Minskas pseidovienošanās • IR.lv

Minskas pseidovienošanās

50
Ukrainas armijas bruņutransportieris pie Rotijciema Austrumukrainā netālu no Debaļcevas. Foto: EPA/LETA
Rihards Kols

Rietumi Ukrainā pieļauj “lienošo okupāciju”

Minskā panāktā vienošanās ir pseidovienošanās vai hibrīdvienošanās, ņemot vērā Krievijas īstenoto agresiju tās panākšanā. Ir skaidri redzams, ka pamiers ir pārkāpts. Savukārt Krievijas uzstādījums ir – ja tā nespēj kontrolēt Ukrainu, tad tā to sagraus. Cik ilgi pasaule uz to pievērs acis un ļaus tam notikt?

Faktiski vienošanās jaunā redakcija ir ļoti tuva pagājušā gada septembrī noslēgtajai ar dažiem papildinājumiem. Pirmie trīs vienošanās iekļautie punkti ir saistīti ar pamieru, bet nākamie, kas seko, ir politiskas dabas – par decentralizāciju, par vēlēšanām -, un tās jau ir miera līguma sastāvdaļas. Līdz ar to Vācijas kancleres Merkeles paziņojums, ka noslēgtais pamiers ir cerību stariņš, ir attiecināms tikai uz pirmo pamiera punktu par uguns pārtraukšanu. 

Mēs jau tagad esam liecinieki, ka šī uguns pārtraukšana nav ievērota. Pēc pamiera noslēgšanas ilgu laikposmu, un šajā kontekstā arī divas dienas ir ilgs laiks, EDSO novērotāji netika laisti šajās kara zonas teritorijās. Līdz ar to šo divu dienu laikā 40 smagās kravas automašīnas atkal ar „humāno palīdzību” ir devušās separātistu kontrolētajās teritorijās. Balstoties uz informāciju, kas pašlaik ir pieejama, ir skaidrs, ka nepieciešamāka precīzāka un, iespējams, pat agresīvāka Eiropas Savienības politika, kas, ja ne apturētu, tad vismaz nobremzētu notiekošo karu.

Izsakoties ļoti skarbi, mēs patlaban pieļaujam “lienošo okupāciju”, kur pamazām, solīti pa solītim, lienot uz priekšu, tiek iegūtas jaunas teritorijas.

Tajā pašā laikā mēs atļaujam Ukrainai iet uz apšaudēm, bruņojoties ar nažiem. Ja Krievija nespēj kontrolēt Ukrainu, tad tā to sagraus. Kamēr ES joprojām nespēj vienoties par to, vai vajag palīdzēt stiprināt robežas vai nē, Ukraina patlaban iztiek ar padomju laika bruņojuma atliekām.

ES dalībvalstis faktiski ieviesa embargo bruņojumam, ar mērķi samierināt „agresoru”. Latvijas iespējas piegādāt ieročus ir ierobežotas, tomēr Ukraina cer uz argumentētu atbalstu starptautiskos formātos. Krieviju ar morāli ētiskiem argumentiem nevar pārliecināt. Ukraina apzinās, ka uzņemšana NATO nav iespējama, jo tas nozīmētu plaša mēroga karu.

Nedrīkst aizmirst, ka ir vēl NATO organizācija, kur divas dalībvalstis – ASV un Kanāda – jau ir izteikušas gatavību apbruņot Ukrainu, un nekāds formāls pamiers šīs divas valstis neapturēs apbruņot Ukrainu, ja tāds būs viņu lēmums. Pēdējos sešos mēnešos šķērslis ASV bruņojuma piegādei Ukrainai ir bijis ASV prezidents Baraks Obama, kurš atbalsta Merkeles pozīciju, bet saņem striktu kritiku no savas administrācijas, lai gan tas drīz var arī mainīties.

Vērtējot Latvijas iesaistīšanos Ukrainas konflikta risināšanā, mūsu iespējas palīdzēt militāri, protams, ir ierobežotas, taču mēs varam lūgt palīdzību mūsu stratēģiskajiem partneriem, jo pašreizējās sankcijas, kas ir ekonomiska rakstura, nav sabiedrotais Kijevai.

To rezultāts būs redzams pēc diviem gadiem, taču Ukrainai palīdzību un stabilitāti vajag tagad, Kijevai nav nepieciešams “līgums ar Krieviju”, tāpēc jādomā par atturēšanas instrumentiem, piemēram, par aizsardzības bruņojumu – nevis ofensīvas sākšanai, bet aizsardzībai. 

Daudzi min provokācijas, kas var notikt, taču vajadzētu apskatīties, cik tālu Putins ir gājis bez provokācijām. Pretēji Rietumu diplomātiskajai pieejai konflikta atrisināšanai, Krievija izmanto spēku un baidīs ar to arī turpmāk līdz brīdim, ja ko līdzvērtīgu varēs likt šim spēkam pretī. Putina skatījumā, Rietumvalstīs vājākais ir nevis tas, kuram ir visvairāk ko zaudēt, bet gan tas, kurš baidās kaut ko zaudēt. ES ir Krievijai skaidri jādod signāli, kas notiek, ja tā tiek provocēta – Ukrainas apbruņošana aizsardzības spēju stiprināšanas kontekstā.

Bez aktīvas ASV iesaistīšanās diez vai šis konflikts varētu tikt atrisināts. Viens no iemesliem, kāpēc Putins devās pie sarunu galda, ir izskanējušie priekšlikumi no mūsu transatlantiskajiem stratēģiskajiem partneriem. Pašreizējie sarunu vedēji – Francija un Vācija – nav pietiekami vienoti un atklāti pret ES dalībvalstīm. 

Mēs visi runājam, ka Eiropas Savienībai ir kopīga ārlietu, drošības un aizsardzības politika, tai ir jābūt saskaņotai. Taču, braucot pie Putina uz Maskavu, neviens nekonsultējās, pirms pieņēma kādu lēmumu. Arī “Normandijas formāta” sanāksme Minskā un tajā apstiprinātais pamiera dokuments bija vairāk baiļu rezultāts, nekā stratēģisks aprēķins konflikta atrisinājumam Ukrainā.

Autors ir Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs

 

Komentāri (50)

sniega_roze 24.02.2015. 16.40

Man liekas, ka labākais ko Latvija varētu darīt ir izpildīt savas NATO saistības (2 % aizsardzībai no IKP) un iemācīt 20 tūkst. savu karavīru apieties ar jauno tehniku un darboties kopā ar somiem, igauņiem, leišiem, poļiem, vāciešiem, amerikāņiem un angļiem.

Ukrainā mums varbūt ir ko darīt mācot mūsu universitātēs viņu speciālistus un sniedzot neletālu palīdzību – zāles, ārstu palīdzību, segas un pārtiku. Viss kas cits ir vēlmju domāšana, jo pašu mājasdarbs (2 %) tiks izpildīts labi ja trīs gadus pēc Ukrainas kara otrā gada. Ātri nav. Bez saspringtības elementa, tā teikt. Skatāmies uz partkomu večiem un tēlojam, ka labi pārvaldām situāciju.

+10
-2
Atbildēt

2

    aivarsk > sniega_roze 25.02.2015. 08.56

    Kā to izdarīt, ja mūsu premjers apgalvo, ka “nekādu draudu nav”

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > sniega_roze 25.02.2015. 15.35

    Nu pašiem jāiet vēlēt un jāpiedalās sabiedrisko organizāciju darbā, ja jūt sevi aktivitāti un spēku.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Grunneier 24.02.2015. 15.31

Protams, ka vienīgā iespēja kā apturēt puķina agresiju, ir Ukrainas apbruņošana!

Pietiktu tikai ar to, ka bruņojums tur tiktu izvietots – arvien modernāks un arvien lielākā koncentrācijā.

Kas atliktu Krievijai? Drudžaini bruņoties arī no savas puses. Bet bruņošanās sacensība ar ASV+Kanāda iedzītu krieviju dziļā nabadzībā, kas beigtos ar tās valstiskuma sabrukšanu.

+6
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 24.02.2015. 13.19

Ir tāds teiciens – mazs cinītis gāž lielu vezumu. Latvijai šobrīd ir dota unikāla iespēja, kā ES prezidējošai valstij, iesaistīties un saasināt konfrontāciju starp ES un Krieviju Ukrainas kontekstā. Latvijas šī brīža politiskā situācija atbilst manis piesauktajam latviešu sakāmvārdam, bet Latvija negāzīs lielo vezumu, Latvijai pietiek ar to, ka pirms Jaunā Viļņa ar skandālu nepalaida Kobzonu uz Jauno Vilni. :) No kā Latvijas ārpolitikas virzītāji baidās? No tā, ka LR par huligānismu izslēgs no ES? :) Lietuva nebaidās, Igaunija arī ne…

+15
-11
Atbildēt

18

    lno > rinķī apkārt 24.02.2015. 15.00

    Labs:)

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 24.02.2015. 13.51

    Un, konkrētāk, kas Latvijai būtu jādara, kā prezidējošai valstij?

    Jāpiesaka Krievijai karš?

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    lama > rinķī apkārt 26.02.2015. 01.59

    No kā Latvijas ārpolitikas virzītāji baidās? No tā, ka LR par huligānismu izslēgs no ES? :) Lietuva nebaidās, Igaunija arī ne…

    _____________________

    Latvijas ārpolitikas virzītāji baidās no “‘investoriem””(ka viņus zirgs)?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 24.02.2015. 18.57

    riņķī apkārt

    Ja Latvijā 100% pieeja valsts noslēpumiem ir Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, Korenam, Esterkinam, Suharenko, Bernim un Fiļam, spiegu skandāli būtu nonsens.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > rinķī apkārt 24.02.2015. 13.49

    Izņemt no tv pakas sūdus ir iekšpolitika, lai to darītu NAV jābūt ES prezidējošai valstij!

    vai tiešām tu domā, ka tv paku apgraizīšana apturēs krieviju Ukrainā un liks tai aizvākties?

    Vai varbūt tev ir pieņemami noskatīties izvarošanā, kas notiek tev degungalā?

    +9
    -10
    Atbildēt

    0

    lama > rinķī apkārt 26.02.2015. 02.02

    DZera tauta ir tā, kura ieradās 40. tajos, lai likvidētu Latvijā badu un analfabētismu:):):)

    ___________________

    un sīkburžusāzisko stichiju kā arī tās aizspriedumus!!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 24.02.2015. 22.24

    Bērziņu mums kāds var vai grib noņemt,

    —————————-

    Zatleru vajadzēja pirmo noņemt. Bet viņam gan ar korupciju, gan ar pielaidēm viss kārtībā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 24.02.2015. 15.35

    rinķī apkārt Dzeri. Nevajag jau nu tik ļoti noniecināt savu tautu.

    _______________

    DZera tauta ir tā, kura ieradās 40. tajos, lai likvidētu Latvijā badu un analfabētismu:):):)

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 24.02.2015. 19.11

    R.A. – vajadzētu, tomēr, saprast atšķirību starp Latvijas tautu un Latvijas politisko eliti, tautai nav ko pārmest, tā var daudz ko nezināt vai nesaprast, tāpēc balso, kā balso, bet, tā nebalso par korupciju, prettiesiskumu, visatļautību, nesodamību, par to visu var pateikties mūsu “elitei”, kas pie varas, kura gan visu saprot un zina, ko dara, pārdododoties, korumpējoties, un radot cilvēkos neuzticību gan sev, gan valstij.

    Kas att. uz Igauniju – tas, ka viņi noķēra spiegu runā viņiem par labu, pārliecinātds, ka Latvijā neviens spiegs nav pieķerts tāpēc, ka mums tādi nav?

    Varbūt tāpēc, ka mums visas tss ir imoptentas, korumpētas, un bailīgas, tā vietā, lai izmeklētu Ušakova lietu, vēršas pret žurnalistu Jākobsonu, piemēram?

    Varbūt, mums arī politiskā korupcija un valsts nozagšana nepastāv, tāpēc, ka neviens nav pieķerts un iesēdināts, Lembergs jau arī, protams, īsts “godavīrs”, cietumā taču nesēž?

    Par Paksu – kad viņu pieķēra, beigu beigās, taču noņēma no trases, Latvijas kauna traipu, ES struktūrfondu zagli, Bērziņu mums kāds var vai grib noņemt, tas vispār uztrauc to mūsu “eliti”, mūsu “eliti” vispār uztrauc valsts tēls, vai tikai savi amati, “stipendijas”, un mierīga dzīve?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > rinķī apkārt 24.02.2015. 19.46

    Džeri, mums spiegu partija ir lielākā Saeimā ar metastāzēm vairākās citās …

    Un tu biji viens no tiem, kas aicināja par to balsot un ņemt koalīcijā, neatceries?

    Tur arī ir mūsu un pārējo baltiešu lielākā atšķirība! VIŅI TURĀS TĀLĀK NO KRIEVIEM! Un visa krieviskā. Visās nozīmēs!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 24.02.2015. 14.00

    Dzeri. Tur jau tā lieta, ka Latvijas politiķi spriež tādās kategorijās, kā ” ko Latvija ar to iegūs”. Un, Tu gribi sacīt, ka Lietuvas prezidente lec ar plikju pakaļu uz ecēšām? Latvija šobrīd ir ES prezidējošā valsts. Tā ir privilēģija, bet kā LR šo izmanto? Līdz šim kā attaisnojumu savai ” adekvātajai”, bet es teiktu gļēvajai reakcijai uz notiekošo.

    Latvijas politiķiem taču ir vesela rokas grāmata priekšā, es te domāju neseno LR vēsturi, 1940. gada okupāciju un politisko situāciju pirms šī iebrukuma. Starp politisko situāciju Eiropā 1939. gadā un 2015. gadā var likt vienlīdzības zīmi, bet NATO dalībvalsts statuss ir vājšs mierinājums, ja skatāmies, kā tiek slēgti līgumi ar Krieviju, un pielaidību ar kādu ES reaģē uz šī līguma pārkāpumiem no Krievijas puses.

    ES tradicionālās Rietumu valstis izliekas, ka vēl nav iepazinuši Kremli līdz galam, un kā aktieri izspēlē izbrīnu un sašutumu par kārtējiem krievu banditiskajiem izlēcieniem. Kurš šobrīd vēl piemin Krievijas notriekto pasažieru lidmašīnu? Neviens, Rietumi to norija, šo traģēdiju utt, un utt. Tad nu Latvijai, uzsvēršu vēlreiz, kā prezidējošai LR valstij ir iespējas šo ” dialogu” starp ES neizlēmību un Krievijas nekaunību padarīt konkrētāku. To Latvija var darīt, ja jau Tu jautā, ko LR var izdarīt šajā situacijā.

    Par kremlinu propogandu, Tev taisnība, bet tā nav aktualitāte N1. Okupācijas laikā mani neviens krievu zāģis nespēja noslāpēt vēlmi klausīties Amerikas balsis, vai kādu citu, līdzīgu raidītāju. Tā arī vietējie kremlin, te gan es gribētu Tev jautāt, ko reāli Latvija var izdarīt, lai vietējie čurkas nedzīvotu Krievijas info telpā? Atslēgt LR teritorijā internetu un līdzīgi rīkoties? :)

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 25.02.2015. 00.14

    RA, Saasināt situāciju starp Krieviju un ES ? Kāda no tā jēga???

    Vēl jo vairāk – situācijā, kad Eiropa neviens nav gatavs aizstāvēties pret Krievijas agresiju? Ka mums tur Rietumu kolēģi saka? Militāra risinājuma Ukrainas konfliktam nav – Ukrainai jāpadodas bez pretošanās, jo Ukraina Krieviju sakaut nevar un neviens Ukrainai palīdzēt negrasās.

    Es teiktu, ka sākumā Eiropai jātiek skaidrībā ar savām aizsardzības spējām un pēc tam vār fantazēt par attiecību saasināšanu.

    p.s. Par to, ka Ukrainas apgādāšana ar ieročiem nepalīdzēs – es jau sāku piekrist. Viens ASV dotais pretartilērijas radars jau ir Krievijas rokās – vesels, nesabojāts. Tur nekas nelīdzēs, ja Ukrainas armijas vadību neizšķiros un neapmācīs. ASV solās apmācīt 3 batalionus? Tas nav pareizais gals no kura sākt – ko līdzēs apmācīts batalions, ja Muženko sadalīs tādus batalionus pa rotām un vadiem un izmētās pa visu fronti, kā viņš to mēdz darīt?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 24.02.2015. 15.13

    Jau minēju, skat iepriekšējo komentāru, gan Lietuvā, gan Igaunijā vairākums, pie kam, augošs, uzticas saviem politiķiem un valdībai, nav ne tuvu Latvijas politiskās korupcijas līmenis, tur nav nekas līdzīgs tādām partijām, kā ZZS vai SC, visu politiku, amatpersonu ievēlēšanu, utt., nenosaka viens cilvēks ar korumpēto bāliņu un kremlinu atbalstu, tur pastāv tāds jēdziens kā tiesiskums, kura nozīmīgumu saprot arī politiķi, vienu vārdu sakot, pavisam cita politiskā kultūra un vēlētāju atbalsta līmenis, nesalīdzini mūs ar Igauniju un Lietuvu, pēc politiskās kultūras mēs kaut kur vidū starp šim divām valstīm un Krieviju.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 24.02.2015. 15.28

    Dzeri. Nevajag jau nu tik ļoti noniecināt savu tautu. Latvijā nav bijuši tādu spiegu skandāli, kā tas ir noticis Igaunijā, un Latvijā izteikts populists nav bijis valsts prezidents, tas tā uz ātro, piemēra pēc. Latvieši ir pierādījuši, ka kritiskā situācijā spēj draudzēties ar saprātu un pieņemt pareizu lēmumu, tā tas bija valodas referenduma laikā, tā tas bija trijās vēlēšanās pēc kartas dižķibeles laikā, un Latvija nav ne mazāk un arī ne vairāk korumpēta par saviem kaimiņiem – Lietuvu un Igauniju.

    Ja Tu par lielāko valsts apdraudējumu uzskati Krievijas medijus, tad es Latvijā kultivēto vaimanaloģiju, lai gan abas šīs lietas ir cieši saistītas savā starpā, jo izriet viena no otras.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > rinķī apkārt 24.02.2015. 14.36

    ko Juus , musu valstii kuraa eenu ekonomika teju puse no visas ,gan iekš gan aarpolitikaa nosaka melnie kardinaali , viens no tiem lembe, viņi netaisaas sakaapinaat spriedzi attieciibaas , taisni otraadi meklee kaa taas miikstinaat , suutot kaa starpnieku Riigas meeri ciemos uz kremli , naakošgad pat jaaņus maskavaa svineešot , nonaakušu jau anekdošu liimenii

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 24.02.2015. 14.08

    Ko var atļauties Lietuva, to nevar atļauties Latvija, ņemot vērā kaut vai etnisko sastāvu, lojalitāti valstij, uzticību valdībai, kas Lietuvā aug, arī cittautiešu vidū, Latvijā katastrofāli krīt, un mūsu pilnīgāko atkarību no Krievijas energoresursiem, nemaz nerunājot par Latvijas politiķu un amatpersonu korumpētības līmeni.

    Tāpēc Lietuvas politiķi jūtas droši, Latvijas politiķi – bailīgi un nedroši, no visām pusēm.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 24.02.2015. 13.41

    Kādā veidā tad Latvija var to konfliktu saasināt, un ko Latvija no tā iegūtu?

    Manuprāt, Latvija uzvedas pietiekami adekvāti un izsvērti, un uz ecēšām ar pliku pakaļu tai arī nav jālec.

    Vienīgais, ko tā varētu darīt – izņemt no TV pakām tos krievu kanālus un nelais šeit iekšā nevienu no tiem krievu propagandētājiem, nesn te Simonjana esot pastaigājusies pa Jūrmalu, RT vadītāja.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 24.02.2015. 14.59

    Dzeris. Ko var atļauties Lietuva, to nevar atļauties Latvija…+++ tad Latvijai šajā politiskajā situācijā vajadzēja atteikties no ES prezidēšanas, ja LR neko nevar atļauties :) Vajadzēja deliģēt šīs pilnvaras varošākai valstij. Tas Dzeri, kas šobrīd notiek Latvijas politikā, man atsauc atmiņā Atmodu. Arī tad ar “saprātu” apveltīti, ” mēreni” politiķi, runāja par mīlestību pret tuvāko kremlinu, par par nulles variantu pilsonības likumā utt utt un gandrīz iestūrēja LR nākotni NVS. Labi, ka cietpaurainie nacionāļi šo situāciju izlaboja. :)

    Igaunijā ir aptuveni tik pat liels migrantu skaits, kāds ir Latvijā, bet igauņu politiķi, prezidentu ieskaitot ” nedomā”, bet rīkojas adekvāti esošajai situācijai, paturot prātā, ka aiz Austurmu robežas ir ienaidnieks.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu