UNESCO ceļ trauksmi par Irākas kultūras vērtību iznīcināšanu • IR.lv

UNESCO ceļ trauksmi par Irākas kultūras vērtību iznīcināšanu

17
Muzejā iznīcina senās asīriešu skulptūras. Foto no Islāma valsts video

“Islāma valsts” Irākā sākusi iznīcināt senas asīriešu skulptūras

Organizācija UNESCO, kas ir atbildīga par izglītības, zinātnes un kultūras jautājumiem, aicina sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai apspriestu, ko darīt situācijā, kad “Islāma valsts” kaujinieki Irākā iznīcina asīriešu senās skulptūras un citas mākslas vērtības.

“Šis uzbrukums ir kaut kas vairāk nekā kultūras traģēdija, tas ir arī drošības jautājums,” paziņojusi UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova piektdien medijiem.

UNESCO pārstāve informējusi par sistemātiskiem grautiņiem Irākas kultūras objektos. Bokova šo islāmistu rīcību nosauca par “mērķtiecīgu uzbrukumu Irākas tūkstošgadu ilgajai vēsturei un kultūrai”, kā arī par “vardarbības un naida kurināšanu”. Kultūras vērtību iznīcināšana Irākā pastiprina “sektantismu, vardarbīgu ekstrēmismu un konfliktu”, Bokovas teikto citē Dw.de.

Džihādistu grupējums “Islāma valsts” izplatījis video, kurā redzams, kā tā atbalstītāji Irākas ziemeļos Mosulas pilsētā posta senatnes mākslas darbus, arī 2600 gadus vecas asīriešu skulptūras, tai skaitā pazīstamo spārnoto lauvas skulptūru, raksta LETA/DPA.

Eksperti, kas noskatījušies džihādistu video, atzīst, ka desmitiem VII gadsimtā p.m.ē. tapušās Ninīves skulptūras ir sapostītas un daudzas vairs nav atjaunojamas. “Islāma valsts” ekstrēmisti asīriešu skulptūras, kurās attēlotas senās dievības un mītiskās būtnes, sadauzījuši ar āmuriem.

“Tie bija ļoti svarīgi vēsturiski darbi,” sacīja Heidelbergas universitātes profesors Divupes civilizāciju eksperts Pēters Miglus. “Redzot, tās uz grīdas sadauzītas daudzos gabalos, jāatzīst, ka tās būs ļoti sarežģīti atjaunot.”

Savukārt Berlīnes Āzijas muzeja direktors Markuss Hilgerts paziņoja, ka tas ir tas pats, “ja kāds iznīcinātu Ēģiptes sfinksas skulptūru”.

“Islāma valsts” izvērsusi kampaņu ar mērķi iznīdēt visas politeisma paliekas, šādi īstenojot savas islāma ekstrēmās interpretācijas principus.

“Islāma valsts” ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur “kalifātu” un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

 

Komentāri (17)

Raicha 27.02.2015. 19.33

Atceros, kā ASV armijniekus savulaik apvainoja Irākas kultūras vērtību zagšanā un izvešanā uz ASV.

Nu šīs nozagtās (ja tādas bija) relikvijas vismaz saglabāsies, atšķirībā no ISIS iznīcinātajām.

Nekad nevar zināt, kā dzīve iegrozīsies:)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu