attiecībā uz sevi var padomāt katrs Latvijas skolotājs, ārsts, pārdevējs, students, politiķis, skolēns vai pensionārs. Bulgakova cienīga likteņa ironija, ko trāpīgi apliecinājis, piemēram, pazīstamais rakstnieks Jūlijs Lācis savā iekšlietu ministra karjerā: Sātanam un Kremlim piemīt īpašība savus pakalpiņus aprīt pirmos. Tas tiem, kas cer izkalpoties un jau tagad to demonstrē. Nodevējus un lieciniekus likvidē.

Ja Borisa Ņemcova noslepkavošanu uzskata par sakritību, lidmašīnas MH-17 notriekšanu par nejaušību, tad arī Ukrainas karš un Ukrainas valsts eksistence jāuzskata par nenozīmīgu nejaušību. Ja tomēr skatās patiesībai acīs, tad ir jāatzīst dienas kārtībā pavisam citi jautājumi, ne kā patlaban tos redz vai deklamē Eiropas valstu vadītāji.

Risināmais jautājums nav miers, pamiers vai stabilitāte Ukrainā. Pat ne Krimas atdošana Ukrainai, Abhāzijas – Gruzijai, Piedņestras – Moldovai un Austrumprūsijas tam, kam tā pienākas. Risināmais ir Krievija.

Eiropas valstis ir nokavējušas daudzas saprātīgas darbības, par kurām rakstīju jau pirms gada – un pusgada – visaptveroša Krievijas ekonomiskā blokāde, aizliegums visiem valsts dienestā esošajiem Krievijas Federācijas pilsoņiem ierasties Eiropas Savienībā, ja nepieciešams, attiecinot to uz privātpersonām. Rīcība, lai masveidā atteiktu tūrisma un biznesa vīzas privātām personām, veiktu finanšu transakciju ierobežošanu, barjeru uzlikšanu tranzītam, gaisa telpas slēgšanu pasažieru un kravas lidmašīnām, īstenotu kuģu inspekcijas un arestus. Šīs darbības tāpat kā Krievijas atslēgšana no starpbanku elektroniskās norēķinu sistēmas, interneta traucēšana, lidojuma aizlieguma zonu noteikšana, iespējams, tāpat būs jāveic. Tikai sankciju mērķis nevar būt kaut kādas kosmētiskas un mikroskopiskas piekāpšanās Ukrainā.

Šajā kontekstā nemaz neanalizēju Latvijā veicamo jebkuru Krievijas Federācijas valsts kontrolē esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu, īpaši televīziju, retranslācijas un propagandas programmu izmantošanas aizliegumu, interneta adrešu bloķēšanu un šīs retranslācijas veikšanas kriminalizēšanu – šīs ir uz Latvijas valsts drošību vērstas darbības, kas pašreizējos apstākļos ir leģitīmas, samērīgas un nepieciešamas, kas bija jāveic jau pirms gada un kas ierobežo vārda brīvību, pamatojoties uz Satversmē ietvertām demokrātijas tiesībām sevi aizstāvēt. Valsti apdraudošas retranslācijas kriminalizēšana Latvijā uz sankcijām pret Krieviju neattiecas.

Vismaz pašiem Latvijas nacionālajā līmenī ir jāatzīst, ka ekonomisko, diplomātisko un citu nemilitāro darbību mērķis ir radikāla Krievijas pārveidošana, cilvēktiesību atjaunošana, federalizēšana, atbruņošana un demokratizēšana. Likvidējot Krievijas Federāciju kā starptautiskā terorisma atbalstītāju, kā potenciālo atomkara izraisītāju un cilvēces vēsturē lielākās nelaimes draudu. Lai to veiktu, ir jāsniedz mierīga, līdzsvarota, tomēr nepārprotama ziņa, ka Rietumu pasaule no Krievijas pilsoniskās sabiedrības paliekām, no saprātīgajiem cilvēkiem varas ešelonos gaida ātru Vladimira Putina atcelšanu no visiem amatiem ar jebkuriem līdzekļiem, šīs personas un līdzgaitnieku tiesāšanu, diktatoriskā prezidenta amata likvidēšanu, kā arī demokrātiskas parlamentāras konstitūcijas izveidi un iekārtas, kas respektē starptautiskās tiesības un cilvēktiesības, ieviešanu.

Nejauki izklausās pēc iejaukšanās Krievijas iekšējās lietās? Latvijā dzīvojot, jājūt – to nedarot, Krievija iejauksies mūsu iekšējās lietās, katrā pilsētā, ciemā, skolā, autobusā un dzīvoklī. Un atkal kādu nošaus.

Lai viegls debesu ceļš, Boris Ņemcov, ceru un ticu, ka vismaz Tava nāve nebūs veltīga!

Kristīne Jarinovska, Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētāja vietniece juridiskās zinātnes lietās

 

Komentāri (87)

rinķī apkārt 02.03.2015. 13.16

… Krievija iejauksies mūsu iekšējās lietās, katrā pilsētā, ciemā, skolā, autobusā un dzīvoklī. Un atkal kādu nošaus.+++ Labāk formulēt visiem zināmu situāciju vairs nevar. Un šajā sakarā beidzot es sāku lasīt internetā atziņas par to, ka notiekošais šobrīd nav tikai Krievijas agresija pret vienu valsti – Ukrainu. Kremlis ir uzsācis karu pret vienas veselas pasaules daļas ļaužu dzīves veidu. Un šis ir tikai sākums. Patiesībā mūsu visu nākotne šobrīd ir atkarīga no tā, vai daži tādi cilvēki, kā Obama, Merkele, Kamerons uc spēs saprast šī mirkļa nopietnību un spēs pārkāpt sev pāri, lai pareizi un apņēmīgi reaģētu uz Kremļa izraisītajām briesmām, kurām šobrīd ir pakļauta visa Rietumu civilizācija.

+20
-1
Atbildēt

10

    zanE. > rinķī apkārt 02.03.2015. 20.10

    …viss ir slikti, pie mums viss ir slikti, jo…tāpēc, ka mums viss ir slikti!…. :)

    * 17.decembrī Saeima ārkārtas sēdes galīgajā lasījumā lēma par valsts budžetu 2015.gadam, piešķirot valsts aizsardzībai 253,8 miljonus eiro…kas, salīdzinot ar 2014.gada AM budžetu – pieeaudzis par 12%…

    * pētnieku organizācija «The European Leadership Network» (ELN) analizējusi 2015.gada datus par 14 NATO dalībvalstīm, lai noskaidrotu, vai tās pildījušas pagājušā gada septembrī organizācijas samitā dotos solījumus. Samitā visas 28 NATO dalībvalstis apņēmās pārtraukt aizsardzības budžetu samazināšanu un desmit gadu laikā palielināt izdevumus līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

    Sešas valstis – Latvija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Nīderlande un Rumānija plāno palielināt tēriņus, tikmēr Francija aizsardzības budžetu 2015.gadā plāno atstāt nemainīgu.

    Savukārt Lielbritānija, Vācija, Kanāda, Itālija, Ungārija un Bulgārija – visas gatavojas samazināt izdevumus aizsardzībai.

    P.S. Latvija aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP sasniegs 2018.gadā.

    * par Lietuvu – 2014.gada 7.decembrī augstāka kaujas gatavība ar kazarmu režīmu bija noteikta ātrās reaģēšanas spēkos un dažās mierlaika uzdevumu operāciju spēku vienībās. Kā tobrīd skaidroja aizsardzības ministrs Jozs Oleks, runa ir par standartprocedūru, kāda viņa pilnvaru termiņa laikā vien noteikta jau trešo reizi. Tomēr domājams, ka tas bijis pirmais gadījums, kad par to tika informēta sabiedrība. Pēc ministra teiktā, tam bijuši vairāki iemesli – pirmkārt, šā gada sākumā Krievija vienpusējā kārtā pārtraukusi vienošanos, kas paredz informēt par gaidāmajām mācībām, otrkārt, ģeopolitiskā situācija šobrīd ir neierasta un saspringta.

    * 2014.gada 14.decembrī Lietuvas Bruņoto spēku dežūrvienībās atcelta paaugstinātā kaujas gatavība, kas tika noteikta pagājušajā svētdienā, reaģējot uz jūtami pieaugušajām Krievijas militārajām aktivitātēm Baltijas valstu robežu tuvumā un Baltijas jūrā, piektdien paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

    …hmmm…izrādās – arī Lietuvā ne vienmēr sabiedrībai tiek ziņots par paaugstinātu gatavību valsts bruņotajos spēkos…

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 02.03.2015. 13.36

    rinķī apkārt …

    Paskaties sev zem kājām, lai ieraudzītu, kā kremļa hibrīkaru pret mūsu valsti īsteno ZRP(v)! TECII 2. kārta, LM, Citadele, tās visas ir mūsu jau zaudētās kaujas. Nelīdzēs mums ne Obama, ne Merkele, ne Kamerons, kamēr pie varas ir 5. kolona, kas nekavēsies šaut mugurā.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ierados > rinķī apkārt 03.03.2015. 07.17

    Līķu ratus var izmantot puzes miskastes aizvešanai.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 02.03.2015. 22.36

    Būvēt jaunus Stradiņus? Projektēt jaunu akustisko koncertzāli? Domāt par Expo?

    —————————–

    murgs. Slimnīcas virzās bankrota virzienā, palātas ir tukšas, dārgie aparāti pacietīgi gaida maksas pacientus, un vienlaikus tiek būvēti gigantiski jauni slimnīcu korpusi… Vāks

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 02.03.2015. 14.04

    rinķī apkārt

    Apzināta mūsu valsts ekonomiska graušana, ko savu čekas kuratoru uzdevumā veic kleptokrāti un pederasti, atbrīvo iespējamo agresoru no liekiem militāriem tēriņiem. Tikai manis uzskaitītie jau ir radījuši zaudējumus tuvu miljardam, pieskaiti vēl 30-50% izdevumus visiem valsts pasūtījumu slēgtiem līgumiem un, varbūt, pieleks, kāpēc mēs nevaram pildīt saistības, ko uzņēmāmies pret NATO.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 02.03.2015. 22.31

    Pateikšu vēl precīzāk – Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija – praktiski vienīgā NATO-Krievijas robeža (ja neskaita mazu stūrīti ar Norveģiju)

    Ja, nedod Dievs, kautkur kautkas … pat Ja Krievijai nevajag mūsu teritoriju – pat ja vienkārši konflikts dēļ Ukrainas, vai kautkur saskrienas tās klejojošās Krievijas lidmašīnas ar kautko … Vai kautvai ASV sadomās atklātāk Ukrainā pakarot …

    vienkārši mēs esam vājākā NATO vieta pie pašas Krievijas robežas.

    Būvēt Rail-Baltic? Būvēt jaunus Stradiņus? Projektēt jaunu akustisko koncertzāli? Domāt par Expo?

    Ja sāksies karš, tad šiem nebūs nekādas nozīmes.

    Bet ja Baltijas valstis būs labi aizsargātas atbilstoši savam izmēram, tad, tomēr ir zināmas izredzes, ka Putins šeit nelidīs un ja līdīs, tad tomēr varbūt NATO paspētu sniegt palīdzību un varbūt, ka izdotos agresoru padzīt.

    Vienkārši tie svarīguma līmeņi ir nesalīdzināmi.

    Francija samazina aizsardzības tēriņus … nu viņiem jau reālu draudu arī nav. Kas ta viņiem?!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 02.03.2015. 20.50

    Vācija, Francija utml nerobežojas ar Krieviju.

    Baltijas valstis, gan robežojas.

    Vācijai un Francijai armijas ir lielas, bruņojums daudz vēl no aukstā kara laikiem. Latvijas gadījumā mums vēl jātērē līdzekļi bruņojuma iepirkšanai. NBS komandieris punliski ir atzinis, ka Latvija nespēj nodrosināt MINIMĀLĀS AIZSARDZĪBAS spējas.

    Ir atšķirība.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 02.03.2015. 20.42

    Zane – mēs jau 10 gadus zinam, ka aizsardzībai ir jāpiešķir 2% aizsardzībai.

    Treknajos gados šie tēriņi ITKĀ tika celti (bija krietni lielakai nekā tagad) – bet tērēti gan tika liela mērā sporta zālēm, peldbaseiniem utml

    Tagadējais plāns – sasniegt 2% 2018. gadā … lielako pielikumu dodot tieši pēējā gadā – pirmskārt jau kristiska situācija ārpolitika ir jau tagad, otrkārt arī NBS vadība ir izteikusi bažas, ka līdzekļu pieaugums ir ieplānots nevienmērīgs – tāpēc būs grūtības apguvē.

    Tā 2% saniegšana Latvijā pagaidām tiek uztverta formāli.

    Bet būtu jabūt mēŗķim – nodrošināt minimalo aizsardzības spēju sasniegšanu sakarīgi īsā laikā, lai neapdraudētu savu un NATO alianses drošību.

    Igaunijas Ilvess vislabak raksturoja pieeju – ka Igaunija gatavojas karam, armijai tiek dots viss nepieciešamais un tikai atlikušais tiek sadalīdz budžetā.

    Krievija negaidīs, kamēr mēs iztūļāsimies, bet gan izmantos to, ka mēs esam radījuši vājāko posmu NATO aizsardzībā – ērts gadījums, lai diskreditētu NATO.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 02.03.2015. 13.45

    v_rostins Tu velc nesamērojamas paralēles :) TECII 2. kārta, LM, Citadele uc lietas būs mūžīgais strīdu ābols, ap kuru varam “diskutēt”, situācijā, kad nav cita ko jēdzīgu darīt. TUA jau ir tuvāka problēma, bet arī salīdzinošs mikrobs tikai šo divu pasauļu sadursmes kontekstā. Lai gan TUA Latvijas mērogā varētu uztvert kā lakmusa papīru ar kuru noteikt nopietnības pakāpi ar kādu mūsu likumdevēji uc attiecas pret valsts drošību.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 02.03.2015. 14.05

    ra – Piekrītu.

    Tikai – mums nav ne mazāko izredžu ietekmēt Obamas, Merkeles un Kemerona domas.

    Bet būtu labi vismaz Savējos dižgariem pajautāt – kā var būt tā, ka visās kaimiņvalstīs ir paaugstināts gatavības līmenis armijām (ieskaitot pat Zviedriju un Baltkrieviju) – tikai viena pati Latvija šeit izredzētā vietā, kur “Militāru draudu nav”.

    vesela rinda ārpolitikas un militāro ekspertu un tai skaitā Lielbritānijas aizsardzības ministrs saka, ka mums draud atklāts Krievijas iebrukums (pat ne zaļo vīriņu hibrīdkarš, bet īsts kovencionalais), bet mūsējiem tas nav iespējams, jo esam NATO?

    Vai mūsu politiķi ir no citas planētas?

    Aizsardzībai finansējumu piešķirs 2018. gadā? (rēķiniet ka vairāki gadi paies, kamēr konkursi, uzražos, piegādās …

    Vai mums kautkāds līgums ar Putinu, ka mums uzbruks pēc 2020. gada? Savādāk grūti izskaidrot šādu vieglprātību.

    Ne jau tie 2% ir svarīgi – svarīgi ir sasniegt VISMAZ minimalās aizsardzības prasības. Nekāds NATO mums nespēs palīdzēt, ja paši nespēsim aizsargāties līdz NATO palīdzības saņemšanai!

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

traductrice 02.03.2015. 14.20

Latvijas lielākā problēma – katastrofāls harizmātisku līderu trūkums valsts varā. Jau 8 gadus mums ir jākaunās par prezidentu. Ja neskaita Dombrovski, kas strēba visu iepriekšējo premjeru savārītos sūdus, mums nav arī bijis uz valsts labklājību vērsta valdības vadītāja. Mums nav pat harizmātisku partijas līderu, kas varētu ap sevi pulcēt kādu lielāku sabiedrības daļu, nevis tikai interešu lobētājus.

Mums uz piketu savācas 40 cilvēku. Ne par velti teica (neatceros kas), ka Ņemcova nāve ir “revolūcija feisbukā”.

Ja nav līdera, nav sekotāju. Nav ceļa, nav vīzijas, nav stratēģijas, nav cerību.

Es ar dziļām bažām gaidu, kā tiks “izvilkti” šie pēdējie mēneši līdz jauna prezidenta vēlēšanām, ņemot vērā, cik strauji eskalējas notikumi. Es ar vēl jo dziļākām bažām gaidu, KAS būs jaunais prezidents. Vienkārši vēl 4 gadus Latvija neizvilks, Latvija jau tagad ir tuvu politiskajai nāvei.

+14
-2
Atbildēt

8

    Ciniķis > traductrice 03.03.2015. 12.16

    “VVF, kas par spīti visam ieveda Latviju ES un NATO, un Dombrovskis” – par to mēslu dombrovski otreiz neizteikšos, bet par Vīķi gan! Nevajag tiražēt mītus, ka mēs bez tās pulksteņu zagles un klukstes nebūtu tikuši NATO un ES, jo Igaunijā tanī laikā par prezidentu bija Rītels, kas ir mūsu Bērziņa ekvivalents – tāds pats vecs komunists bez valodu zināšanām un šarma, vienīgi, atšķirībā no mūsu tagadējā preža, laikam nebija prihvatizējis ekskluzīvu dzīvokli Tallinas centrā un nebija nozadzis ES naudu savu lauku privātīpašumu remontam. Un Igaunija vienlaikus ar mums iestājās gan NATO, gan ES, un šodien nevienā punktā neatpaliek no mums, bet, tieši otrādi, visur pārspēj!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 02.03.2015. 15.12

    Ja neskaita Dombrovski, kas strēba visu iepriekšējo premjeru savārītos sūdus, mums nav arī bijis uz valsts labklājību vērsta valdības vadītāja.

    ————————————

    Kādus sūdus savārīja iepriekšējie premjeri (par Šķēli, kurš pēdējo reizi premjerēja 2002. gadā es nerunāju)? atgādināšu, ka pirms Dombrovska tie bija Repše, exDienas mīlulis Kalvītis un pavisam īsu brīdi Godmanis.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 02.03.2015. 15.11

    traductrice

    Ja neskaita Dombrovski, kas strēba….

    _______________

    Šķēle un Kalvītis nobāl. Ja kāds tā strēbtu manā saimniecībā, es izsludinātu konkursu uz eksekūciju, lai sods neizrādītos neadekvāti maigs.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ciniķis > traductrice 03.03.2015. 12.10

    “Ja neskaita Dombrovski, kas strēba visu iepriekšējo premjeru savārītos sūdus, mums nav arī bijis uz valsts labklājību vērsta valdības vadītāja.” – nu tikai nevajag šo tautas nīdēju pieminēt kā pozitīvu piemēru, viņš tikai par mata tiesu ir nodarījis mazāk ļaunuma, nekā godmanis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > traductrice 02.03.2015. 15.22

    Izsakoties nievājoši par visiem premjeriem, tu izklausies pēc kremlina. Tieši 2000 gadu sākumā premjerēšana mums nodrošināja iestāšanos ES un NATO, bez kā šodien “būtu Ukraina”, pats saproti.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 02.03.2015. 15.47

    traductrice

    Tiks Ukraina galā ar saviem kolorādiem un pienāks laiks arī mūsējiem un tad, ak vai, ikvienam nolādētam izdzimtenim, kurš izgāzis savu zvērisko naidu uz latviešu varoņu piemiņu, vai svinējis krievu fašistisko mērgļu – kara noziedznieku svētkus.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 02.03.2015. 15.30

    andrejam

    Rostinveidīgie mani tūlīt nories bez sāls, bet manās acīs ir tikai 2 politiķi, kas Latvijai ir nākuši kā aklai vistai grauds (respektīvi, nospēlēja lielāku lomu, nekā viņiem tika atvēlēts) – VVF, kas par spīti visam ieveda Latviju ES un NATO, un Dombrovskis (tandēmā ar Vilku), kas ieveda eirozonā. Bez šiem diviem mēs jau sen būtu guberņa.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 02.03.2015. 15.07

    traductrice. Līderi var par parādīties, kad sabiedrībā pēc tiem ir pieprasījums. Publikā valda padomijā iepotētais – не высовывайся, tādēļ jebkurš atšķirīgs viedoklis tiek nekavējoties apkarots. Mēs esam demokrāti, mums nav vajadzīgi vadoņi. No mums nekas nav atkarīgs, par mums domā ES, ASV. Valdošās koalīcijas gļēvums jau brīžiem atgādina cūcību. Pēdējais piemērs O. Kalniņa atklāsmes, ka Tibetas pārstāvji ir tādi paši seperātisti kā Donbasa teroristi…

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Edīte Dancberga 02.03.2015. 13.55

Reti gadās lasīt tik precīzu un izsmeļošu situacijas atspoguļojumu!Ko gribētos dzirdēt no mūsu politiskās elites!

Šo pēdējo dienu notikumi pastiprināja dulālo attieksmi pret jēdzieniem Krievija un krievi un viņu mentalitāti,ko sajuttu jau barikāžu laikā,kad bija grūti klausīties transportā šajā valodā,apslāpējot iekšējo negāciju.

Esmu savā laikā bijusi bieži Maskavā un daudzās Krievijas vietās,satikusi brīnešķīgus cilvēkus.Nevēlos sajust naidu pret krievu kaimiņu ģimeni.

Tāds presings ,kas notiek ,lai tikai cilvēkos iedvestu bailes ,neiecietību ,naidu,lai Dievs dod saglabāt mieru katram savā sirdī !

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu