FOTO: Maskavas centrā noslepkavots Putina opozicionārs Boriss Ņemcovs (papild.) • IR.lv

FOTO: Maskavas centrā noslepkavots Putina opozicionārs Boriss Ņemcovs (papild.)

80
Boriss Ņemcovs pagājušā gada februārī. Foto: EPA/LETA

Sobčaka: Ņemcovs grasījās publiskot ziņojumu par karu Ukrainā

Piektdienas vakarā Maskavas centrā noslepkavots opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs, ziņo Krievijas mediji.

“Viņš gāja pa Lielo Akmens tiltu ar meiteni, kad no garāmbraucošas automašīnas izlēca neiznāmi cilvēki, četras reizes izšāva un aizbēga,” pavēstīja avots tiesībsargājošās iestādēs. Kā paziņoja Iekšlietu ministrija, Ņemcovs nogalināts ar četriem šāvieniem mugurā.

Ņemcovs grasījās publiskot ziņojumu par karu Ukrainā. To, atsaucoties uz Ņemcova līdzgaitnieku Iļju Jašinu, savā tviterkontā paziņoja telekanāla “Doždj” pārstāve Ksenija Sobčaka. Ziņojumā par karu teroristu pašpasludinātajā Doņeckas tautas republikā bijuši dokumenti, kas pierāda Krievijas karavīru klātbūtni karadarbībā, norādīja Sobčaka.

Viņai piekrīt Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš teica, ka Ņemcovs gatavojās publiskot pierādījumus par Krievijas bruņoto spēku piedalīšanos konfliktā Donbasā.

“Pirms dažām nedēļām man ar viņu bija saruna, kā veidot attiecības starp Ukrainu un Krieviju. Tādā veidā, kādā mēs tās gribētu redzēt. Boriss paziņoja, ka viņa pienākums ir publiskot pārliecinošus pierādījumus par Krievijas bruņoto spēku līdzdalību Ukrainā. Kāds no tā ļoti baidījās. Boriss nebaidījās, baidījās bendes. Viņi viņu nogalināja,” sacīja Porošenko.

Pēc viņa teiktā, Ņemcovs bija liels Ukrainas draugs un liels Krievijas patriots. Cilvēks, kurš kā tilts saistīja mūsu valstis, veidoja tādas attiecības starp Ukrainu un Krieviju, kādas vēlētos redzēt ukraiņi.

Porošenko norādīja, ka Ņemcovs ir simbols krievam, kurš patiesi un ar cieņu attiecas pret Ukrainu, kurš cīnījās un atdeva visu iespējamo tam, lai aizstāvētu brīvību savā valstī.

“1.martā viņam bija jāiziet gājiena priekšgalā daudzu tūkstošu mītiņā, lai demonstrētu, ka ir cita Krievija, kur mīl Ukrainu, ciena cilvēktiesības, kurai brīvība nav tukša skaņa. Un par brīvību un demokrātiju viņš bija gatavs atdot savu dzīvību,” paziņoja Porošneko.

Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs Ņemcova slepkavībā saredz mērķi destabilizēt situāciju Krievijā un neizslēdz iespēju, ka tā tiks izmantota, lai „piegrieztu skrūves” Krievijas opozīcijai, raksta portāls „Newsru.com”.

„Noziegums uz Maskavas upes tikta – Borisa Ņemcova slepkavība – ir mēģinājums saasināt situāciju, varbūt pat destabilizēt stāvokli valstī, pastiprināt pretrunas,” teica Gorbačovs. „Ja arvien vairāk galvas pacels tie spēki, kuri vēlēsies šādā veidā tikt galā ar oponentiem, tas būs ļoti nopietni. Tas skars mūs visus.”

Pasaules šaha čempions un arī Putina varas opozicionārs Garijs Kasparovs internetā raksta, ka „vardarbības un naida atmosfērā, ko rada Putins valstī un aiz tās robežām, izlietās asinis liecina par lojalitāti režīmam, valdošai komandai. Jautājums jau nav par to, vai Putins personīgi deva pavēli nogalināt Ņemcovu. Bet gan par to, ka slepkavība notika Putina diktatūras laikā, kad diennakti neapklust propagandistu apvainojumi nacionālnodevējiem”.

Kasparovs norāda, ka Ņemcovam trāpīja četras lodes – katra par vienu viņa bērnu, kas tagad palikuši bez tēva. „Tāda kalibra cilvēks kā Ņemcovs neiekļāvās Putina Krievijas rāmjos… Viņš vienmēr uzskatīja, ka Krievija pati spēj mainīties bez vardarbības. Pēc 2012.gada es šajā nostādnē vīlos. Mūsu strīdos Boriss man pārmeta steidzīgumu un teica, ka Krievijā jādzīvo ilgi, lai pieredzētu izmaiņas. Tagad viņš nekad tās vairs neredzēs,” raksta Kasparovs.

Slepkavība bija rūpīgi plānota

Kā pastāstīja Ņemcova līdzbiedrs Mihails Kasjanovs, viņam nav nekādu versiju par notikušo. “Es esmu šokā, par kaut kādiem draudiem vai sekošanu Ņemcovs man nebija teicis,” sacīja Kasjanovs. “Es šobrīd tieši sev priekšā, diemžēl, redzu Borisa līķi. Es redzu līķi un apkārt ir ļoti daudz policijas,” aģentūra “RIA Novosti” citē Ņemcova līdzgaitnieka Iļjas Jašina teikto.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.

Kā pavēstīja Ņemcova palīdze Jaroslavļas pilsētas domē Olga Barhina, Ņemcovam pirms vairākiem mēnešiem draudēts sociālajos tīklos, raksta LETA/Newsru. “Borisam Jefremovičam pienāca draudi caur sociālajiem tīkliem. Par vienu tādu epizodi tika uzrakstīts iesniegums policijā. Tas bija 2014.gada beigās, varbūt rudens beigās,” sacīja Barhina.

Izmeklētāji kā opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības iespējamās versijas izskata politisku provokāciju, kā arī islāma ekstrēmistu darbību, Ukrainas iekšējos notikumus un komerciālo darbību, sestdien paziņoja Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

“Šobrīd izmeklēšana izskata vairākas versijas: slepkavība kā provokācija politiskā stāvokļa destabilizēšanai valstī, un Ņemcova figūra varēja kļūt par sava veida sakrālo upuri tiem, kas nevairās ne no kādām metodēm savu politisko mērķu sasniegšanai,” sacīja Markins.

Turklāt “rūpīgi tiek strādāts arī pie versijas, kas saistīta ar islāma ekstrēmistu pēdām. Lieta tāda, ka izmeklēšanai ir liecības par to, ka Ņemcovs saņēma draudus sakarā ar viņa nostāju attiecībā uz Parīzes žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijas žurnālistu nošaušanu”, paziņoja Markins.

Tāpat tiek “pārbaudīta versija, kas saistīta ar Ukrainas iekšējiem notikumiem. Nav noslēpums, ka starp abām konfliktējošajām pusēm ir ļoti radikāli personāži, kas nepakļaujas nekādai varai”, sacīja Markins, pieļaujot arī versijas, kas saistītas ar komercdarbību un personīgu nepatiku pret viņu un citas sadzīviskas versijas.

“Tas, ka noziegums bija rūpīgi plānots, neizraisa nekādu šaubu, tāpat arī slepkavībai izraudzītā vieta,” pavēstīja Markins, piebilstot, ka nozieguma vietā atrastās sešas deviņu milimetru patronas ir dažādu ražotāju, kas padara grūtāku to izsekošanu.

Izmeklētājiem izdevies noskaidrot Ņemcova pēdējo maršrutu, paziņoja avots Maskavas tiesībsargājošās iestādes.

“Ņemcova maršruts ir noskaidrots. Viņš un viņa pavadone pavakariņoja vienā no Galvenā universālveikala restorāniem un pēc tam devās pastaigāties. Acīmredzot viņiem sekoja no Galvenā universālveikala, viens no līdzdalībniekiem ziņoja slepkavām, kur dodas Ņemcovs,” sacīja avots.

“Politiķis ar meiteni pāri Sarkanajam laukumam devās uz Vasiļeva nogāzi, pēc tam uzgāja uz Lielā Moskvoreckas tilta un devās Bolotnaja laukuma virzienā. Pēc 200 metriem viņiem līdzās piebrauca automašīna, no kurienes uz Ņemcovu tika šauts tiešā tēmējumā, pēc kā mašīna uzreiz aizbēgusi. Meitene nav cietusi,” sacīja avots.

Ņemcova slepkavības dēļ opozīcija atcēlusi svētdien Maskavas Marjino mikrorajonā ieplānoto pretkrīzes gājienu “Pavasaris”, bet tā vietā rīkos sēru gājienu pilsētas centrā. Maskavas dome gan paziņojusi, ka mainīt pretkrīzes gājienu uz sēru pasākumu nedrīkst.

Kā pavēstīja viens no akcijas organizatoriem Leonīds Volkovs, “jaunajā politiskajā realitātē” nav vietas maršam “ar zaļiem baloniņiem un karodziņiem”. “1.martā – sēru gājiens centrā,” tviterī raksta Volkovs.

“Sakarā ar notikušo pieņemts lēmums atcelt 1.martā ieplānoto pretkrīzes gājienu Marjino. Šajā dienā mēs rīkosim sēru akciju Maskavas centrā,” paziņoja partijas RPR-PARNAS līdzpriekšsēdētājs Mihails Kasjanovs.

Tikmēr Maskavā šonakt ievests arī Iekšlietu karaspēks, vēsta TV kanāls „Doždj”, atsaucoties uz aculieciniekiem, kuri redzējuši vismaz 30 armijas kravas automašīnu kolonnu ap plkst. Pustrijiem naktī virzoties uz pilsētas centru Balašihas rajonā.

Iespējams, ka Maskavas varas iestādes gaida nekārtības, ko varētu radīt Ņemcova slepkavība, kā arī nesankcionēta sēru ceremonija opozīcijas līdera piemiņai.

Pasaules līderi nosoda slepkavību

ASV prezidents Baraks Obama nosodījis “brutālo un zemisko” Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavību piektdienas vakarā Maskavas centrā.

“Mēs aicinām Krievijas valdību veikt pienācīgu, objektīvu un caurskatāmu viņa slepkavības apstākļu izmeklēšanu un nodrošināt, ka par šo zemisko slepkavību vainīgie tiek saukti tiesas priekšā,” teikts Obamas paziņojumā. “Ņemcovs bija nenogurstošs savas valsts aizstāvis, cenšoties panākt saviem Krievijas līdzpilsoņiem tiesības, kādas pienākas visiem cilvēkiem.”

“Es apbrīnoju Ņemcova drosmīgo apņēmību cīnīties ar korupciju Krievijā un novērtēju viņa vēlmi dalīties ar saviem tiešajiem viedokļiem, kad mēs tikāmies Maskavā 2009.gadā,” piebilda Obama.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka ir šokēts par apbēdināts par Ņemcova nāvi, slavējot viņa ieguldījumu Krievijā.

“Boriss Ņemcovs veltīja savu dzīvi demokrātiskākai, plaukstošākai, atvērtākai Krievijai un spēcīgām attiecībām starp Krieviju un tās kaimiņiem un partneriem, ieskaitot ASV,” teikts Kerija paziņojumā. “Viņš centās reformēt un atvērt Krieviju un dot krievu tautai lielāku teikšanu viņu valsts dzīvē. Viņa iztrūkums būs ļoti dziļi jūtams Krievijā un pasaulē.”

Arī Francijas prezidents Francuā Olands nosodījis Ņemcova “naidpilno slepkavību”.

55 gadus vecais Ņemcovs bija “drosmīgs un nenogurstošs demokrātijas aizstāvis, kurš bija apņēmies cīnīties ar korupciju”, teikts prezidenta biroja izplatītajā paziņojumā.

Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavība ir apliecinājums tam vājprātam, kas valda Krievijā, tviterī paziņojis Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš arī izteicis līdzjūtību ģimenei, kā arī norādījis, ka ir “vāra cerība uz objektīvu izmeklēšanu”.

“Radio Svoboda” interneta vietnē var sekot reakcijām pēc Ņemcova slepkavības – klikšķiniet šeit.

Aivara Ozoliņa gandrīz vai pravietiskā intervija ar Borisu Ņemcovu 2011.gada maijā žurnālā “Ir” sākas ar šādiem Ņemcova vārdiem: “Lai uzvarētu Krievijā, jādzīvo ilgi, – tā saka viens no opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs, kas .. Rīgā piedalījās starptautiskā konferencē “Big Business Day”. Arī uz kāda studenta jautājumu pēc lekcijas Rīgas Biznesa skolā – vai opozīcijai ir ilgtermiņa plāns, ņemot vērā, ka iegūt varu pārredzamā nākotnē tai diezin vai izdosies, – viņš kā pirmo punktu min: «Jāizdzīvo.»

2011.gada interviju ar Ņemcovu “Ir” varat lasīt brīvpieejā šeit.

Ņemcovs vaicā Putinam

Fragments no Borisa Ņemcova pēdējās intervijas radio „Eho Moskvi” 27.februārī:

„Viss sabruks putekļos ziniet, kāpēc? Viss te ir uzcelts uz meliem. Viss turas uz meliem. Lūk, kāpēc mēs prasām stundu [mītiņam]. Iedomāsimies debašu stundu ar Putinu. Vienkārši – es un Putins. Sāksim ar vienkāršu jautājumu: kāpēc Krievijas karavīri iet bojā, bet jūs, kā armijas galvenais virspavēlnieks, Putina kungs, novēršaties no kritušajiem karavīriem un melojat, ka viņi nemaz nekaro? Bet mēs viņu kapus redzam, šo karavīru kapus. Mēs tos redzam Kostromā, šos kapus. Mēs tos redzam Pleskavā, mēs tos redzam Ņižņijnovgorodā, kur es biju gubernators. Kāpēc jūs, augstākais virspavēlnieks, atsakieties un noliedzat savus karavīrus? Vai tad jums ir tiesības būt par virspavēlnieku vēl pēc visa tā? Kāpēc jūs melojat, ka tur nav ieroču? Jūs Minskas vienošanās, Putina kungs, pats piefiksējāt „Tornado-S”, ko jūs atvilksiet [no frontes līnijas]. Bet vai jūs zināt, ka „Tornado-S” – tā ir mūsdienīga artilērijas zalvju sistēma, kas bruņojumā ir tikai Krievijas armijai, ka šis bruņojums Krievijas armijai tika nodots tikai 2012.gadā? Lūk, jūs Minskas vienošanās to parakstījāt. Saprotat?

Atvērta normāla pozīcija, kad cilvēki dzird patiesību, noved pie pilnīga sabrukuma pīšļos visus tos 86% [kas atbalsta Putinu]. Tieši tāpēc mūsu nav televīzijās. Tieši tāpēc. Tāpēc, kad atklāsies, ka viss [turas] uz meliem, tai skaitā arī visi šie reitingi, tad, protams, cilvēki sapratīs, un tad šī vara vienkārši sabruks pīšļos un putekļos.”

Borisa Ņemcova pēdējā intervija Krievijas radiostacijai “Eho Moskvi” dažas stundas pirms nāves – lasiet šeit.

Komentāri (80)

dzeris49 28.02.2015. 12.09

Tas bija jāgaida, Ņemcovu brīdināja, un daudzi to gaidīja, viss kontekstā ar Kremļa politiku – atraisīt rokas visam vistumsonīgākajam, visagresīvākajam, vispretīgākajam, kas ir cilvēkos, kas tiek darīts pa Krievijas TV kanāliem no rīta līdz vakaram, ar mērķi likvidēt visu gaišo, cilvēcisko, godīgo, domāt un sprioestspējīgo, kas, kā par brīnumu, vēl, nelielos daudzumos, saglabājies Krievijā.

UN, nav nekāda nozīme, vai Ņemcova likvidācijai pavēli devis Putins “pa tiešo”, kā Ļitviņenko gadījumā, vai att. cilvēki vienkārši uzminēja viņa vēlēšanos, kas nebja iztikta tiešā veidā.

Saprotams, ka slepkavība politiska, tagad sāksies cirks ar “izmeklēšanu”, Kremļa lakstīgala Markins jau pavēstījis, ka, visdrīzāk, vainīgi kādi islamisti.

Kārtējais Putina režīma noziegums, jebkurā gadījumā, izpildītāji nav svarīgi, vēl viens principāls Kremļa pretinieks, gaišs, drosmīgs, gudrs cilvēks, kas, tai pat laikā, mīlēja dzīvi visās tās izpausmēs, ir miris.

+37
0
Atbildēt

0

J.Biotops 28.02.2015. 11.53

Bandokrātijas klasika tradicionālā krievu izpildījumā. Tikai situācija īpatnēja, tādas tehnoloģijas izvēlei varētu būt specifiski iemesli:

A) Draudi, ka Ņemcovs tuvākajos brīžos varētu izdarīt kaut ko Kremlim ārkārtīgi bīstamu. Tad līdzekļus izvēlēties nav laika (zināmais politbiroja lēmums – „sakarā ar situācijas sevišķo steidzamību, izņēmuma kārtā atļaut aizstāt autokatastrofu ar nelaimes gadījumu medībās vai pašnāvību nošaujoties”). Tāda situācija nupat bija Kirhnerei, nācās sarīkot pašnāvību izmeklētājam, kurš no rīta būtu ziņojis nesmukas lietas. Kirvijas gadījumā – nav pirmā ticamākā versija – Puķinam uz kompromitējošu informāciju nospļauties. Ko citu Ņemcovs varēja?

B) Iebaidīšana. Kremlis nospriedis, ka pienācis laiks dot oponentiem tādu nopietnu zīmi kopā ar cīņas signālu un drošības apliecinājumu īsti savējiem. (Kirova varianta būtiska modernizācija?) Kas noticis, vai draudēja notikt, ka tieši tagad? Vajadzēja savi bandai steidzīgi pierādīt, kurš te galvenais? (Hitleram garo nažu nakti nācās rīkot no viens puses, trieciennieku, no otras – armijas neapmierinātības spiestam)

C) Nepietiekoša sadarbība vai nesaskaņas bandokrātijas iekšienē. Tik lielā un sazarotā bandā, kāda ir Krievijas valdošo parindu kopums, neizbēgamas ir gan pretrunas, gan vienkārši koordinācijas kļūdas. Kādiem, pietiekoši stipriem, varēja sagribēties norādīt Puķinam un tuvākajiem uz reālo spēku sadali – mēs te varam šaut, ko gribam, bet taisnoties nāksies tev. Vai arī zemāki bandī… atvainojiet, politiķi, pārliecībā par savu nesodāmību, kārtoja savas intereses (līdzīgi,, kā „A”), pat neiedomājoties vai nospļaujoties, ka augstākiem pahaniem tas radīs problēmas. „C” variantam daudz zaru.

Bet nekas, krievi jau rauj vaļā patiesās versijas – biznesa konflikti, sirdslietas, kolēģu izpildīta „rituālā slepkavība” … Tas viss iespējams uz tilta tiešā Kremļa tuvumā, kur novērošanas kameras uz katra staba un, kā raksta viens maskavietis, no diviem pretimnācējiem vismaz viens „sotrudņik v štatskom”. Precīzā laikā piebrauca, nošāva, aizbrauca – nu dikti jau amatieriski.

Puķina mutesbajārs Peskovs jau dzied klasisko āriju „provokācija pret tautas vadoni” .

Ne velti uz tilta, kur nošāva Ņemcovu, visā garumā lampu virtenes Krievijas karoga krāsās.

+22
0
Atbildēt

2

    Krotow > J.Biotops 01.03.2015. 00.01

    Slepkavības vieta ir ļoti tieša norāde visiem, kas notiks ar tiem, kas stāsies pretīm režīmam. Un vairs nav pat svarīgi, vai pavēli noslepkavot Ņemcovu deva Putins personīgi vai kāds no viņa tiešajiem padotajiem. Līdz ar to šis režīms sevi ir norakstījis, jo pierāda, ka diplomātija ar to nav iespējama.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 28.02.2015. 17.12

    Jums taisnība, krievus pietiekoši nebiju novērtējis. No rīta vieglprātīgi nespēju paredzēt, ka „izmeklētāju” pirmais darbs būs… kratīšana Ņemcova dzīvoklī. Dokumenti, sarakste, datori… nu gan tie liberasti visi pa vienam nāks uz pratināšanu. Par slepkavību protams, par ko gan citu.

    Kaut tikai kādā novērošanas kamerā neparādītos, ka izmeklētāji iegājuši mājā minūtēs piecas pirms pirmā šāviena.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Piligrims 28.02.2015. 11.49

Domāju, ka rezultāts būs represiju palielināšana pret opozīciju, jo “viņi paši to noorganizēja,lai destabilizētu situāciju valstī”, un “tik zemiski var rīkoties tikai nicināmi fašisti”. Un pat nebrīnīšos, ka tiks atrasti “pierādījumi”.

+19
-1
Atbildēt

1

    Krotow > Piligrims 28.02.2015. 23.56

    Tur pat nav ko spriedelēt. Represijas jau notiek un tagad tās tikai kļūs intensīvākas. Putins kā Staļins savu Kirovu vai kā Hitlers savu Rēmu tagad ir novācis, rindā stāv nākamie potenciālie kandidāti. Drīz ķersies arī pie mazākiem gariņiem. Un parastā vate pēc brīža atjēgsies, ka apkārt sāk pazust cilvēki.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu