Latvijas iedzīvotāji pozitīvi novērtējuši pāreju uz eiro • IR.lv

Latvijas iedzīvotāji pozitīvi novērtējuši pāreju uz eiro

21
Foto: Ieva Lūka, LETA
Valdis Dombrovskis

Pārsteidz, ka iedzīvotāji uzskata – līdz ar eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenas ir ievērojami palielinājušās

Nesen publiskotais „DNB Latvijas barometra” pētījums attēlo iedzīvotāju viedokli par eiro ieviešanu un arī to, kā šis viedoklis ir attīstījies pēdējo gadu laikā. Redzams, ka iedzīvotāji pozitīvi vērtē ērtības, ko sniedz eiro ieviešana (nav jātur vairāki konti, nav jāmaina valūta ceļojot, nav izmaksu par latu konvertāciju uz eiro utt.).

Salīdzinot ar iepriekšējām aptaujām, ir krietni pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas par vienu no galvenajiem eiro ieviešanas ieguvumiem uzskata ciešāku iekļaušanos Eiropas Savienībā. Šo viedokli neapšaubāmi ir ietekmējusi Krievijas agresija Ukrainā un sarežģītā ģeopolitiskā situācija reģionā.

Kā liecina „DNB Latvijas barometra” pētījums, galvenie zaudējumi saistībā ar eiro ieviešanu ir nacionālās valūtas zaudēšana un inflācijas pieaugums.

Apgrozībā esošajai naudai, pirmkārt, ir jāpilda savas finansiāli ekonomiskās funkcijas, un tieši ekonomiskie argumenti bija galvenie, pieņemot lēmumus par pāreju no lata uz eiro. Tomēr nenoliedzami lats bija arī daļa no valstiskās identitātes, tāpēc zināma nostalģija pēc tā ir saprotama. Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu aptaujām, redzams, ka toreizējās bažas par lata iespējamo devalvāciju pamazām piemirstas.

Iedzīvotāju bažas par inflācijas pieaugumu ir mazinājušās tikai nedaudz. Pārsteidzoši, bet puse respondentu uzskata, ka līdz ar eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenas ir ievērojami palielinājušās. Un tas ir situācijā, kad inflācija ir zem 1%!

Pagājušajā gadā inflācija Latvijā un arī eirozonā kopumā bija krietni gan zem vēsturiski vidējā līmeņa, gan zem Eiropas Centrālās bankas inflācijas mērķa (inflācija nedaudz zem 2%). Pašreiz ekonomisti vairāk bažījas par iespējamo deflāciju eirozonā, nevis par pārāk strauju inflāciju.

Nevar izslēgt, ka šāds iedzīvotāju viedoklis ir radies subjektīvu faktoru ietekmē. Lata nominālvērtība bija virs eiro, tādējādi cenas, izteiktas eiro, ir lielākas, nekā izteiktas latos – iespējams, tieši šis fakts izpaužas aptaujas rezultātos.

Analizējot Latvijas iedzīvotāju viedokli par eiro, jāpiemin arī „Eurobarometer” veiktās aptaujas. Tajās redzams, ka Latvijas iedzīvotāju atbalsts eiro ir strauji pieaudzis. 2012.gada nogalē tikai 35% iedzīvotāju pozitīvi vērtēja eiro. 2013.gada nogalē, pēc valdības veiktās informācijas kampaņas, eiro pozitīvi vērtēja vairāk nekā puse iedzīvotāju – 53%. Savukārt pagājušā gada nogalē eiro pozitīvi vērtēja jau 74% iedzīvotāju!

Jāatzīmē, ka Eiropas Savienībā kopumā atbalsts eiro ir pieaudzis tikai minimāli – 2014.gadā tas bija 56%, salīdzinot ar 52-53% iepriekšējos gados.

Redzams, ka kopumā Latvijas iedzīvotāji ir pozitīvi novērtējuši pāreju uz eiro – gan praktiskās ērtības, gan lielāku finansiālo stabilitāti un pienesumu ekonomikai, gan arī ģeopolitisko izvēli par labu ciešākai integrācijai Eiropas Savienībā.

Autors ir Eiropas Komisijas viceprezidents, bijušais Latvijas Ministru prezidents

 

Komentāri (21)

Absints 03.02.2015. 13.31

Tas, ka iedzīvotāji uzskata, ka cenas ir pieaugušas, bet visi riņķī ir meļi, manuprāt, labi raksturo “vidējo” iedzīvotāju. Vidējo iedzīvotāju, kas tic sazvērestības teorijām (“viņi” visu to ir ieplānojuši. “viņi”- variējas: politiķi, zviedru bankas, rietumu kapitālisti, sorosoīdi..), tie kas paši ir korumpanti vai dod kukuļus (ārstiem, policistiem, tiesnešiem, jo “visiem tak ir jādzīvo”, “būsim reālisti”), tie, kas nemaksā nodokļus (jo tā jau saņemam maz, bet ceļi gan ir slikti), tie kas domā, ka viņiem ir “jāmaksā”, nevis, ka nauda ir jānopelna, tie, kas pārvēl Ušakovu, Ameriku, Lembergu, Cauni, Bordānu, Zaķi, tie, kas lamā politiku, bet paši uz vēlēšanām neiet, tie, kas doma’, ka “viņiem ir jādod darbs, viņi ir jāapgādā, jāmaksā, jāuztur, un, ja mutē neielies, jābrauc prom. Tie, kas izdzer 9 litrus alkohola gadā, un katru dienu 5 stundas sēž pie televizora,

Tāds ir vidējais Latvijas iedzīvotājs. Nu sit nost, netic, ka cenas nav pieaugušas, jo pats tak zin labāk. Pamatot nemāk, bet vienkārši zin. Zin un viss!

Un vēl – mēs kritizējam “veiksmes stāstu”, jo, ja būtu, tad būtu… Varbūt, ja gudrāk, pārdomātāk… Ja būtu tantei riteņi..

Tagad Grieķija ies citu ceļu. Ja skeptiķiem taisnība – Grieķijai jālido… Labi, jo reāli būs ar ko salīdzināt. Un viņi sāk ar to, ka prasa atlaist pusi parādu. Ja taupītājs sācis tērēt, vai tad tas ir iemesls parādu atlaišanai? Atlaidīs? Nē…

+10
-3
Atbildēt

3

    edge_indran > 03.02.2015. 14.01

    ——–

    Re, spāņi arī taisās “lidot” – labi gan, ka ES nav paredzēta izstāšanās.

    https://www.youtube.com/watch?v=FHZBPNxjuUo

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 03.02.2015. 23.09

    Kāpēc nevar pamatot,var.Cilvēki ir pierakstījuši,cik kas maksā.Un atšķirības veidojas pa preču grupām,kuras cilvēki vairāk pērk.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > 04.02.2015. 18.04

    Ķīps – jenotu apmaksātais lumpentrollis, kurš dažreiz pat neorientējas tēmā, par kuru klimperē komentārus.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Bet 03.02.2015. 13.50

Valdi Dombrovski!

Visu cieņu Jums un paldies par EUR, jo jūtos komfortabli gan Latvijā gan ES!

Vēlreiz paldies, ka esam lielajā EUR klubiņā un nav jābaidās, ka kāds no “vadoņiem” sadomātu devalvēt Ls.

Lai mums visiem labi klājas. Par skauģiem, intrigantiem un činkstuļiem nav jāuztraucas, jo tādu nekad netrūks, kam nekad nav bijis labi un nekad arī nebūs.

+13
-9
Atbildēt

3

andrejs 04.02.2015. 13.29

hombros Es ārkārtīgi atvainojos Briseles birokrāta kungs, kurš ir spiests lidot biznesa klasē – jo – ziniet – labi saprotams, ka Jums ir ‘kandali birokratskije’. Protams, ka cenas ir pacēlušās – nezinu vai eiro vai neeiro dēļ. Lētākā rupjmaize-ķieģelis “Superneto” maksāja 0,24 centi un baltmaize – 0,25 centi. Tagad – 0,26 un 0,28. Un tas nav vienīgais cenu kāpums, vai ne?!. Piedodiet, ja apgrūtinu jūs ar katra santīma skaitīšanu. Tpu, centu.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu