Obama uzliek veto likumprojektam par naftas vada "Keystone XL" būvniecību • IR.lv

Obama uzliek veto likumprojektam par naftas vada “Keystone XL” būvniecību

36
Demonstranti pret naftas vada "Keystone XL" būvniecību. Foto: AFP/LETA

Ar projektu esot saistīti naftas noplūžu riski

ASV prezidents Baraks Obama otrdien izmantojis savas veto tiesības, lai bloķētu likumprojektu, ar kuru atļauta naftas vada “Keystone XL” būvniecība starp Kanādu un ASV, ziņo LETA/AFP.

Obama skaidroja, ka neiebilst pret projektu principā, tomēr apsūdzēja likumdevējus, ka viņi mēģina “apiet ilgi pastāvējušo un sevi pierādījušo procesu”, lai novērtētu, vai projekts atbilst valsts interesēm. Likumprojekts “izpelnījies manu veto”, sacīja Obama.

Republikāņi tagad centīsies pārliecināt demokrātus, lai Senātā un Pārstāvju palātā likumprojektam iegūtu divu trešdaļu vairākumu un tādējādi apietu prezidenta veto. Viņi arī apsūdzējuši Obamu, ka viņš slēpjas aiz procesa un iznīcina darba vietas.

“Prezidenta veto “Keystone” darba vietu likumprojektam ir valsts mēroga apkaunojums,” sacīja Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners. “Prezidents stāv pārāk tuvu vides kustības ekstrēmistiem, lai iestātos par Amerikas strādniekiem.”

Daudzi demokrāti un vides aktīvisti brīdina, ka ar projektu ir saistīti naftas noplūžu riski, turklāt tas radīšot vien nedaudzas darba vietas.

Viņi arī kritizē nosacījumus, ar kuriem uzņēmums “TransCanada” atbrīvots no zināmiem maksājumiem un nodokļiem, šo situāciju dēvējot par “dāvanu” ārzemju uzņēmumam.

Kanādas dabas resursu ministrs Gregs Rikfords pauda cerību, ka naftas vads tomēr tiks uzbūvēts. “Tās nav debates starp Kanādu un ASV. Tās ir debates starp prezidentu un amerikāņu tautu, kas šo projektu atbalsta,” viņš sacīja. “Tas nav jautājums par to, vai šis projekts tiks apstiprināts, bet gan par to, kad.”

Atbilstoši plānam “Keystone XL” būtu jātransportē jēlnafta no Kanādas Albertas lauka uz ASV pārstrādes rūpnīcām Meksikas līča piekrastē.

Republikāņi apgalvo, ka “Keystone XL” radīs jaunas darba vietas un palielinās valsts enerģētisko neatkarību. Kritiķi savukārt bažījas, ka cauruļvads kaitēs videi.

Līdz šim Obama savas prezidentūras sešos gados veto bija izmantojis tikai divas reizes, taču ļāvis noprast, ka tagad, kad abas Kongresa palātas atrodas republikāņu kontrolē, viņš to varētu darīt biežāk.

 

Komentāri (36)

west 25.02.2015. 11.57

Kādas ir Obamas ” valsts intereses ” ? Tās, par kurām iestājas visāda veida zaļie parazīti – demokrātu partijas pastāvīgais elektorāts ?

Kāds velns sačakarēja amerikāņu prātus, kuri ievēlēja šo mūsu gadsimta niecību ? Cerams, ka viņiem pietiks veselā saprāta labot savu kļūdu nākamajās vēlešānās.

+1
0
Atbildēt

0

dzeris49 25.02.2015. 09.54

Kārtējā Obamas muļķība un kāda sava sponsora interešu lobēšana, kurš to naftu nogādā pa dzelzceļu, kas ir vēl daudz bīstamāk, vismaz, Latiņina ko tādu zināja stāstīt.

“Vides aktīvisti” jau arī, bieži vien, ir apmaksāts bizness, ko izmanto konkurences cīņā.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu