FOTO: Vērtēs ugunsgrēka radītos kultūrvēsturiskos zaudējumus Rīgas cirkam (papild.) • IR.lv

FOTO: Vērtēs ugunsgrēka radītos kultūrvēsturiskos zaudējumus Rīgas cirkam (papild.)

34
Foto: ieva Čīka, LETA

Rīgas cirkā degusi grimētava, gājis bojā pitons

Rīt, 20.martā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) darbinieki apsekos Rīgas cirku, lai noteiktu ugunsgrēka radītos kultūrvēsturiskos zaudējumus, aģentūrai LETA pastāstīja VKPAI Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris.

Viņš norādīja, ka Rīgas cirks ir iekļauts kultūrvēstures pieminekļu sarakstā. Pagaidām nav zināms, cik ilgu laiku varētu aizņemt zaudējumu noteikšana.

Jau ziņots, ka šodien Rīgas cirkā izcēlās ugunsgrēks 120 kvadrātmetru platībā. Ugunsnelaimē gāja bojā viens pitons. Izsaukums par ugunsgrēku saņemts ap plkst.15.37, to izdevās lokalizēt stundas laikā.

No minējumiem par ugunsnelaimes izcelšanās iemesliem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pagaidām atturas, cēloņus skaidros Valsts policija. Ugunsgrēks bija gana sarežģīts, jo pati ēka ir veidota no koka konstrukcijām un daudzām telpām.

Ja liesmas būtu pārsviedušās uz kupolu, tad sekas būtu daudz nopietnākas, aģentūrai LETA norādīja VUGD priekšnieka vietnieks Intars Zitāns. Viņš uzsvēra, ka šinī gadījumā dzīvnieku un cilvēku evakuācija notika salīdzinoši veiksmīgi.

Kopumā notikuma vietā bija ieradušies ap 50 ugunsdzēsēji un 13 transportlīdzekļi. Ņemot vērā lielo izsaukumu skaitu šajā konkrētajā laikā, dienests piesaistīja astoņus ugunsdzēsējus no brīvajām maiņām.

Aculiecinieki novēroja, ka no cirka ēkas tika evakuēti putni, suņi un poniji.

Kā liecina informācija cirka mājaslapā, šajās dienās tiek izrādīta programma “Ikss un Dalmatino”, kurā uzstājas Mr.Dalmatino ar dalmāciešiem, pūdeļiem un ponijiem, ekvilibristu grupa Alihana Alihanova vadībā, mākslinieki Jeļena un Jevgenijs Šmarlovskiji ar lieliem un maziem papagaiļiem un citi. Izrādē tiek solīti aizraujoši cirka triki, neordināra horeogrāfija, ekspresija, gaismas specefekti un jautrība.

Ugunsgrēka rezultātā Rīgas cirkam nodarītie zaudējumi būs lieli, atzina pie degošās ēkas sastaptā cirka direktore Lolita Lipinska. “Ļoti daudz zaudējumu,” uzsvēra Lipinska, piebilstot, ka atsevišķi priekšmeti ir bijuši apdrošināti, bet citi nē.

Apdrošināšanas sabiedrības “Gjensidige” sabiedrisko attiecību pārstāve Anda Podziņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka apdrošinātājs pašlaik no klienta nav saņēmis iesniegumu par notikušo, tāpēc sīkākus komentārus par noslēgto polisi, apdrošinātajiem riskiem un segumu pašlaik sniegt nevar.

Lipinska pastāstīja, ka ugunsgrēks pagaidām nezināmu iemeslu dēļ izcēlies vienā no otrā stāva grimētavām.

Rīgas cirks ir uzbūvēts pirms vairāk nekā simt gadiem – 1888.gadā. Kopš tā laika cirka nams piedzīvojis maz pārmaiņu – visā tā pastāvēšanas laikā rādītas cirka izrādes. 1878.gadā zemes gabalu, uz kura tagad uzbūvēts cirks, savā īpašumā iegādājās tolaik slavenais cirka mākslinieks Alberts Salamonskis. 1986.gadā ar Rīgas pašvaldība atzina Rīgas cirku par “Vietējas nozīmes arhitektūras pieminekli”.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (34)

andrey.smirnov 20.03.2015. 03.20

Kopš Rīgā valda Saskaņu centrs Rīgai vienas problēmas. Atkal svarīgi objekti deg. Cik ilgi tas turpināsies?

0
0
Atbildēt

0

ierados 19.03.2015. 17.09

Ušakov! Laiks uzdarboties! Rīga bez cirka palikt nevar!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu