Mogerīni: ES sankcijas Krievijai martā netiks atceltas • IR.lv

Mogerīni: ES sankcijas Krievijai martā netiks atceltas

44
Federika Mogerīni. Foto: AFP/LETA

ASV Nacionālās izlūkošanas direktors pavasarī sagaida uzbrukumu Mariupolei

Eiropas Savienībai nevajadzētu steigties ar secinājumiem par Minskas vienošanās izpildi un uguns pārtraukšanu Donbasā un turpināt monitorēt situāciju Austrumukrainā līdz lēmuma pieņemšanai par ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Intervijā avīzei „The Wall Street Journal” viņa teica: „Acīmredzot, mēs lēmumus varam pieņemt jebkurā laikā – ja notikumu attīstība ir laba vai arī slikta. Jebkurā laikā. Taču lēmumi par sankcijām, kuru termiņš beidzas jūlijā, var tikt pieņemti arī vēlāk.”

ES līderi par situāciju Ukrainā spriedīs tikšanās laikā 18. un 19.martā. Pēc tam tikšanās paredzēta jūnijā.

Mogerīni teica, ka ES tuvākajās nedēļās ir jākoncertē pūliņi, lai panāktu Minskas vienošanos pilnīgu īstenošanu.

Viņa lika saprast – ja situācija Austrumukrainā pasliktināsies, ES ātri var palielināt spiedienu uz Krieviju un prokrieviskajiem separātistiem.

Viņa arī piebildusi, ka ārlietu pārstāvei nav ilūziju par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vai pamiera īstenošanu.

Jau ziņots, ka Ukraina un arī separātisti paziņoja, ka tiek atvilkts smagais bruņojums, kā to paredz Minskas vienošanās. Taču piektdien Informatīvās pretestības grupas pārstāvis Dmitro Timčuks informē, ka kaujinieki “pūš miglu acīs”, apgalvojot, ka tiek atvilkta smagā bruņutehnika. Esot atvilkti tikai 10-15% tehnikas, turklāt tas notiek tā, lai šo tehniku vajadzības gadījumā 30-40 minūšu laikā atkal varētu atgriezt iepriekšējās pozīcijās, vēsta UNIAN.

ASV Nacionālās izlūkošanas direktors pavasarī sagaida uzbrukumu Mariupolei

Tikmēr ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Džeimss Klepers ceturtdien paziņojis, ka izlūkdienestu speciālisti pavasarī sagaida Krievijas un tās atbalstīto teroristu bandu uzbrukumu Mariupolei, ziņo LETA/DPA.

Uzbrukums Mariupolei nav neizbēgams, taču sagaidāms tuvāko mēnešu laikā, uzrunājot Senāta Bruņoto spēku komiteju, atzina Klepers.

“Domāju, ka pēc nopietnajām kaujām Debaļcevā [teroristu un krievu algotņu bandas] šobrīd atrodas pārformēšanās un pārgrupēšanās stadijā,” norādīja Nacionālās izlūkošanas direktors, piebilstot, ka Maskava nogaidīs līdz pavasarim, lai sāktu uzbrukumu Mariupolei.

Savukārt komitejas priekšsēdētājs senators Džons Makeins norādīja, ka teroristi jau tagad aktivizējušies Mariupoles apkārtnē. “Es jums šobrīd prognozētu, ka [Krievijas prezidents Vladimirs Putins] pastiprinās spiedienu uz Mariupoli, jo viņš tur vēlas izveidot sauszemes tiltu,” kas savienotu Krievijas teritoriju ar pagājušā gada martā anektēto Krimas pussalu, norādīja senators.

Arī Klepers, kurš koordinē visu ASV izlūkdienestu darbu, atzina, ka, viņaprāt, Putins vēlas sagrābt visu Doņeckas un Luganskas apgabalu teritoriju, iespējams izveidojot sauszemes koridoru uz Krimu, kā arī iegūstot Mariupoles ostu.

Izlūkdienesti neuzskata, ka Putins vēlētos okupēt visu Ukrainu, taču atjaunot dominējošu stāvokli pār visu bijušās PSRS telpu pašlaik ir galvenais Kremļa ārpolitikas mērķis, norādīja Klepers.

Viņš arī pavēstīja, ka saskaņā ar izlūkdienestu domām kaujas bruņojuma piegādes Ukrainai var “izraisīt negatīvu Putina un krievu reakciju” un noraut jau tā “ļoti plāno vīģes lapu” no Kremļa apgalvojumiem, ka Maskava nav iesaistīta karadarbībā Ukrainā.

Tas var savukārt novest pie vēl lielāka krievu ieroču daudzuma nosūtīšanas uz Maskavas apbruņoto teroristu bandu kontrolētajām teritorijām.

Tomēr Klepers uzsvēra, ka tas ir tikai izlūkdienestu vērtējums par iespējamo notikumu attīstības gaitu un nebūt nenozīmējot, ka izlūkdienesti iebilstu pret iespējamo Ukrainas apbruņošanu.

Uz to Makeins norādīja, ka nesaprotot, kāpēc ASV vajadzētu bažīties par iespējamo Putina izprovocēšanu, jo tāpat “viņš dara visu ko vēlas”.

 

Komentāri (44)

Edgars Avotiņš 27.02.2015. 12.41

Beidzot Ukraina process sāk notikt pareizā virzienā – Polija palīdzēs apmācīt Ukrainas armijai seržantus

http://censor.net.ua/news/326492/polsha_napravit_v_ukrainu_okolo_100_voennyh_instruktorov

+8
0
Atbildēt

0

zanE. 27.02.2015. 09.58

…protams, mēs varam pārmest Rietumu valstīm, ASV, Kanādai utt. par to, ka tās nepiegādā ieročus Ukrainai…taču…piemirstam – militārā tehnika un bruņojums nav bezmaksas manta, kas kādai valstij stāv aiz šķūnīša, kuru var piegādāt UA kā humāno palīdzību…UA to pieņems ar pēcmaksu?…kurš to visu apmaksās?…diemžēl, tas nav tik vienkārši…

…ko dos moderna bruņojuma piegāde, ja tās apkalpošanai nav speciālistu?…miljoniem vērtas iekārtas “uzlaist” gaisā pirmajā dienā?…

…lasīju UA medijos – ar 1.martu Ukrainā ierodas 800 ASV un 100 Eiropas valstu militārpersonas/instruktori, kuri apmācīs Ukrainas armiju un tas šobrīd ir pareizākais, jo UA armijas kaujas spējas līdz šim – izraisījušas neizpratni ne tikai pašiem ukraiņiem, bet arī citvalstu militārajiem speciālistiem…

…arī mēs katru dienu gaužamies par to, ka Ukrainai netiek piegādāts bruņojums, bet – ar kādu finansējumu Latvija ir gatava šīs bruņojuma piegādes nodrošināt?…no kurienes mēs ņemsim šos līdzekļus, ja pašiem nepietiek naudas izpildīt vienkāršāko prasību par 2% piešķiršanu savas valsts aizsardzībai?….

….situācija ir sarežģīta un mūsu vēlmes ne vienmēr sakrīt ar mūsu iespējām, tāpēc – ir tik viegli pārmest citiem, nemēģinot iedziļināties un Rietumvalstis lamājot uz velna paraušanu…

+10
-6
Atbildēt

8

    andrejs > zanE. 27.02.2015. 11.30

    vai esi lietas kursā, par ko šiem ierēdņiem tika samaksātas kompensācijas, ja vari nicīgi sprauslot par “smago darbu”?..

    ——————

    laikam jau tanti personīgi aizskāra… Jāpiekrīt, tiešām ir grūti visu dienu portālā melot

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 27.02.2015. 12.07

    LaLaLā

    sevišķi uzkrītošu kopš Straujumas premjerēšanas sākuma.

    _______________

    Sevišķi uzkrītoši tas bija jau kopš čekas un bandītu kājslauķu, kleptokrātu un pederastu varzas valdīšanas sākuma, sākot jau ar Gazprom(lasi FSB) valsts nozagšanas megaprojekta, TECII 2. kārtas īstenošanu dzīvē. Tur atbildība jānes ne tikai Dombrovskim un Kamparam, bet visai neliešu bandai.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 27.02.2015. 12.12

    zanE….

    P.S. ….vai esi lietas kursā, par ko šiem ierēdņiem tika samaksātas kompensācijas

    _______________

    Visādām bukānēm un citiem pastulbiem un alkatīgiem organismiem, kuru augstākam amatam būtu jābūt ateju tīrītāju brigadieris un to par blatu?

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Raicha > zanE. 27.02.2015. 11.42

    ->andrejs

    Jā, zanE šobrīd visiem spēkiem cenšas attaisnot Latvijas varas aprindās pieņemto taktiku “ja mēs izliksimies, ka Krievijas draudi neeksistē, tā liks mūs mierā. Bet ja neliks, tad NATO mūs visus izglābs”.

    Attaisnot nekā nedarīšanu, nenolemšanu, lēnu valsts laišanu pašplūsmā līdz pilnīgam kliņķim, sevišķi uzkrītošu kopš Straujumas premjerēšanas sākuma.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Raicha > zanE. 27.02.2015. 10.23

    >>>>no kurienes mēs ņemsim šos līdzekļus, ja pašiem nepietiek naudas izpildīt vienkāršāko prasību par 2% piešķiršanu savas valsts aizsardzībai?…. >>>

    Ja mēs ar apskaužamu regularitāti:

    -neizķēzītu naudu (1mlj.?)nenotikušām EXPO izstādēm;

    -nepasūtītu nez kam vajadzīgus IT megaprojektus, kā skolas.lv (3,5mlj);

    -nepārdotu par puscenu visādas Citadeles;

    -regulāri nepakāstu visādās Eiropas tiesās dažādiem bandītiem un “komersantiem” par viņu “cilvēktiesību” aizskārumu;

    -nemēģinātu integrēt neintegrējamo – 100mlj. lielās krievu tautas

    imigrantus 1,5 mlj. latviešos, gadu gaitā izniekojot desmitiem miljonu;

    -nemaksātu neadekvātas algas pietuvinātiem ierēdņiem (ir baumas, ka dažā labā ministrijā piem. novembrī ir bijušas algas 3- 5 tkst EUR, nē nu protams, par ĻOTI smagu darbu);

    un vēl, un vēl…

    …Tad nauda būtu gan pašu aizsardzībai, gan Ukrainu varētu atbalstīt. Es pat nerunāju par efektīvāku nodokļu iekasēšanu, piežmiedzot offšorus un ēnu ekon., pietiktu, ja jau iekasēto izlietotu atbildīgi un ar prātu.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Raicha > zanE. 27.02.2015. 10.54

    zanE, par to, kā darbi un atalgojums sadalās ministrijās (nu vismaz dažās) zinu ne pēc nostāstiem.

    Es neesmu no tiem, kas uzskata, ka tur neviens neko nedara. Dara gan. Tikai dara un saņem bieži vien ārkārtīgi nevienlīdzīgi.

    Atpakaļ pie tēmas – Un ko tad jūs iesakāt darīt tūlīt? Es saprotu, ka neko, jo naudas nav un palīdzēt nevaram?

    Varbūt vismaz šobrīd vajadzētu sakārtot savu bardaku? Labāk tagad, kā nekad, vai ne?

    Bet nē, spriežot pēc tā, kā tiek klusiņām bet noteikti gatavota augsne ultimātam “vai nu Bērziņš prezidents, vai Reizniece premjere” bardaks paliks tikai lielāks:(

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    nomale > zanE. 27.02.2015. 16.35

    zanE. …militārā tehnika un bruņojums nav bezmaksas manta, kas kādai valstij stāv aiz šķūnīša, kuru var piegādāt UA kā humāno palīdzību…UA to pieņems ar pēcmaksu?…kurš to visu apmaksās?…

    —————————

    Kurdiem Irākā ieročus nomet no lidmašīnām! Kā tur notiek “apmaksa”? Kurds pēc ieroču saņemšanas šauj gaisā valūtas maisu? Apmaksa tika veikta, ja nemaldos 1994. gadā – kaudze ar kodolgalviņām! Ja piegādātu javelīnus kaut vai viens javelīns pret vienu atdoto kodolgalviņu…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 27.02.2015. 10.37

    …LaLalā….turpini dziedāt un apcerēt – “kā būtu, ja būtu”…bet mēs šodien atrodamies tajos apstākļos, kuros tādi dziedātāji pieprasa tūlītēju rīcību…

    P.S. ….vai esi lietas kursā, par ko šiem ierēdņiem tika samaksātas kompensācijas, ja vari nicīgi sprauslot par “smago darbu”?…

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

Raicha 27.02.2015. 19.02

Spriežot pēc komentāriem un +/- rezultātiem, līdzšinējās brežņeviskās un nākamās lembergiskās valdības taktika izlikties par beigtiem cerībā ka lācis mūs neaiztiks (krasi pretēji LT un EE stratēģijai), vairumu vismaz IR publikas apmierina.

Tāpatās vairumu apmierina valsts naudas šķērdēšana visvisādos veidos, kā arī netaisnīga atalgojuma sisēma valsts pārvaldē.

“Pripliļi”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu