Fašisms: Kremlī vai Krievijā? • IR.lv

Fašisms: Kremlī vai Krievijā?

26
Putins - slepkava. Kāds vīrietis piestiprina uzrakstu pie Krievijas vēstniecības žoga Kijevā pēc Kremļa opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavības Maskavā. Foto: AFP/LETA
Didzis Šēnbergs

Vai ar vadoņa galu viss beigsies?

Maskavas Valsts universitātes profesors Konstantīns Borovojs nupat atzinis , ka fašistu Krievijā, kas gatavi karot ar Ukrainu, izrādījies stipri vairāk nekā iepriekš paredzēts, uzsverot: Krievijas sabiedrībā saprot, ka par kara noziedznieka Putina amorālo atbalstīšanu pašai Krievijas tautai nāksies maksāt smagu cenu paaudzēm.

Fašisms nav skarts nejauši. Arvien vairāk publiskajā debatē min, ka jāredz ne vien Kremļa saimnieka kā starptautiskā terorisma atbalstītāja vienpersonisko varu, kas ir konjunktūrai un kolaborantiem ērts tēls par kara kraukļu ielenktu bezprātīgo, bet ideoloģiju, kas pārvalda vairumu Krievzemes prātu. Profesors Borovojs min 80 procentus impērijas pilsoņu. Ar vadoņa galu uzreiz viss nebeigsies.

Protams, vajadzīgs zinātnisks spriedums, skaitliskas ziņas. Vienlaikus nevaram ļauties iemidzinošajai ilūzijai, ka fašisms kā valsts ideoloģija Eiropā nevar būt, jo nevar būt nekad, “tā taču vēsture”. Ukrainas karam drīz otrais gads, bet vēl nesen sludināja, ka karš Eiropā nebūšot iespējams. Lai vairītos no birku piekāršanas, tomēr novērtētu draudošās briesmas, jāatgādina: fašisms nav lamuvārds, bet ideju, kā pārvaldīt valsti, sistēma. Nedemokrātiska, autarķiska, bīstama, taču atpazīstama parādība ar konkrētām pazīmēm. Fašisms akadēmiskā izpratnē nav identisks vācu nacionālsociālismam, to virknei piedēvēja staļiniskā komunistiskā internacionāle, vairoties netīkamas skaidrošanās par sociālistu pretstatījumu.

Ja neslēpti fašisma elementi piemīt kādas valsts prezidentam, uzreiz tas nenozīmē, ka visa valsts un tās sabiedrība ir fašistiskas, bet noklusēt neērto patiesību diez vai būs ētiski pret Latvijas pilsonisko sabiedrību.

Diemžēl akadēmiskā pētniecība par Krievijas fašismu nav pietiekami plaša, salīdzinot ar izvērsto itāliešu fašisma sociālzinātnisko apskatu. Zinātniska krievu fašistu ideoloģijas padziļināta analīze nevar notikt jebkurā pasaules universitātē vienlīdz labi. Šeit ir Baltijas brīvās akadēmiskās telpas loma. Okupācijas periodā piedzīvotās padomju dzīves īstenības, krievu valodas, totalitārā administratīvi birokrātiskā režīma empīriskas zināšanas, kā arī prasmes fiziska tuvuma apstākļos izprast notiekošo var izrādīties neatsverami instrumenti, ar kuriem baltieši var sniegt ticamu ieguldījumu krievu fašisma draudu akadēmiskajā izpratnē.

Taču tas nav entuziasta vai šauras interesentu grupas spēkos. Neesot aviācijas bāzes kuģim, Latvijas augstskolas var kļūt intelektuāli flagmaņi Eiropas drošībā, finansējot sociālo zinātņu pētnieku, doktorantu un studentu pastiprinātu pievēršanos atsevišķam jautājumam, vai Krievijas sabiedriskā doma pēc boļševikiem ir transformējusies par īpatnu krievu fašisma formu, kā tas noticis, kas to sekmējis, vai tā ir oficiāla Kremļa ideoloģija, kādas ir kaimiņu ideoloģiskās izaugsmes vai “satīstības” prognozes. Uz ko arī sirsnīgi aicinu.

Autors ir LPSR VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuves valdes priekšsēdētājs, Vienotība

 

Komentāri (26)

aivarsk 02.03.2015. 09.43

Kremlim nebija izdevīga Ņemcova slepkavība, uzskata Rozenvalds

_____________________

kāds jau meklē iespējas attaisnot slepkavas!

Kam tad bija izdevīga viena no redzamākajiem opozicionāriem novākšana?

Tik pat labi var teikt, ka pļuķinam nav izdevīgs karš Ukrainā, jo tas grauj krievijas starptautisko autoritāti!

http://www.delfi.lv/news/national/politics/kremlim-nebija-izdeviga-nemcova-slepkaviba-uzskata-rozenvalds.d?id=45636116

+18
-2
Atbildēt

2

    Kaspars > aivarsk 04.03.2015. 10.14

    Es šajā gadījumā mazliet pārfrāzētu – Ņemcova slepkavība nebija izdevīga Putinam. Un nevis Kremlim. Kremlis ir ne tikai Putins, tur ir arī citas ieinteresētās personas ar pārliecinošākām kontroles metodēm.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > aivarsk 02.03.2015. 23.27

    Kurš atslēdza kameras, ja ne kremlis? Kur pazuda kremļa miliči?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 02.03.2015. 09.25

Krievijā nav fašisms, bet, putinsms, kas ir kaut kas daudz ļaunāks par fašismu, jo tikai grauj, degradē un iznīcina visu, kas tam gadās ceļā, sākot no intelektualā, beidzot ar materiālo,fašisms, tomēr, ir ideoloģija, lai kāda tā arī nebūtu, putinisms ir taktika, kā noturēties pie varas vienai šaurai bijušo KGB darboņu grupai, putinisms ir kaut kas daudz melīgāks, liekulīgāks, balstīts uz daudz zemākiem instinktiem, un, vienkārši, pretīgāks, absolūti neatbalstot fašismu.

Un, protams, fašisms ir Krievijā, nevis Kremlī, tautas masas uzņem visu to ar sajūsmu, jo, kā izteicies, aizmirsu kas, vajag tikai atraisīt pūļa viszemiskākos instinktus un nosaukt ļauno par labu, tālāko pūlis visu izdarīs pats.

+9
-3
Atbildēt

5

    Jânis Ozoliòð > dzeris49 04.03.2015. 23.27

    Musolini – fašisms.

    Hitlers – nacionālsociālisms.

    Putins _ puinisms.

    PS. Uzrādīti ļaunuma izpausmju secībā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskars666 > dzeris49 03.03.2015. 11.25

    Nē Džeri, es arī pēc tevis rakstītā sapratu ka Putinisms ir kremlī (Varas saglabāšanas psihoze), bet naivie Našisti un Vatņiki un citi neadekvātās krievu daļas pārstāvji, kam reālas varas nav ir Fašisti.

    Tādu es kā reiz saskatu Krievijas lumpeņus. Degradētie elementi pat daudz nedomā par kaut kādu tur lielāku mērķi kā Putinisms, galvenais lai ir kā skolā – bariņš urlu barveža iedrošināti dara to ko paši fantazē, bet ir par bailīgu paši iesākt ekscesu – iekaustīt kādu no “botāniķiem”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 03.03.2015. 08.17

    Kas tev nav skaidrs?

    Pēdējā teikumā vārd “fašisms” bija jāieliek pēdiņās, ko neizdarīju.

    Ar to gribēju pateikt, ka iekārta, kas ir Krievijā, ko autors sauc par fašismu, es saucu par putinismu, tiek atbalstītā visā Krievijā, ne tikai Kremlī.

    Var jau piesieties pie kādām formālām drukas kļūdām, bet, manuprāt, tā doma bija saprotama, tāpēc nevajag izlikties, ka tev kaut kas nav skaidrs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > dzeris49 02.03.2015. 16.49

    dzeris49 raksta:

    “Krievijā nav fašisms…”

    “… absolūti neatbalstot fašismu…”

    “… fašisms ir Krievijā…”

    Kuŗā brīdī bija tavs viedoklis un kuŗā nebija?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 02.03.2015. 10.28

    Protams, ka Krievijā valdošo iekārtu saukt par fašistisku nozīmē tai glaimot, bet termins ‘puķinisms” ir vēl sliktāks, jo ietver iespēju, ka bez Puķina režīms varētu kļūt būtiski labāks.

    Diemžēl tam, ko jau gadu simtiem redzam sev kaimiņos, atrast politkorektu terminu nav iespējams, nesauksim taču to tautas vārdā. Tomēr nevar neredzēt, ka šodienas Krievijas varai neatkarīgi no tās nesēja uzvārda ir vairāk kopīgu pazīmju ar Bizantijas bazilevsiem, Moskovijas lielkņaziem, Ivanu IV, vēlākajiem „imperatoriem” un ģenerālsekretāriem, kā ar plātīgo Musolini. (Hitlers bija nacionālSOCIĀLISTS , bet tāds termins neiekļaujas šodienas sociālistu un citu kreiso mitoloģijā)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

v_rostins 02.03.2015. 12.48

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu