Koalīcijas partneri šonedēļ pārrunās kopēja prezidenta kandidāta virzīšanas iespēju • IR.lv

Koalīcijas partneri šonedēļ pārrunās kopēja prezidenta kandidāta virzīšanas iespēju

44
Solvita Āboltiņa. Foto: Edijs Pālens, LETA

Šī plānota kā sākotnēja saruna par procedūru, īpašībām un kvalitātēm, kādām jāpiemīt iespējamiem prezidenta amata kandidātiem

“Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa aicinājusi koalīcijas politisko spēku līderus šonedēļ sākt kopīgas diskusijas saistībā ar kandidātiem Valsts prezidenta amatam.

Āboltiņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka tikšanās plānota ceturtdien, 26.februārī, pēc parlamenta sēdes. Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, kā arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis jau ir atsaukušies šim aicinājumam, piebilda “Vienotības” līdere.

Šī plānota kā sākotnēja saruna par procedūru, īpašībām un kvalitātēm, kādām jāpiemīt iespējamiem prezidenta amata kandidātiem. Āboltiņa uzvēra, ka “Vienotība” saprot savu atbildību par šo procesu, tāpēc arī iniciēja šādu tikšanos.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partijas vēlētos vienoties par kopīgu kandidātu Valsts prezidenta amatam. Valdības partneri norādīja, ka sagaida “Vienotības” kā premjera partijas iniciatīvu šajā jautājumā.

Brigmanis pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju iknedēļas sanāksmes pauda, ka atbildību šajā jautājumā būtu jāuzņemas premjera partijai, proti, “Vienotībai”. “Šodien es skatījos Solvitai Āboltiņai (V) un Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) acīs un prasīju, vai mēs varam kopā sanākt un vienoties,” teica Brigmanis, piebilstot, ka sadzirdēja “piekrītošas atbildes”.

Pašreizējais prezidents Andris Bērziņš joprojām nav atklājis, vai kandidēs otrajam amata termiņam. Atbalstu viņam līdz šim paudusi tikai ZZS. Savu kandidātu prezidenta amatam pieteikusi arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA), tam izvirzot savu līderi Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli politikas kuluāros tiek pieminēti dažādi cilvēki, kuri varētu būt starp kandidātiem uz prezidenta amatu. Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, “Vienotības” pārstāve Sandra Kalniete (V) paziņojusi, ka būtu gatava kandidēt šovasar gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās. Partija par kandidātiem prezidenta amatam gan vēl nav lēmusi. Nacionālās apvienības līderi jau vairākkārt pauduši, ka prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Tomēr oficiāli lēmumi šajā jautājumā vēl nav pieņemti. Arī Levits vēl nav izlēmis, vai piekritīs kandidēt Valsts prezidenta amatam, ja viņu uzrunās.

 

Komentāri (44)

Bet 24.02.2015. 09.51

Pārrunāt jau var, bet ZZS balsos kopā ar SC un Sudrabas pareizticīgo partiju- klusiņām , lai neviens neko ne zin ne jauš.

Nu kurš var uzticēties zaļi sarkanajiem no ZZS? K’;a lembis ar vēsņakovu būs sarunājuši – tā arī būs. bet runāt un izlikties jau nav grūti, kā mēs redzam no kaimiņvalsts vadoņa.

+10
-2
Atbildēt

3

    Ēriks > Bet 24.02.2015. 11.03

    Un par kuru tad viņi balsos,ja nav noslēpums?Par Vešņakovu?

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 24.02.2015. 16.11

    Vai tad Bondars ir Vešņakova uzticības persona?Par Bērziņu jau SC vairs nebalsošot,viņš negrib braukt uz Maskavu svinēt uzvaras svētkus.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 24.02.2015. 15.14

    Vai nu par Bērziņu vai par Bondaru? Tā es domāju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 24.02.2015. 10.28

Nekad vēl, kopš neatkarības atjaunošanas, LR vēl nav bijusi tik apdraudēta, kā tas ir šobrīd un, ja šajā situācijā valdošās koalīcijas partijas neatliks malā savas sīkā intreses un intrigas, un nevienosies par šī brīža ģeopolitiskajai situācijai atbilstošu prezidentu, tad ar ko koalīcijas tad koalīcijas deputāti atšķirsies no SC deputātiem? Ne ar ko.

+6
-1
Atbildēt

0

Mantrausis 24.02.2015. 11.27

Izskatās, jautājumi te būs citi. Ja izvēle būs par labu kādas koalīcijas partijas kandidātam, būtu vēlams saprast – kāda ir maksa par to. Piemēram, vienojas par Levitu – lai liek galdā sarakstu – kādos stridīgos balsojumos NA balsos ZZS un V labā! Tas viens. Otrs – jābūt kaut nelielai skaidrībai par citiem amatu dalījumiem šai sakarā. Trešais – cikkārt deputāti, ja vienosies, dosies pie sava Darba devēja = mums – apjautāties, vai piekrītam… Citādi te visi gvelž par demokrātiju un tieisksumu, bet faktiski likumi tiek pieņemti un lēmumi virzīti visnotaļ pretēji sabiedrības interesēm un to gan Satversme neparedz… :)

+3
-1
Atbildēt

12

    aivarsk > Mantrausis 24.02.2015. 12.53

    DD1 NA neko nav darījuši, lai Levits būtu reāls kandidāts.

    _____________________________

    Nu redzi, nu! Tev tāda zoodārza vai ventspilnieka domāšana, ka KĀDAM ir JĀTIRGOJAS par cienījamu prezidentu, ka kādam ir kaut kas JĀDARA, jābīda, kuluāros jāspiež, intrigas jāvērpj, par citiem kompromati jāvāc, lai Latvijai beidzot būtu cienījams prezidents?????

    Tu apjēdz, kādu ABSURDU TU DZEN???

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    pirozkovs > Mantrausis 24.02.2015. 12.22

    Vienotības padauza atkal izrāda savu garderobi?

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > Mantrausis 24.02.2015. 11.54

    Cik atceros no Ināras Mūrnieces teiktā

    —————————–

    Levits jau nav nekāds tirliņš. Piekrist un vēļēšanās saņemt 20 balsis nebūtu diez ko patīkami.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > Mantrausis 24.02.2015. 13.14

    DD1. Vai tad nezinat, ka ir jau bijušas iniciatīvas? Lūk, IR: No tā, kurš būs un kā tiks ievēlēts nākamais Latvijas Valsts prezidents, būs atkarīgs, vai attiecībās starp tautu un politisko varu katastrofāli pieaugs cinisms, atsvešinātība un nacionālā bezcerība vai gluži pretēji – notiks pozitīvs pavērsiens, uzsver 12.Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis (NA), kurš pagājušajā nedēļā aicināja sabiedrību iesaistīties domāšanā un diskusijā par kvalitāti, kādai jābūt valsts augstākajai amatpersonai. http://www.irir.lv/2015/2/24/deputats-ja-nemeginasim-ietekmet-prezidenta-izveles-procesu-nozelosim

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Mantrausis > Mantrausis 24.02.2015. 11.50

    Cik atceros no Ināras Mūrnieces teiktā, sarunas ir bijušas, bet pats Levits vēlas skaidrību par atbalstu… Levits manā tekstā bija tikai piemērs, jo citu kandidātu patlaban īsti nav… Un sarunas “par” būs sarunas par darījumiem… Domāju, ka vienas lēdijas vārda pieminēšana prezidenta kontekstā vien nozīmē valsts galu… Tādas valsts, kas ir visiem domāta un kādu mēs daudzi gribētu… Lūk!

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    zanE. > Mantrausis 24.02.2015. 21.05

    …DD1….pārliecināt partnerus un popularizēt kandidātu var, ja esi ar pašu kandidātu runājis un saņēmis apliecinājumu, ka viņš gatavs kļūt par prezidentu…šobrīd tas notiek aizmuguriski, pašam kandidātam nezinot…faktiski, kandidāta vārds tiek vazāts pa masu medijiem – kritizēts, apliets ar dubļiem, kā tas bija raidījumā “Krustpunkti”, bet kāda partija no tā mēģina sev gūt PR punktus vēlētāju acīs…

    …un…piekrītu Tev – tas ir nepieņemami…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Mantrausis 24.02.2015. 19.10

    Tikai DD1 var vienlaicīgi apgalvot, ka NA “vicina populisma karogu, popularizējot Levitu” un otrā teikumā, ka vajag “informēt sabiedrību”!

    tu galvā divus teikumus vari sasaitīt?

    Bērziņa līmeņa “domātājs” uzradies…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    DD1 > Mantrausis 24.02.2015. 20.27

    > aivarsk

    “Tikai DD1 var vienlaicīgi apgalvot, ka NA “vicina populisma karogu, popularizējot Levitu”

    Tas nebija mans apgalvojums, ka “Levits tiek izmantots kā NA populisma karodziņš”, skat., augstāk, bet es piekrītu, ka ne pirmo reizi NA pamet presei apgalvojumus, ka viņi vēlētos Levitu, bet nedara neko nopietnu, t.sk., nevirza viņa kandidatūru, nepopularizē, nepārliecina partijas un sabiedrību, lai Levits kļūtu par prezidentu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > Mantrausis 24.02.2015. 11.41

    …Tev nešķiet dīvaini, ka NA “daudzina”, bet faktiski – izmanto Levita vārdu, lai gan pat līdz šim brīdim nav ar Levitu ne vārda pārrunājuši?…būtu loģiski, ja cilvēku, kuru grasās izvirzīt par prezidenta kandidātu – par to informētu, runātu ar viņu, apspriestos – vai viņš ir gatavs kandidēt…tā, galu galā, ir arī cieņas izrādīšana iespējamajam prezidenta kandidātam…tagad Levits tiek izmantots kā NA populisma karodziņš ar ko vicināties – redz, cik mums labs kandidāts, tik tie pārējie visu čakarē….

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    DD1 > Mantrausis 24.02.2015. 11.46

    > zanE

    “Levits tiek izmantots kā NA populisma karodziņš ar ko vicināties – redz, cik mums labs kandidāts, tik tie pārējie visu čakarē”

    Te es pilnībā piekrītu. Ja NA gribētu Levitu par prezidentu vismaz tik stipri, kā ieviest abortu apgrūtinājumus sievietēm, iespējams viņš jau būtu prezidents.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > Mantrausis 24.02.2015. 12.01

    > andrejs

    “Levits … saņemt 20 balsis nebūtu diez ko patīkami.”

    NA neko nav darījuši, lai Levits būtu reāls kandidāts.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > Mantrausis 24.02.2015. 12.58

    > aivarsk

    “kādam ir kaut kas JĀDARA, jābīda, kuluāros jāspiež, intrigas jāvērpj, par citiem kompromati jāvāc, lai Latvijai beidzot būtu cienījams prezidents”

    Kāpēc kuluāros?! Gluži otrādi,- nākt klajā ar savu kandidatūru, informēt sabiedrību, iniciēt TV diskusijas, kas pierāda viņa pārākumu, utt. Tādejādi tieši tiktu izsisti no rokām kuluāru ieroči, bet ja mēs tam esam “par lepnu”, tad notiks kuluāru vienošanās.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu