VIDEO: Raini un Aspaziju izdzied pasaules koru olimpiādes čempioni “Ars Nova” • IR.lv

VIDEO: Raini un Aspaziju izdzied pasaules koru olimpiādes čempioni “Ars Nova”

36
Vokālais ansamblis "Ars Nova" no Ungārijas un Katalina Klisa. Publicitātes foto

Raiņa un Aspazijas dzeju muzikālā improvizācijā izdzied vokālais ansamblis “Ars Nova” no Ungārijas. Šī ir 7. epizode projektā #domasspēks, kas veltīts Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai 

Vokālo ansambli “Ars Nova” 1993. gadā dibināja diriģente dr. Katalina Klisa (Katalina Kliss). Ansamblis sniedzis simtiem koncertu visā pasaulē, kā arī ieguvis apbalvojumus dažādos konkursos, tai skaitā čempiona titulu Pasaules koru olimpiādē, kas 2014. gadā notika Rīgā. Tagad ansamblis ieņem augsto septīto vietu pasaules vokālo ansambļu rangā (INTERKULTUR World Rankings). 

“Ars Nova” šajā #domasspēks sērijā Raiņa un Aspazijas dzeju interpretē netradicionāli, to izdziedot muzikālā improvizācijā. Šajā epizodē iekļauta Aspazijas dzeja no dzejoļu krājuma “Kaisītās rozes” un Raiņa dzeja no dzejoļu krājuma “Jaunais spēks”.

Aizraujošs bija šīs epizodes tapšanas process, jo filmēšanas grupa bija liecinieki, kā ansamblis ar Raiņa un Aspazijas dzeju satiekas, strādā mēģinājumā, improvizējot un meklējot dažādus muzikālus izteiksmes līdzekļus, līdz tiek radīts pilnīgs muzikāls priekšnesums.

Katalina Klisa, stāstot par pieredzi, atzīst, ka ansamblim šis bija neordinārs izaicinājums, jo viņi reti nodarbojas ar improvizāciju. “Bija ļoti interesanti redzēt, kā šim uzdevumam atvērās katrs ansambļa dalībnieks – ja sākumā process tika uztverts ar piesardzību, tad vēlāk jau katrs iesaistījās ar savām idejām un, manuprāt, mums izdevās dzejai atrast tādu skanējumu, kur mūzika papildina tekstu,” saka diriģente.

#domasspēks (#mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu